AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2012 co tam w trawie piszczy ? p.s ponoć doświetlasz Metisem jak nikt nie widzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanxx2 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2012 Git malina!!!!.Baniaczek i światelko pierwsza klasa.Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2012 a ja zapytam czemu ustawiasz korale ktore nie lubia mocnego swiatla na gorze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2012 Marcin nie czepiaj się, trochę czasu i jeszcze wyjdzie na prostą. Poza tym zauważ jaki wąski strumień ma ten Led , LPS są na pograniczu światła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2012 mój baniak... nawet nie wiecie jaką frajdę sprawiło mi wczoraj to, że znalazłem czas by na spokojnie sobie przy nim stanąć i spokojnie móc wyczyścić szyby. Co do ustawienia korali. Po prostu je włożyłem do baniaka na szybkiego i tak stoją. Po tym jak przed miesięcznym wyjazdem w baniaku był zakwit fito scomylie upchnąłem dosłownie w ciemną dziurę w reefmaksie, gdzie musiała w cieniu kiblować do mojego powrotu. Obecnie koral jest równiez w połowie zaciemnionym miejscu i na tą chwilę dostaje papu i odzyskuje miniony blask. Caulastree są przeszczęśliwe, a fluo rośnie jak na drożdzach - widzę bo jest mała i ma 2 nowe wykształcone główki. Do baniaka trafiło pare korali... lobophylia, jakaś acropora przełożona z reefmaxa, a nawet Capnella od Biesia. Z wsypanego niedawno piachu zszedł rdzawy nalot. Babka kopie sobie jamki z tyłu baniaka, żagiewka siedzi w skale, borsuk rośnie - w koncu bez depresji samotnej ryby w baniaku, brata sie z ocelarisami. Posiedzieć muszę jeszcze w sumpie, gdzie nic co zaplanowałem jeszcze nie zostało poprawione. Pompe obiegowa trzeba wymienić (forumowy kolega wcisnął mi szrot. Niech mu wyjdzie na zdrowie "ta cicha, kompletna pompa"). 2 aiptasie i rurówki hodują się dla dlugo oczekiwanego Chelmona, który mam nadzieje, że sie przyjmie. Do tego marzy mi się małe stadko Dispar Anthias - Pseudoanthias. Pewnie jakiś pokolec, ślizg, parka pseudochromis fridmani. Nie planuję Hepatusa. Ze światła co mam powiedzieć, moge być tylko zadowolony hehe. Będzie baniak obstawiony bardziej koralami to będzie co oglądać i oceniać. Ważne żeby korale nadal tak dobrze się czuły jak do tej pory, a nawet lepiej. Dzięki za zainteresowanie i wpisy. Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2012 Mariusz jesteś odbiciem lustrzanym lubusika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2012 ano rzeczywiście SpongeBob jest mega! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2012 Biesiu przyniósł w worku... nawet nie spodziewałem się, że miękkas może sprawić tyle radości dla mych oczu. Szkoda, że nie zebrałem się jeszcze za wklejenie tego czarnego tła (ścienne już mi sie znudzilo dawno). Już wkrótce do baniaka przenosze z małego kolejne badyle sps. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2012 Śliczne drzewko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2012 Nawet nie macie pojęcia jak cieszę się tym swoim baniaczkiem. Nawet dino, które wolno ustępuje, ale nie może odpuścić jest przyjemniejsze od tych przykrych tematów, jakie dzisiaj przeczytałem. No więc w moim świecie dzieje się. Ze skałki w Reefmaksie zdarłem zoa i xenie i dzisiaj przeniosę na niej kolejne patyki do duzego baniaka. Jest na niej taki sam fioletowy sps jak analogiczny w nowym baniaku, który po tygodniu czasu zbielał, ale nadal intensywnie polipuje (od ponad miesiąca). Nie wiem, czy to stylophora, czy Seriatopora Caliendrum. Teraz zdradzę Wam coś. Baniak zalany był w 60% wodą z podmian (baniaków FO), a reszta uzupełniona swieżą solanką na ubogiej soli. Tą ubogą w pierwiastki wodą zalałem poklejoną suchą skałę, której w żaden sposób nie przygotowywałem wcześniej (skoro była dobrze magazynowana). Do dnia dzisiejszego od lipca jedynie co to podbiłem prochami CA MG KH, a tak dozuję w tym baniaku jedynie różnej maści pokarmy. Gdyby nie dino, wcześniej zacząłbym bawić się odzyskiwanie kolorków tego spsa (podmiany + suple). No ale skoro tak jest jak jest, a mam drugą szczepkę w reefmaksie, to chcę zobaczyć jak zachowa się ona dając ją na boku akwarium, a nie w centrum. Widoczną zieloną pavonę muszę spróbować dać w inne miejsce. Pierwsza szczepka acry jaką wsadziłem iles postów temu do baniaka ma sie super. Dla bardziej wymagajacych acr to woda jest jeszcze mocno nieodpowiednia Caulastrea fluo miażdży mi system prędkością przyrostu nowych główek. Rośnie w oczach. poniżej rhodactisy, o ktore pytaliście na pw, jakie wyjadą z reefmaksa. Pierwsze zdjęcie słabo widać (na dniach spalił sie statecznik po raz kolejny w RM). Probowałem do swiatła obrocic skałkę, ale i tak ciezko bylo cos zrobić przez profilowana szybe. Kolorek różne odcienie pięknej czekolady, z delikatną poświatą zieleni ze środka. no i kolejny, w wnętrza mocne fluo zieleni bije. Na koniec kawałek lobophylii, która puszy się dumnie cały dzień, a obok nie gorsza monti tależowa, którą przełożyłem do baniaka tydzien-dwa temu. Przyrosty ma ładne, idą w górę (biała obwódka). no i to by było na tyle. Ide sprzątać bajzel towarzyszący tym przemeblowaniom. pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2012 Podoba mi się zdjęcie lobophylli. Ładnie zapozowała Te białe gałązki jaki mają mieć kolor docelowo? Przy okazji mam pytanie techniczne jak załączasz zdjęcia, że wyświetlają się w treści "w całości" a nie jako załączniki. czy to są grafiki wstawiane z zewnętrznych URLi? Jak możesz to wrzuć proszę info - może być na pw żeby nie zaśmiecać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2012 Hej białe gałązki - szczegolowa odpowiedz w poprzednim poście wrzuta zdjęć - wczoraj zrobilem instrukcje dla pytających 1. Sciagasz program picasa (bezplatny) na komputer. 2. Instalujesz i konfigurujesz go zgodnie ze wskazówkami programu 3. Poprzez picasa tworzysz galerie w internecie 4. Otwierasz utworzony album on line czyli w galerii internetowej (poprzez guzik w programie) 5. Otwierasz dane zdjecie, które z miniatury się powiększa 6. Prawym guzikiem myszki klikasz na to zdjęcie i wybierasz w oknie, ktore sie wyswietli opcję "kopiuj adres obrazka" 7. Następnie wracasz w przeglądarce do zakładki Aqua-Reef - w pisanym poscie na forum chcąc wkleić w nim zdjęcie klikasz na ikonke "zdjęcie/grafika" (jest tuż pod ) i kombinacją klawiszy CTRL + V wklejasz fotkę, a następnie naciskasz guzik gotowe. W ten sposób wklejasz zdjęcie, które powinieneś widzieć w oknie pisanego postu. pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2012 koral rzeczywiście - trzy razy czytałem i nie widziałem. Za instrukcję dziękuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2012 nie wiem czy to taka pora roku ale ogromnie cieszą mnie moje 2 baniaki sporo sie w nich dzieje jest spora niewiadoma sporo zmian nastąpiło roszada obsady, przekładki z jednego do drugiego + nowe korale marzenia są mam nadzieje, że i wyniki pokryją się choć w części z nimi szczepki poklejone, mam nadzieje, że bardzo ich nie zmaltretowałem w podróży i przy klejeniu AnT - dzieki w baniaku głównym zmieniłem szklaną grzałkę na tytanową z termostatem. Może dołożę dla pewności dodatkowy termostat. Teraz w końcu zamaskuję wszystkie kable by jakiś to wygląd godny salonu miało Już nie mogę się doczekać jutra, co przyniesie poranek, dzień kolejny Trzymajcie kciuki pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2012 Pora roku sprzyja siedzeniu przed akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2012 gdybym miał dwa też bym się cieszył bardziej a tak tylko zazdrościć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2012 przytargałem trochę życia od Oliviera worki już sie aklimatyzują. Chelmona jeszcze nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2012 Trochę zdjęć porobiłem przez weekend Żagiewka, nie często ją widzę to ona widzi mnie W końcu z salonu wyjechał reefmax i na baniak nowy mozna patrzeć również z boku. tak to wygląda na chwilę obecną. Sporo jeszcze sie zmieni. 18cm. Ma ktoś dłuższego ogórka w słonej wodzie ? teraz cos z lotu ptaka pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach