MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2008 Tak sobie rozmyślam, że mam prawie pół tony wody w obiegu, kilka korali i robię duże podmiany, muszę dokładniej potestować wodę, ale widzę, że przy wyłączonym grotechu i podmianach 50l na tydzień bez problemu parametry stoją w normie, to taki mój design z dużą ilością przestrzeni i małą skałką obficie porośniętą koralami- jak myślicie da radę utrzymać na dłuższą metę parametry przy takim stanie rzeczy bez dozowania? Używam soli prejsa. BTW Nie wiem czy ma to jakiś związek ale od kiedy nie podaję płynów wydaje mi się, że woda jest bardziej klarowna, może tak być? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2008 Jesli parametry sa ok , to nie potrzeba dozowac płynów , one faktycznie powoduja zmetnienie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2008 hmm to bardzo ciekawe bo ja tylko podaje Mg i KH i nic wiecej a wszystko jest stabilne a podmiany robie raz na dwa tygodnie 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2008 Mysle, ze jezeli parametry sa stabilne, to nic nie stoi na przeszkodzie ciagnac tylko na podmianach. Uwazaj tylko, bo jezeli twardziele zaczna rosnac naprawde szybko, to i jeszcze szybciej zaczna parametry spadac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2008 No właśnie pompy się nie pozbywam bo od jutra zmiana światła na HQI 250W z niebieskich T5 i może przyśpieszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach