Skocz do zawartości
mardow

Jaki odpieniacz do takiego sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarium 90L - miękasy, jedna ryba, 2-3krewetki, ślimaki turbo.

Sump, jak niżej - chcę wstawić odpieniacz Resun SK-300, może macie jakieś inne/lepsze pomysły - wody w sumpie będzie 25cm, miejsca w szafce do 56cm(ale trzeba odliczyć miejsce na wyciąganie kubka.

post-1583-0-54087300-1345579195_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być trochę za mały. Obsade masz małą ale przyszłosciowo lepiej wziąść taki do około 200 do 300 l pojemności akwarium.

Polecam ten odpieniacz Hydor Slim-Skim 250.65 znajomy ma go w kostce 150 l. i sprawdza sie rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas kusi mnie Tunze 9002.

W obiegu będzie ponad 140L wody, trzeba się rozejrzeć za czymś większym niż Resun .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy używa taki odpieniacz w kostce 80 l. Nadal moze być za mały do twojego akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam turboflotor blue 1000 a mam mniejszą kostkę i jest ok dodam że mam 85l akw i 25 sump a w obiegu niecałe 100l

Edytowane przez skoti79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WoW.

Widzę, że trzeba będzie rozglądać się za czymś większym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej jest mieć przewymiarowany odpieniacz niż zamały, który nie bedzie wystarczający

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej jest mieć przewymiarowany odpieniacz niż zamały, który nie bedzie wystarczający

Widzę, że trzeba na to patrzeć jak w słodkowodnych na filtry zewnętrzne. W każdym swoim słodkim mam filtry zew. o 3-4 razy większe niż podaje producent :), w niektórych stoją nawet po dwa takie filtry ;). Rozglądając się za odpieniaczami, patrzyłem jak mają inni w swoich bańkach i widać, że przeważająca ilość ma odpieńki większe o jakieś 4 razy niż podaje producent.

Myślałem, że większy odpieniek to przerost formy nad treścią ale chyba jednak nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpakuj deltec mce 300 lub skimz monzter sh2, miejsca w sumpie będzie dużo bo te wiszą na scianie poza sumpem... mogą tez w środku... ale miejsca na skałę jest czy inne absorbery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi