mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2012 Akwarium 90L - miękasy, jedna ryba, 2-3krewetki, ślimaki turbo. Sump, jak niżej - chcę wstawić odpieniacz Resun SK-300, może macie jakieś inne/lepsze pomysły - wody w sumpie będzie 25cm, miejsca w szafce do 56cm(ale trzeba odliczyć miejsce na wyciąganie kubka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 może być trochę za mały. Obsade masz małą ale przyszłosciowo lepiej wziąść taki do około 200 do 300 l pojemności akwarium. Polecam ten odpieniacz Hydor Slim-Skim 250.65 znajomy ma go w kostce 150 l. i sprawdza sie rewelacyjnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 Cały czas kusi mnie Tunze 9002. W obiegu będzie ponad 140L wody, trzeba się rozejrzeć za czymś większym niż Resun . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 znajomy używa taki odpieniacz w kostce 80 l. Nadal moze być za mały do twojego akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 (edytowane) ja używam turboflotor blue 1000 a mam mniejszą kostkę i jest ok dodam że mam 85l akw i 25 sump a w obiegu niecałe 100l Edytowane 22 Sierpień 2012 przez skoti79 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 WoW. Widzę, że trzeba będzie rozglądać się za czymś większym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2012 lepiej jest mieć przewymiarowany odpieniacz niż zamały, który nie bedzie wystarczający Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2012 lepiej jest mieć przewymiarowany odpieniacz niż zamały, który nie bedzie wystarczający Widzę, że trzeba na to patrzeć jak w słodkowodnych na filtry zewnętrzne. W każdym swoim słodkim mam filtry zew. o 3-4 razy większe niż podaje producent , w niektórych stoją nawet po dwa takie filtry . Rozglądając się za odpieniaczami, patrzyłem jak mają inni w swoich bańkach i widać, że przeważająca ilość ma odpieńki większe o jakieś 4 razy niż podaje producent.Myślałem, że większy odpieniek to przerost formy nad treścią ale chyba jednak nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2012 wpakuj deltec mce 300 lub skimz monzter sh2, miejsca w sumpie będzie dużo bo te wiszą na scianie poza sumpem... mogą tez w środku... ale miejsca na skałę jest czy inne absorbery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2012 Padło na Deltec MC 500 (przepływ pow. 400L). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach