Skocz do zawartości
bartoszek

Zasolenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy zasolenie jest naprawde tak ważne z tego co zauważyłem dla ryb nie ,

ale czy dla korali jest bardzoważne czy nie, może powolna aklimatyzacja wystarczy by zmienić zasolenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,023 do 1,017 trzymam w nim błazny od 10 tygodni i wszystko ok i zastanawiam sie co będzie z koralami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pozostaje Ci FO :-)

Myślę że miekasy powinny dać rade chociaż tego nigdy nie testowałem .( i nie jestem pewien )

Ale raczej mija się to z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zadam pytanie - czemu to wszystkie sklepy mają niższe zasolenie niż te książkowe i wszystko im "bryluje"?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że im niższe zasolenie tym mniejsze prawdopodobieństwo na przywleczenie jakieś choroby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zadam pytanie - czemu to wszystkie sklepy mają niższe zasolenie niż te książkowe i wszystko im "bryluje"?????

ale sklepy maja 1.017 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem kwestia aklimatyzacji, a potem już z górki - po prostu jak się np urodziłeś na mazurach i przyjechałeś na śląsk, to albo padniesz albo będziesz żył szczęśliwie, jak po wypaleniu najlepszych kubańskich cygar....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy tok myślenia :-)

To jak wytłumaczysz że rafy umierają od temperatury ?

Nie są w stanie przyzwyczaić ? bo ?

Przecież nie ma tam szybkich skoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo "albo padniesz albo będziesz żył szczęśliwie" z podkreśleniem na padniesz. Rafy umierają ale czy tylko z powodu zmian temperatury? - tego nie wiadomo. Skłonny byłbym przypuszczać że to skutek zmian kilku czynników. Wszystko ewoluuje, nic nie stoi w miejscu. Myślę że dotyczy to również rafy. Możliwe że będą gatunki które wyginą ale z całą pewnoscią coś przeżyje i zmutuje w kierunku tych zmian. Powstaną osobniki genetycznie przystosowane do nowych warunków - a początkiem tej drogi to predyspozycje osobnicze. Jeden umiera od papierochów, a inny potrzebuje nikotyny by mu lepiej było. Więc jeśli znajdziesz koralka który przetrwa zmianę zasolenia czy temperatury - to jest szansa że jego potomstwo też da radę w takich warunkach żyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi