thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 He to mi sie trafila szczelna sztuka Co do puszczania babli juz pisalem ze wali ostro do sumpa ale to kwestia wykonania odpowiedniego sumpa Sam odpieniacz jest mniej wrazliwy na rozne eksperymenty np. takie jak wsadzanie reki do zbiornika jest tez mistrzem w ponownym startowaniu Co do halasu dla mnie bylo glosno a Rebciu twierdzi ze jest cichy :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Rafał sorry, że Wam się wetnę, jak najlepiej poradzić sobie z tymi bąblami- u mnie jest tego mnóstwo. Wystarczy dać przegrodę w sumpie, czy dodatkowo jakąś mikrogąbkę/watę- może masz coś takiego u siebie? Pytam bo mam taką samą sytuację choć nie z KZ, widzę, że tak czy siak będę musiał zmienić szkiełko bo mi się stuff nie mieści. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Ja bym dal przegrody z 2-3 szt blisko siebie gabka nie jest moim ulubionym materialem trzeba bedzie ja czyscic a wiadomo podnoszac ja zawsze z niej cos wleci spowrotem do baniaka Jako ze masz wylot na samym dole nie masz innej opcji W KZ trzeba odpowiednio takie przegrody powstawiac albowiem ogromny wplyw na prace tego odpieniacza ma wylot wody jesli przystawimy go blisko scianki to poziom wody w komorze skimmera wzrasta jest to na swoj sposob jakas regulacja Olek moze jeszcze troche poczekaj masz swiezy odpieniacz jak popracuje dobrych kilka lub kilkanascie dni moze mu sie zmniejszy te bablowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Wsadziłam M do sumpa i przedstawiam to co zaobserwawałam. Nie jest bez głośny ale nie buczy jak traktor, poprostu go słychać. Nie mam jeszcze obudowy (szafki) więc tymbardziej jestem wyczulona na każdy dżwiek. Chociaż na starcie troche mnie przeraził teraz jest już ok. Mój jest szczelny i co mnie się baaaardzo spodobało to: on robi niesamowitą piane! Gęstą, klejąca się. Po 20 minutach zaczał tworzyć już lekko brązową (u mnie brudno) Nie mieli w kubku godzinami tylko pracuje, tworzy i wywala. Po 2 godzinach aktualnie mam zebrany tłuszcz w rurze reakcyjnej oraz troche syfu w kolorze...herbatki ziołowej o poranku :sad: Nastepnie kolejny plus za to że przy karmieniu nie opada drastycznie poziom wody, po 15 minutach wrócił do normalnej pracy co nie znaczy, że w trakcie karmienia też nie odpieniał. Pierwszy raz widziałam plamki/grudki tłuszczu zbierane przez bombelki w kolumnie przed rurą reakcyjną. To chyba na razie tyle, 2 h to za mało by cos więcej powiedzieć. Ale ogólnie jestem na tak:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Sylwia strzel fotkę Na stałe będzie Mka, czy z czasem zmienisz na Skę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 A czemu z M na Ske mam zmieniać, z większego na mnieszy? Jakbym chciała S to miałabym S. Fota bedzie, nawet film bedzie jak mi weny starczy i dobry scenariusz wymyśle :sad: ale już rola aktora pierwszoplanowego obsadzona. Narazie spoko loko luz i spontan ehh, chyba udzieliło mi się wręcz podniecenie od Rebcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Jaki masz poziom wody w sumpie ? Bo Rebciu twierdzi ze odpieniacz wypada lepiej w nizszym poziomie niz podaje producent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Poziom wody 26cm i zawór powietrza jest w połowie otwarty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Rebciu na ta chwile ma ustawione chyba na 23cm ale mam nadzieje ze sie odezwie i napisze o swoich obserwacjach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Odpieniacze przyjechaly zarowno z pompami UP2000/1 jak i UP3000 ale zostaly juz tylko te z UP3000:) A ta M'ka to naprawde bestia wydajnosci:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2008 Monitopora, nie mam komór dopiero zamówiłem sump tylko została kwestia przegród. Nie wiem jaki poziom ustawić . teraz ma 18 cm i pieni ładnie, przy 26 też nie było źle. Chyba zrobie sump z przegrodą 18, potem łatwiej podnieść niż opuszczać. Na razie jestem na 3 dniowej delegacji, ale dzwoniłem do rodzinki, w kubku jest ok 1 cm ciemnej kawy, więc zaszalał od wczoraj na szczęście nie przelał. Jeśli chodzi o regulacje, to tylko powietrzem da się go regulować. Myśle że trzeba znaleźć optymalny punkt, jego zanurzenia. Na pompie UP300 nie może być założone sitko bo robi się niski poziom w odpieniaczu. Ponoć w modelu S i M zastosowano ten sam wtryk Becketa czy jak to sie tam zwie. Wróce z delegacji w czwartek to powiem więcej, jak ktoś chętny zapraszam na piwko do mnie. Będzie można zobaczyć i pobawić się w realu odpieniaczem KZ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Che, che... marti701 to już chyba wiem kto tak nieszczęśnie potraktował Łukasza z towarem przywiezionym z targów Ogólne wrażenia są pozytywne: 1. Zdecydowany mistrz tzw. startu - po karmieniu czy wsadzaniu łap. 2. Zdaje się, że jednak jest bardziej wydajny od BK250 ale wolę się powstrzymać jeszze parę tygodni z ostatecznym wynikiem :sad: 1. Niski poziom zanużenia, a co za tym idzie - trzeba kobinować 2. Wyskoczyła mi pompa z odpieniacza co powoduje szczególną uawagę u osób często wyjeżdzających 3. Przy KB odzwyczaiłem się od "wieczego obserwowania odpieniacza" teraz przymijmi... że jest "inaczej" ale to są testy i w sumie pełny art. będzie za miesiąc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Jadąc do sklepu Łukasza, nawet się nie spodziewałem że zobacze tam preparaty do zeovitu, a co dopiro odpieniacze KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Wtrysk w modelach S i M jest dokladnie ten sam roznica polega tylko na wydajnosci pompy i wysokosci podnoszenia ktora odpowiednio do swoich parametrow zasysa rozne ilosci powierza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Nie zmieniam sumpa:), wszystko na wcisk weszło, dałem gąbeczkę na wlot obiegówki i pięknie wyłapuje bąbelki, wydajność w sumie się nie zmieniła(na oko). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 Zgodnie z obietnicą, przepraszam za rozmiar zdjęć, może powinnam zarządzać załącznikami ale tak mi jest lepiej wklejać zdjęcia i wszystko opisać 1h pracy Wygląd po wrzuceniu: 4 kostek mrożonek, 1 kostka sorbetu, doprawione aminokwasami,po ok 15 min zaczyna wywalac syf i tłuszcz. Poziom wody tylko troche spadł, szybko sie porawił i dalej pienił.Lekko go musiałam przykręcić by nie wywalał mokrej piany Zauważyłam, że przy samych mrożonkach typu artemia ikra homara poziom spadł tylko nieznacznie 24h 24h, To co wczoraj zlałam Wygląd po 36h- po odlaniu tego co fotka wyżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 Widze że zagięte wężyki to mankament każdego KZ. Czym można skleić, bo jak pisałem puszcza na łączeniu tych przezroczystych rur na dole. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2008 Acrifix 116 192 lub Cosmofen PMMA No z tymi wezykami przeginaja maja za cieka scianke i dlatego sie lamia grubszy wezyk zakladaja na scieku z kubka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach