marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Tak wyglądało dziś rano Tak wygląda po przebudowie Pierwsze akwarium zalożylem w sierpniu 2007. Była to 60-tka. W marcu przesiadlem się na 225 litrów którego 2 fotki zamieszczam. Wczoraj w ACROPORZE zakupiłem sztuczną skałke, a dziś przebudowałem swoje akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Jakaś dziwna ta ceramika, moja wygląda tak: http://img186.imageshack.us/img186/4079/hpim3637xq7.jpg[/IMG[/URL] http://img186.imageshack.us/img186/hpim3637xq7.jpg/1/w392.png[/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 To jest niemiecka ceramika reefcaramic, fajne akwa, śliczny Elegans. Dlaczego zamieniłeś na ceramikę, nie lepiej było te wieżyczki zrobić z żywej skały ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 ciężko na pracującym akwarium budować wieżyczki, wiercić skałe itp. Wolałem gotowe rozwiązanie. Po 2 miesiącach nie bedzie różnicy, czerwone rosną u mnie jak głupie. Kiedys w 60 litrowym fajnie ulożylem skalki, takie wiszące. Wieczorem wyszedł krab i zrobil gruzowisko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Faktycznie byłaby demolka, a tak to o wiele wygodniej. Zdecydowanie lepiej teraz ułożenie wygląda, gratuluję fajnego akwa, a jaki piaseczek bialutki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Czesc I przed, i po mi sie podoba Nie zapomnij wrzucic fotki, jak juz wapienne porosna ReefCeramic. Mam takie wrazenie, ze chcacy niechcacy idziesz powoli w kierunku SPSow. Swoja droga widac, ze Lukasz namowil Cie na nie takie male zakupy Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Lepiej wygląda z tą ceramiką, wogóle fajne akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Jak woda się wykrystalizuje dodam fotki moich podopiecznych. Ocelocik, oj tak, spore zakupy. Kupilem nowe koralie 12V ze sterownikiem Wavebox do nich. Prodibio ReefBooster i BioClean w bardzo dobrej cenie. I jeszcze wiele rzeczy. Od Łukasza nie da się wyjść z pustymi rekami, taki tam duży wybór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Baniaczek bardzo fajny Jak dla mnie super ze coraz wiecej osob kladzie ceramike Tylko jedno mnie osobiscie razi te resun-y bardziej mi sie podobaly :eek: Jak wyszla zmiana z resuna na koralie ? na plus czy minus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Baniaczek bardzo fajny Jak dla mnie super ze coraz wiecej osob kladzie ceramike Tylko jedno mnie osobiscie razi te resun-y bardziej mi sie podobaly :eek: Jak wyszla zmiana z resuna na koralie ? na plus czy minus Są piękne :eek: Założe 60 litrowe akwarium Resunowe. Szkło, woda i 2 resuny A tak poważnie na ich prace nie narzekalem, ale drażnil mnie ich widok. Zmiana na plus. Koralie są mniejsze, cichsze i ze sterownikiem do nich Wavebox ładniej kołyszą wode. Przed koralią testowałem Tunze 6055, i jak dla mnie tunze ma za wąski strumień. 6055 Jest dobra do zrywania tkanki z korala, lub kopania dziur w piasku. Koralie które mam u siebie to wersja 12 woltowa ze sterownikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Jeszcze fotka z boku, oczywiście naso i żółtek latają za mną jak pieski Zawsze na pierwszy plan się ustawiają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Zdecydowanie bardziej mi sie podoba zbiornik z ceramika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2008 Od 30.10.2008 wystartowałem z Zeovitem. W obiegu mam okolo 250 litrow wody. Zeovit - 200 ml (powinno być ok 0.5 litra, ale czekam na filterek, a na razie kozystam z filtra Sery i więcej się nie mieści). Zeobac - 2 krople/dzień Zeostart - 0.4ml/dzień Zeofood - 2 krople/co 3 dni Niedługo mija 2 tygodnie od startu. W ciągu tego okresu pojawiła mi się na ceramice biała błonka i troszke brązowych glutów , co dziwne żywa skala pozostała czyściutka. Mimo że nie zmienilem dawki, błonka i gluty zaczynają zanikać A tera pozytywnie o ZEO: Woda w akwa zrobiła się krystaliczna:) , odpieniacz wywala więcej syfu:) . Dziś przy podmianie zauważylem że woda jest bezbarwna , przed startem Zeo woda z akwa była żółtawa. Jak na razie jest dobrze, postaram się dodać fotki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2008 Nie taki diabeł straszny...jak go malują - głosi stare porzekadło. Zeo to fajna sprawa, czekam na fotki, ciekawe jak korale się zmienią. Poczekaj tydzień, dwa wszystkie naloty znikną, to normalne i dobrze,że nie zmieniałeś dawki. Nie ma co przekombinowywać gdy nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2008 Od 30.10.2008 wystartowałem z Zeovitem. W obiegu mam okolo 250 litrow wody. Zeovit - 200 ml (powinno być ok 0.5 litra, ale czekam na filterek, a na razie kozystam z filtra Sery i więcej się nie mieści). Zeobac - 2 krople/dzień Zeostart - 0.4ml/dzień Zeofood - 2 krople/co 3 dni Zeostart2 radziłbym ograniczyć o 50 % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2008 na razie utrzymam dawke zeostart. z mego akwa ubyło ok 20 kg skały, oczywiście nie na raz stopniowo ją wyciągalem. 10kg juz miesiąc temu wyjelem, nastepne 10, 3 dni temu. Obawiam sie że zmniejszenie dawki mogłoby troszke nadwyrężyć mój system. W tej chwili mam ok 20kg zywej skaly i ceramike. Codziennie kontroluje parametry, korale nie wykazują żadnych ubocznych efektów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Grudzień 2008 Mineło troszke czasu i pojawiły się pierwsze problemy, więc prosze o rade. Od dwóch tygodni dozuje jak w ustabilizowanym zbiorniku, aktualne dawki: zeostart- codziennie 2x0.1ml zeofood- 1 kropla co 3 dni zeobac- 2 krople co 3 dni Wróciłem z delegacji i na dwóch koralach pojawia się bielenie, u jednego na końcach, u drugiego od dołu Azotany jakoś nie chcą spaść, powyżej 25. Może złoże zeovitu pochłoneło potas ? Kurde nie mam jak tego zmierzyć, jutro robie 20% podmiane. Jeśli macie jakieś pomysły co do przyczyny, to chętnie przyjme rady. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach