luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2012 pompa miala powrotne zasysanie wody z odpieniacza odłączyłem to i zatkałem dziure w pienidle uwalniając stłamszoną moc pompy w baniaku zoa już siedzą jakieś pompując x2 wczoraj do sumpa trafily makroglony (MarioMario, Imperator dzieki!) wrzucilem tez mala skalke acantastrea i tez jest z nia ok NO3 zbijam dalej... pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 NO3 zjechało do koloru 25 wczesniej na salifercie bylo bliżej 50 LPSy szczęśliwe pompują się podwójnie Jeśli będę mieć dzisiaj czas to ustawie prawą kontrukcję skalną i do baniaka trafią wszystkie lpsy z małego baniaka oraz hotelowane u znajomych pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2012 Luft, pokaz jak wyglada dojrzewanie baniaka na suchej skale. ciekawym tego zieleniaka )))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2012 hej wrocilem w nocy po tygodniowym urlopie w baniaku od 2 tygodni zakwit fito obecnie taki zakwit ze korali nie widac przebogaty zawrót głowy moze zrobie pozniej fote tej zielonej lampki pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Echindorus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2012 (edytowane) .....Sushi, prawda jest taka, że pod reka mialem juz takie kawalki grzebienia szczerbate. Niemniej gdybym kupil nowe uczynilbym podobnie. Powod, wieksza przepustowość wody na grzebieniu. Wszystko wyjdzie w praniu, ale w 90% jestem przekonany do swojej decyzji. Z ciekawostek to z gąbki natomiast wytne dekiel na moj komin, tak by od gory nie wskoczyla tam rybka. Widzialem takie rozwiazanie w sklepie zagranica kiedys tam. Woda w 90% zalana. Sump ma być jutro do odbioru. Będzie co robić. pozdrawiam Mariusz ......co do grzebienia.......kup żyłkę (taką najgrubszą w sklepie wędkarskim) i zrób plecionkę na grzebieniu. Osiągniesz zadowalającą przepustowość i nic nie wpadnie...sam tak mam i działa. Pozdrawiam. Edytowane 14 Sierpień 2012 przez Echindorus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Sierpień 2012 Luft a piasek/zwirek planujesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Sierpień 2012 Ja Ci proponuję wsypywane piasku przedłużać możliwie jak się da nawet do 6 miesięcy od zalania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 Trochę zapuściłem dziennik Wpierw wyjazd miesięczny, baniak pozostawiłem w pełnym zakwicie fito od 2 tygodni. Na tydzien przed przyjazdem sprawa sie wyklarowała pięknie Oświetlenie po przyjeździe 6x54W uzupełniłem o nowe belki - przyszło dino i cyjano nic z tym nie robiłem zaczeło schodzic po tygodniu z 2 tygodnie temu zmieniłem oświetlenie na Maxspect Razor 160W 16tys K Akwarium ma długość 120cm, Lampa 69cm. Wg producenta lampa nadaje się do max 120cm i mój baniak wydaje się to potwierdzać co możecie zobaczyć na fotkach. Zadowolony jestem bardzo z prostoty i funkcjonalności tej lampy, a tryb dobowy (wschód, zachód słońca, oświetlenie nocne) w pełni mnie satysfakcjonuje. Lpsy cudownie się pompują, pomimo, że woda jest dosyć uboga (nie robilem jeszcze podmian od zalania) a jedynie podbiłem CA MG i KH W baniaku jest 1 SPS, super sie polipuje, choc rozjaśniał włożony do tej wody na testy. Także bede obserwować. Dobra wklejam foty, zobaczcie sami zabudowa zrobiona, jeszcze tylko uchwyty do drzwiczek. Akvarius Po poprzedniej lampie zostaly kołki w suficie i nowy Razor wisi troche nieopatrznie tzn nad 120 cm baniakiem nie wisi na srodku ( 30 cm po lewej i 15 cm po prawej jest od konca lampy do krawedzi baniaka). Totez lampe w celach testowych, zeby oswietlała i lewą stronę zawiesiłem 30cm ponad taflą wody. W tym baniaku woda jeszcze nigdy nie byla podmieniana, NO3/PO4 ogarnięte, reszte parametrów trzeba dopieścić powoli. Na tafli wody mozecie zobaczyć bąbelki wody, a związane jest to ze zmianą pompy obiegowej. Wróciła na chwilę obecną AB 2000/1 która jest za słaba, ale cicha Muszę wymyślić jakąś cichą i lepsza pompe obiegową. Wrocmy do swiatla Pierwsza fota zrobiona o 19.20 a druga o godz 21.20 (na wyswietlaczu kanal A 15%, B 21%) Doszedł piasek i pare korali, wyleciał Sarco Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 a jak było z glonami przy suchej skale i 16K oświetleniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 nie do końca rozumiem pytania Od 2 tygodni jest oswietlenie ledowe dino troche pojawia sie jeszcze w godzinach szczytu glonów na skale zielonych brak pojawiają się algi wapienne zarówno na szybach jak i skale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 w całym "procesie" - czy był zakwit glonów "wyższych" jak w przypadku "'zywej skały" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 u mnie pozytywem zakwitu fito było to ze wyżarło ono wszystkie glony wyższe łącznie z bryopsis, którym obrosnięte były szkielety m.in caulastrei Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 Mariusz na jakim odpieńku lecisz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 czyli można przyjąć ze w twoim wypadku zakwit fito wyciagnął z wody "żarcie" dla innych glonów i one z głodu po prostu ustąpiły - czy dobrze rozumiem ? Pytam bo mam akwa na żywej skale i jak obniżyłem K. światła to mi zaczeły rozwijać się glony na skale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 Chinskiej produkcji odpieniacz. Robi robote pieknie Falco - fito pożarło i caulerpe i glony spagetti w ilości 2 litrów Zadusiło i zjadło też euphyllie o ktorej zapomniałem, że siedzi w tej zupie Caulastrea przetrwała pozostawiona na probe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noform 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 A dokładniej co to za odpieniacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2012 Aqua Excel model sprawdze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2012 Do baniaka trafiła 4cm velenciana pulearis (takich małych jeszcze nie widziałem). Druga to żagiewka, która ma mnóstwo kryjówek/półek w prawej konstrukcje. Życie od Oliviera. Pomimo rozkwitu życia (kiełże, robactwo, rurówki) na chelmona jeszcze sie nie zdecydowałem mimo, że korci mnie to marzenie. Wczoraj ciąg dalszy przenosić z małego baniaka do nowego. Jakieś zoa przerzuciłem i kawałek acry, tależówki. Przełożone tydzień wcześniej montipory czują się dobrze. Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach