falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Lipiec 2012 Witam. Chciałbym założyć baniaczek tylko na ryby nie nadające się do chowu z koralami. Co waszym zdaniem musi się znaleźć z osprzętu a co można pominąć. Dzięki za wszelkie sugestie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Lipiec 2012 Zapytam inaczej , co już wiesz ? Co byś chciał aby się znalazło w akwa a co nie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Lipiec 2012 Sprzęt taki sam tylko, że kilka dodatków się ujmuje, które korale wybarwiają. - Odpieniacz - worki z duperelkami/ lub reaktor - cr. - obieg - oświetlenie Wsumie, podstawowe żeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Lipiec 2012 z w/w żeczy możesz sól dać słabą, z tego co piszesz to takie akwariem z rybkami. Natomiast sprzęt musi być. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 dzięki wszystkim za powyższe wypowiedzi. Może tak dla jasności. Kiedyś bawiłem się z akwa. słodkowodnym. I tak pomyślałem że za dawnych czasów to wystarczyła jakaś filtracja typu gąbka, lub filtr zewnętrzny żwirkowo - piaskowy, napowietrzacz, jakieś oświetlenie i rybki a nawet roślinki żyły. Więc czy czasem takie prymitywne wyposażenie nie wystarczyłoby dla rybek morskich? Czy konieczny jest odpieniacz i pompy cyrkulacyjne (sam obieg nie wystarczy?) A co do pytania odnośnie "życia" to myślałem o ustnikowatych, ustniczkowatych, może coś z drapieżców typu skrzydlica, murena wstązkowa, no i zastanawiam sie czy nie dałoby rady zabawić się z jakimiś fajnymi glonami. A czemu pytam o minimum - bo "spece" budujący mi baniaczek z rafą to mało mnie z torbami nie puścili... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 A bo gamoń jesteś sam sobie zrobisz akwarium bez "speców" jak chcesz to napisz na pw. albo zadzwoń 888 111 445. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 Jak słyszę o takich oszczędnościach w budowie zbiornika morskiego to mnie krew zalewa. Za miesiąc będzie "koledzy pomocy glony mnie zarastają i ryby mi padają" I znowu będzie że morskie jest takie trudne a to tylko jest wina zakładających i braku kasy. Ustniki są bardzo wymagającymi rybami i nie da się jechać na półśrodkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 Święte słowa ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 Ale jak widać, to nie jest wina braku kasy, tylko mała wiedza o akwarystyce morskiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reeftank.pl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 (edytowane) a powiedz mi jaki litraż zbiornika cię interesuje ? od przyszłego tygodnia będziemy mieli w ofercie kostki z innowacyjna filtracją w bardzo przystępnej cenie. opiszemy cały system w chwili zakładania zbiornika pokazowego a widzę ze jesteś z Bytomia wiec zapraszam będziesz mógł obejrzeć go na żywo, wymiary standardowych kostek to 50/50/50 i drugi 80/50/50 czyli 125 i 200 l. oczywiście na zamówienie inne wymiary zbiorników. pozdrawiam maciek Edytowane 24 Lipiec 2012 przez reeftank.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2012 Panowie bez podniety to tlko brak wiedzy kto z nas wiedział wszystko na samym początku? Uczymy się cały czas a jeśli chęci są a nie snobizm przemawia to już spory sukces Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2012 (edytowane) więc tak. Nie chodzi o półśrodki, tylko o to co jest niezbędne do prowadzenia takiego akwa, a nie to co będą mi chcieli wcisnąć sklepikarze. Myślę o wielkości gdzieś ok 1000-1500l, max do 2000. I piszę tu dla tego właśnie (to do gregowicza )-że faktycznie jest brak wiedzy, ale kasa też jest. Po prostu mam dosyć ponoszenia kosztów zbytecznych. a jak pisałem mam już baniaczek przez który "przefiltrowałem" średniej klasy nowego merca. Ktoś wyżej napisał, bym odezwał się do niego prywatnie lub zadzwonił. Dzięki. Być może skorzystam, jednak po co to forum?Myślę że podzielenie się swą wiedzą w tym temacie pozwoli innym, anie tylko mnie w niepopełnianiu niepotrzebnych błędów. Ktoś wyżej napisał że ustniki są trudne. Jak na razie tego nie dostrzegłem. Wywaliłem ustniki z tego 1 baniaka do takiego 240l gdzie siedzą razem ze skrzydlicą i pomimo że żyją w stresie to nie widzę oznak braku u nich chęci życia.A powiem że ten baniaczek nie jest moim oczkiem w głowie i jak go powiedzmy że otrzymałem to do dziś funkcjonuje na malutkim filtrze kubełkowym i jeszcze mniejszym odpieniaczu i świetlówkach. I nawet jakieś korale tam rosną które się rozrastają i jakieś fajne glony. Dzieki że się odzywacie koledzy, jednak czy moglibyście ukierunkować swe wypowiedzi konkretnie na moje pytania? ( co do ustników to nei wiem być może jest tylko u mnie tak z nimi "fajnie") Edytowane 25 Lipiec 2012 przez falco66 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2012 Odpowiedziałem na samym początku na twoje pytanie, ale myślę, że chcesz by ci konkretnie sprzęt podpowiedzieć? Odpieniacz- fajne by było DIY od kogoś z forum lub http://erybka.pl/product-pol-726-Deltec-TC-2560.html, http://erybka.pl/product-pol-2148-GroTech-FoamMaster-FM-250.html, http://erybka.pl/product-pol-2737-Skimz-E-Series-SM252.html Cyrkulacja- tu to musi się wypowiedzieć ktoś kto ma duży zbiornik Obieg- http://erybka.pl/product-pol-542-Royal-Exclusive-Red-Dragon-12000.html Oświetlenie- wystarczy 0,5w/l (ledy, hqi, t5( ale chyb a będzie to wysoki zbiornik?) zależy kto co lubi). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris88 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2012 Oświetlenie takie abyś widział ryby. Np przy zbiorniku 9tys litrów jest to 400W hqi, plus 2 belki 2x54w t8. Przy 3tyś 2X400W HQI, można pomyśleć o jakiś grzybowieńcach, kosztem konieczności częstszego czyszczenia szyb. Oba zbiorniki mają 1,8m wysokości. Odpieniacz... najlepiej jakiegoś potwora. Jak będzie dużo ryb, sporo karmienia, nie ma możliwości wyjałowienia wody. Nawet jeżeli to rybom nie powinno zaszkodzić. Z dużych odpieniaczy mam styczność z deltecami. Moje odczucia... twarde są można kubkiem o bruk walnąć i tylko odskoczy. W przeciwieństwie np do ATI. Te pękają łatwo. Jeżeli bawi Ciebie obserwowanie tego najmniejszego życia to w sumpie refugium powinno działać sprawnie. Przyda się miejsce na węgiel. Tak aby po jakimkolwiek leczeniu można było go zastosować. Następna sprawa to wystrój. Jeżeli to ma być duży zbiornik to można podstawową konstrukcje stworzyć na styropianie plus beton. Całkiem nieźle działa Cyrkulacja koniecznie z zasilaniem awaryjnym. No chyba że masz własny agregat. Czy cokolwiek z tego zbiornika 1,5tys już masz? Czy to dopiero powstający projekt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2012 no, nareszcie coś konkretnego. dzięki. Mówisz o styropianie z betonem. jak to wygląda. jak stworzyć taki wystrój? Co do tego co mam na już - trochę żywej skały, parę ustników w małym baniaku bo musiałem je wysiedlić z tego z koralami. Co rozumiesz pod pojęciem "najmniejszego życia"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2012 Ile masz tych ustnikow? Jakie to sa konkretnie ryby? Jesli twoja rafa to ten litraz z twojego awatara to mysle ze kilka ustnikow nie powinno zrobic tragedii w takim litrazu rafy koralowej. A hodowla tych ryb bez korali, ktore stanowia znaczna czesc ich diety to meczarnia.... Oczywiscie jest wiele takich zbiornikow jaki planujesz, ale sa tez bardzo piekne rafy z ustnikami..... Jesli korale dobrze rosna i jest ich duzo to w 1500 litrach nie powinno byc widac dzialalnosci ustnikow.... No chyba ze masz tych ustnikow z 15-20 szt. . Tak naprawde to musialbys nastawiac sie na hodowle specjalistow pokarmowych typu Chaetodon baronessa, lunulatus, ornatissimus itp, by szykowac akwa typu fish only, ale musisz pamietac ze takie ryby padna bez korali wczesniej czy pozniej.... Podobnie z rybami typu Pomacantus... Ich podstawa pokarmowa sa gabki wiec i one moga zyc z koralami, choc oczywiscie beda tez podgryzac korale (bo one sa tak naprawde wszystkozerne)... ale i tu przy odpowiednio rozwinietej rafie nie powinno byc problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2012 gdy pływały śród korali to je niszczyły. więc pomyślałem o oddzielnym zbiorniku. z tego co wyżej napisałeś wynika że są gat korali z którymi te ryby mogłyby koegzystować. więc może podasz jakie to gat. wtedy zastanowię się czy nie stworzyć 2 zbiornika takiego z rafką i ustnikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2012 Bardzo trudno jest ci podpowiedzieć skoro nadal nie napisałeś jakie masz te ustniki Zresztą nie ma na to zdefiniowanych reguł. Nawet w obrębie jednego gat. czy odmiany możesz trafić na egzemplarz który zeżre wszystko a inny nie będzie się do korali dotykał. Albo nie będzie tego robił przez dwa-trzy lata a potem nagle bach.... i korale wyczyszczone do cna. Ja pisałem raczej o tym że jeśli w tak dużym akwa jest odpowiednio dużo korali i odpowiednio szybko rosną to działalności ustników nie powinno być widać. Nie znaczy to że nie jedzą, ale że populacja twoich korali jest w stanie szybko się zregenerować. Pośród tych ryb jedne będą skubać twarde korale a inne wciągną wszystkie miękkie za to twarde zostawią. Jeszcze inne zjedzą LPS-y. Tak naprawdę trzeba sporo poczytać o indywidualnym gatunku który chcesz hodować. Ja na wstępie zerkam na taką stronę: http://www.marinelifephotography.com/fishes/butterflyfishes/butterflyfishes.htm Nie jest to żadna wyrocznia. Raczej miejsce gdzie mogę zobaczyć jak ryba wygląda w naturze. Każda fotka podpisana jest bardzo krótkim opisem, najważniejsze rzeczy. Gdzie pływa, co je i ile rośnie. Traktuję to jak filtr moich zachcianek . Jeśli tam w opisie jest wzmianka tylko o polipach korali lub ich tkance to wiadomo ze specjalista pokarmowy i można sobie odpuścić. Jeśli natomiast jest poza tipami korali coś jeszcze to moim zdaniem szanse są większe na udany chów. Poza tym zwracam uwagę na fotki, na to w jakim otoczeniu jest dana ryba na fotce. Jeśli jest nad SPS-ami głownie no to wiadomo. Ale dogłębna analiza pokazuje że jeśli w opisie apetytu ryby jest coś więcej niż tkanka lub polipy korali to widać też to na zdjęciach. Wtedy ryba jest nad skałą lub nad dnem lub w toni wodnej..... (to oczywiście moje prywatne wnioski i przemyślenia, dla innych mogą wydawać się głupotą). Niemniej jednak ustniki i motyle stanowią zagrożenie dla korali to nie ulega wątpliwości. Jedynym pewnym środkiem zaradczym jest oczywiście akwa bez korali. Ale to tak, jakby zamknąć w klatce no nie wiem ''misia koala'' bez liści eukaliptusa czy co on tam zjada.... rozumiesz chyba co chce napisać. Dlatego ja nie popieram takiego rozwiązania. Sam mam jak dotąd jedną rybę tego typu. Mam małe akwa więc niewiele więcej dam radę upchnąć. I ta jedna moja ryba (chaetodontoplus mesoleucus) podgryza mi SPS-y choć jego podstawową dietą powinny być gąbki . Jednak ja bardzo lubię te ryby i wiem że one muszą je podgryzać. Świadomie godzę się na to że widzę poobgryzane korale. Mam kilka sps-ow które nie rosną u mnie zbyt szybko. Stąd widać efekt działalności ryby. Wiem jednak że jeśli uda mi się stworzyć lepsze warunki dla rozwoju korali te efekty nie będą widczne..... Ale się pomądrzyłem.... o rany już dość. Sorry za przy długi elaborat.... pozdrawiam Zbyszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach