Skocz do zawartości
puffer

Szczepkarium Kuby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem przedstawić Wam mój pomysł na słone akwarium. Jest to moje trzecie morskie szkiełko ale nie mam dużego doświadczenia w hodowli SPSów, wcześniej miałem głównie miękkie i lps. Właśnie dlatego powstało to szczepkarium w którym powoli będę mógł "eksperymentować" szukając kompromisu między przyrostami a kolorami.

Liczę na Wasze rady i uwagi :D

Trochę danych technicznych:

szkło: 80x70x50 + sump

światło: 8x24W T5

cyrkulacja: JVP-201, Resun 15000, Resun 2000

obieg: new-jet 1700

odpieniacz: APF600

dodatkowo chodzą pelletki i ok. 3-4 litry siporaxu

W tym momencie w akwarium mam: Tubki, Favie, Lobophylie, Turbinarie, Fungie, Monti talerzową zieloną i szczepkę seriatopory.

W najbliższym czasie chciałbym porobić szczepki z lpsów na wymianę za spsy. Zostawiam sobie tylko fungię i tubki, które mógłbym karmić godzinami :D Czekam jeszcze na to aż gloniska się zupełnie wycofają (trochę za bogata woda była na początek) dobrze, że salarias i żółtek pomagają. Na celownik biorę montipory i właśnie te korale chciałbym teraz "kolekcjonować" w swoim zbiorniku :)

Cele na ten miesiąc:

- dodanie węgla do sumpa i zakup soli tm ba - będzie mieszana z IO - podmianki 5% tygodniowo

- wymiana jarzeniówek: planuję dać rury ATI, 5xBluePlus, 2xSpecial, 1xCoralPlus. Co myślicie o takim zestawie?

- i oczywiście nabycie jakiejś miodnej montipory :wink:

Bądźcie wyrozumiali bo fotograf ze mnie lichy. Uczę się dopiero jak cykać, żeby ładnie było

:)

9ccd99a63bfd04b2.jpg

f4dbe6898731edb4med.jpg

7ed21f0bbb7a5609med.jpg

Pozdrawiam

Kuba

Edytowane przez puffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolorki ładne , i korale wyglądają na zdrowe :-)

chociaż sam pomysł dziwny , czy oprócz tego akwa masz jakieś inne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolorki ładne , i korale wyglądają na zdrowe :-)

chociaż sam pomysł dziwny , czy oprócz tego akwa masz jakieś inne ?

Do nie dawna miałem trzy, glonarium 15L, miękkie/lps 150L i te szczepkowę w 32 metrowym mieszkaniu ;) Żona tego nie wytrzymała :P Biorąc pod uwagę to, że od 3 miesięcy na stole stoi sump od projektu 500L FOWLR (zamiast tego postawiłem to akwarium) to wcale się jej nie dziwie. Więc przyszedł czas na porządki. Glonarium poszło do likwidacji, kosteczka 150L wędruje do rodziców, gdzie będzie serwisowana przeze mnie (więc jak moje :banana: ) a ja postawiłem sobie ten twór. Pewnie jakbym miał akwarium tak z 1500l to bym nie stawiał tego zbiornika bo tam by było miejsce na każdego korala jakiego sobie wymyślę.

W takim szczepkarium jest łatwiej stworzyć dobre warunki dla korali. Nie mam piachu więc łatwiej o dobrą cyrkulację, przestawiać mogę do woli, jak mi się jakiś koral znudzi to hop siup i zamieniam na inny. Jak już przerobie wszystkie akry i każda z nich osiągnie ładny kolorek :wink: , albo mi się po prostu znudzi to wyjmę kratkę, dosypie worek piasku i będę się cieszył "normalnym nudnym akwarium" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żonce zrub piękny rafowy baniak a szczepkowe do piwnicy :P

w bloku to tak średnio, chociaż w piwnicy swoją klitkę mam tylko prąd musiałbym brać z klatki hmmmm B) to bym się nie pieścił tylko porządne HQI nad baniakiem powiesił. Już widzę miny sąsiadów na podwyżkę czynszu :good2:

a tak serio to żona na to nie marudzi, swojego nemo ma, nawet czasem nakarmi :D Póki nie mówię o większym jest ok :wink:

Edytowane przez puffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz naszczepisz LPS-ow to wpadaj po monti :) cos sie tam da polamac ;) a ze tez jestem z wroclawia wiec daleko nie bedziesz mial :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz naszczepisz LPS-ow to wpadaj po monti :) cos sie tam da polamac ;) a ze tez jestem z wroclawia wiec daleko nie bedziesz mial :)))

dzięki, na pewno skorzystam z zaproszenia :) może Tobie się spodoba coś z moich korali to zrobimy zamianę :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snakecharner jeżeli chodzi Ci o tego korala na zdjęciu to LPSik Turbinaria :) Na zdjęciu tego nie widać ale od dołu jest żółta jak kurczak, jeszcze trochę nieśmiało wystawia polipy.

Właśnie się rozglądam za szczepkami monti talerzowej fioletowej i czerwonej, do tego digitata i samarensis. Dalej na celownik biorę confuse, supermann i rainbow :) Teraz eksperymentuję trochę z karmieniem korali. Hoduję wrotkę i fito, z mrożonek idzie czerwony, zielony plankton, cykloop, wrotka i do tego cyklop suchy i "pasza" hikari dla narybku. Ponieważ akwarium jest dosyć nowe i nie mam jeszcze wyczucia ile można sypnąć to prawie codziennie mierze PO4 i NO3. O dziwo oba parametry są na granicach wykrywalności PO4 około 0,02 a NO3 około 0,2 i utrzymują się stabilnie na tym poziomie. W najbliższym czasie dołożę aminokwasy jakieś i postaram się ułożyć grafik karmienia.

Na dniach chciałbym wymienić świetlówki. Co powiecie na taki zestaw:

aktynika

coral plus

blue plus

special

blue plus

coral plus

blue plus

aktynika

Wszystkie rury od Ati. W tym momencie nad zbiornikiem świecę tylko sześcioma 4x blue plus 2x 15000K, ogólnie kolorek mi się podoba ale mogło by jeszcze trochę bardziej wpadać w niebieski.

Pozdrawiam

Kuba

Edytowane przez puffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fot tubki. Powoli przyzwyczaja się do otwierania w dzień :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPS i nonphoto w jednym akwa - to sie nie uda. Mają kompletnie inne potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj może być piękne szczepkarium, powodzenia :thumbsup:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPS i nonphoto w jednym akwa - to sie nie uda. Mają kompletnie inne potrzeby.

czemu ??? :crazy:

tubki śmiało można z sps

wiem co pisze :yes:

u mnie ponad rok razem :banana: albo i dłużej

jakoś nie chcą padać :yahoo:

Daniel

Edytowane przez AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tubkę właśnie wystawiam na zamianę. Trzymałbym ją nadal z spsami gdyby nie wizyta u kolegi @Sushi :P Kolorki w akwarium ma fantastyczne, też tak chcę :D w ramach ograniczenia karmienia tubeczka musi odejść :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi ze pada, chodzi o to ze SPS uwielbiaja czysciutkie akwa czego nie lubia tubki.

Wiec albo sukierkowe SPS albo srednie SPS i tubki. Cos za cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi ze pada, chodzi o to ze SPS uwielbiaja czysciutkie akwa czego nie lubia tubki.

Wiec albo sukierkowe SPS albo srednie SPS i tubki. Cos za cos.

Niestety. Dlatego właśnie mam na wydaniu tubkę, muszę ograniczyć karmienie i zjechać jeszcze bardziej z no3 i po4. Szkoda, bo to fantastyczny koral. W przyszłości na pewno postawię jakieś małe akwa tylko dla niefoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no3 -0 ,po4 - 0

i ma się świetnie :)

nie wiem w czym problem :)

i sps gitara :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi