Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Wpadlem na fajny pomysl jak wyciszyc spadajaca wode do sumpa i przy okazji zredukowac ilosc baniek powiertrza tak zeby pompa powrotna nie zassala ich spowrotem do glownego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 nie bardzo rozumiem gdzie tu jest grzebień większość przelewów jest z szklanego komina i grzebieńa wklejonego w jedna ściankę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Ten wynalazek stoi w sumpie i do niego jest podlaczaona rura ktora splywa woda z komina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 a u mnie komin i splyw jest bezglosny, tuz pod akwa na rorzue spadowej zrobilem kolanko i nie ma zadnych odglosów http://picasaweb.google.pl/smithpl2000/MorszczakInstalacjaIKanalizacjaCzyliOdpalanie200lMorskiejWodyWMieCie#5217403085518043522 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Jak wydajna pompe masz ? J mam 6500l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Mariusz tez mam pomysla na splyw ale najpierw sprawdze a pozniej pokaze jak i co Mam nadzieje ze wypali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 teraz 3000l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Dany a co to ma wspolnego spadek napiecia z moim projektem ? Piszesz nie na temat i prosze nie odpisuj mi juz w tym watku. Jak by co to priv. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Dziadykiewicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2009 ja tak zrobiłem sprawdza sie rewelacyjnie ale trójnik koniecznie musi wystawać ponad powierzchnie wody nie ma żadnych baniek powietrza a przede wszystkim eliminujesz bulgotanie w sumpie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2009 U mnie kolanko nie pomaga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2009 Ciekawe i to bardzo, w trójniku można chyba zrobić pierwszy prowizoryczny odpieniek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2009 umnie kolanko tez nie pomaga bo powietrze jest zasysane z gory Pottzrebny jest raczeje zawor na dole Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2009 Witam . Nie wiem czy nie mylę pojęć ale ja rozwiązałem temat następująco . Spływ mam na zasadzie durso w kominie . W dekielku który zamyka durso w górnej części jest wywiercony otworek około 8 mm do którego włożony jest wężyk ( koniecznie szczelne połączenie ) , którego drugi koniec włożyłem do wody w akwarium ( po za kominem) na głębokość około 2-3 cm pod lustrem wody - nie może być głębiej . Gdy napełnia się komin , w durso powstaje korek powietrzny . Dzięki wężykowi powietrze jest wypychane do wody . W momencie zalania durso spływająca woda zasysa również wodę przez wężyk , likwidując powstały korek powietrza , Dzięki temu rozwiązaniu nie dostaje się powietrze do rury spływowej i spływ aż do sumpa jest kompletnie bezgłośny .Totalna cisza , brak bombli powietrza w sumpie. Spływ mam zrobiony na róże 32 , natomiast na zasilaniu jest pompa Royala 5000 litrów .. Dodatkowo ilość wody w kominie reguluję zaworem na spływie . Odbiór jest tak duży że musiałem bardzo delikatnie przymknąć zawór na spływie .W związku z tym że mam bardzo mały ( ciasny ) komin 19x19cm utrudnione jest zrobienie fotki . Dzisiaj rysunek poglądowy i jakaś tam fotka . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 heptus dzieki za ten schemacik o czyms takim samym myslelem tylko nie wpadlem zeby wezyk wsadzic do wody myslem zeby ewentualnie walnac tam jakis tlumik ale jesl u ciebie to dziala z wezykiem w wodzie to jeszcze lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Juz jakis czas mam tak zrobiony splyw i dziala 1 klasa. Na wezyku mam zaworek ktory zaciskam podczas regulacji, a później wężyk ląduje w wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Muniek : cieszę się że mogłem pomóc . Rozwiązanie to sprawdza się na 100% w moim zbiorniku od trzech lat oraz innych zbiornikach gdzie właściciele skorzystali z tego rozwiązania. 78yanke: ja nie robiłem zaworka i u mnie działa super bez zaworka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miron 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 z tym wężykiem to sciema i robienie z innych jaj . Weź kolego otwórz na maksa zawór powrotny to ci z komina wyśsie wodę do poziomu otworów w chrapach i dopiero będzie bulgot. Na otwartym zaworze powrotnym możesz sobie kolego ten wężyk wsadzać /fizyka się kłania/.Przy dobrze wyregulowanym zaworze powrotnym takie duperszwance są zbędne.Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 @ hepatus1000 ja musiałem dać zaworek do regulacji. Bez zaworka u mnie występowało zasysanie powietrza przez rewizję a ten dźwięk jest jeszcze gorszy. @miron - może u Ciebie i ściema, ale u mnie nie dość że działa to jeszcze łamie prawa fizyki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach