bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Witam czy zasolenie jest naprawde tak ważne z tego co zauważyłem dla ryb nie , ale czy dla korali jest bardzoważne czy nie, może powolna aklimatyzacja wystarczy by zmienić zasolenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 ale z jakiego na jakie ? i jaki zakres Cię interesuje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 1,023 do 1,017 trzymam w nim błazny od 10 tygodni i wszystko ok i zastanawiam sie co będzie z koralami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 a po co trzymasz tak niskie zasolenie , w jakim celu ? Przy niższym zasoleniu masz mniej pozostałych takich jak ca kh mg itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Błazny i inne są bardziej ruchliwe, szybciej rosną, mają ładniejsze kolorki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 To pozostaje Ci FO :-) Myślę że miekasy powinny dać rade chociaż tego nigdy nie testowałem .( i nie jestem pewien ) Ale raczej mija się to z celem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 No to prubuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 no to zadam pytanie - czemu to wszystkie sklepy mają niższe zasolenie niż te książkowe i wszystko im "bryluje"????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noform 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Słyszałem że im niższe zasolenie tym mniejsze prawdopodobieństwo na przywleczenie jakieś choroby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 no to zadam pytanie - czemu to wszystkie sklepy mają niższe zasolenie niż te książkowe i wszystko im "bryluje"????? ale sklepy maja 1.017 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 moim zdaniem kwestia aklimatyzacji, a potem już z górki - po prostu jak się np urodziłeś na mazurach i przyjechałeś na śląsk, to albo padniesz albo będziesz żył szczęśliwie, jak po wypaleniu najlepszych kubańskich cygar.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 Ciekawy tok myślenia :-) To jak wytłumaczysz że rafy umierają od temperatury ? Nie są w stanie przyzwyczaić ? bo ? Przecież nie ma tam szybkich skoków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 bo "albo padniesz albo będziesz żył szczęśliwie" z podkreśleniem na padniesz. Rafy umierają ale czy tylko z powodu zmian temperatury? - tego nie wiadomo. Skłonny byłbym przypuszczać że to skutek zmian kilku czynników. Wszystko ewoluuje, nic nie stoi w miejscu. Myślę że dotyczy to również rafy. Możliwe że będą gatunki które wyginą ale z całą pewnoscią coś przeżyje i zmutuje w kierunku tych zmian. Powstaną osobniki genetycznie przystosowane do nowych warunków - a początkiem tej drogi to predyspozycje osobnicze. Jeden umiera od papierochów, a inny potrzebuje nikotyny by mu lepiej było. Więc jeśli znajdziesz koralka który przetrwa zmianę zasolenia czy temperatury - to jest szansa że jego potomstwo też da radę w takich warunkach żyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach