Skocz do zawartości
luft

360 stopni Lufta

Rekomendowane odpowiedzi

co tam w trawie piszczy ?

p.s

ponoć doświetlasz Metisem jak nikt nie widzi :crazy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zapytam czemu ustawiasz korale ktore nie lubia mocnego swiatla na gorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin nie czepiaj się, trochę czasu i jeszcze wyjdzie na prostą.

Poza tym zauważ jaki wąski strumień ma ten Led , LPS są na pograniczu światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój baniak...

nawet nie wiecie jaką frajdę sprawiło mi wczoraj to, że znalazłem czas by na spokojnie sobie przy nim stanąć i spokojnie móc wyczyścić szyby. Co do ustawienia korali. Po prostu je włożyłem do baniaka na szybkiego i tak stoją. Po tym jak przed miesięcznym wyjazdem w baniaku był zakwit fito scomylie upchnąłem dosłownie w ciemną dziurę w reefmaksie, gdzie musiała w cieniu kiblować do mojego powrotu. Obecnie koral jest równiez w połowie zaciemnionym miejscu i na tą chwilę dostaje papu i odzyskuje miniony blask. Caulastree są przeszczęśliwe, a fluo rośnie jak na drożdzach - widzę bo jest mała i ma 2 nowe wykształcone główki. Do baniaka trafiło pare korali... lobophylia, jakaś acropora przełożona z reefmaxa, a nawet Capnella od Biesia. Z wsypanego niedawno piachu zszedł rdzawy nalot. Babka kopie sobie jamki z tyłu baniaka, żagiewka siedzi w skale, borsuk rośnie - w koncu bez depresji samotnej ryby w baniaku, brata sie z ocelarisami. Posiedzieć muszę jeszcze w sumpie, gdzie nic co zaplanowałem jeszcze nie zostało poprawione. Pompe obiegowa trzeba wymienić (forumowy kolega wcisnął mi szrot. Niech mu wyjdzie na zdrowie "ta cicha, kompletna pompa"). 2 aiptasie i rurówki hodują się dla dlugo oczekiwanego Chelmona, który mam nadzieje, że sie przyjmie. Do tego marzy mi się małe stadko Dispar Anthias - Pseudoanthias. Pewnie jakiś pokolec, ślizg, parka pseudochromis fridmani. Nie planuję Hepatusa. Ze światła co mam powiedzieć, moge być tylko zadowolony hehe. Będzie baniak obstawiony bardziej koralami to będzie co oglądać i oceniać. Ważne żeby korale nadal tak dobrze się czuły jak do tej pory, a nawet lepiej. Dzięki za zainteresowanie i wpisy. Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano rzeczywiście :)

SpongeBob jest mega!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biesiu przyniósł w worku... nawet nie spodziewałem się, że miękkas może sprawić tyle radości dla mych oczu. Szkoda, że nie zebrałem się jeszcze za wklejenie tego czarnego tła (ścienne już mi sie znudzilo dawno). Już wkrótce do baniaka przenosze z małego kolejne badyle sps.

gallery_11089_1646_6452.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie macie pojęcia jak cieszę się tym swoim baniaczkiem. Nawet dino, które wolno ustępuje, ale nie może odpuścić jest przyjemniejsze od tych przykrych tematów, jakie dzisiaj przeczytałem. No więc w moim świecie dzieje się. Ze skałki w Reefmaksie zdarłem zoa i xenie i dzisiaj przeniosę na niej kolejne patyki do duzego baniaka. Jest na niej taki sam fioletowy sps jak analogiczny w nowym baniaku, który po tygodniu czasu zbielał, ale nadal intensywnie polipuje (od ponad miesiąca). Nie wiem, czy to stylophora, czy Seriatopora Caliendrum.

IMG_1070.JPG

Teraz zdradzę Wam coś. Baniak zalany był w 60% wodą z podmian (baniaków FO), a reszta uzupełniona swieżą solanką na ubogiej soli. Tą ubogą w pierwiastki wodą zalałem poklejoną suchą skałę, której w żaden sposób nie przygotowywałem wcześniej (skoro była dobrze magazynowana). Do dnia dzisiejszego od lipca jedynie co to podbiłem prochami CA MG KH, a tak dozuję w tym baniaku jedynie różnej maści pokarmy. Gdyby nie dino, wcześniej zacząłbym bawić się odzyskiwanie kolorków tego spsa (podmiany + suple). No ale skoro tak jest jak jest, a mam drugą szczepkę w reefmaksie, to chcę zobaczyć jak zachowa się ona dając ją na boku akwarium, a nie w centrum. Widoczną zieloną pavonę muszę spróbować dać w inne miejsce. Pierwsza szczepka acry jaką wsadziłem iles postów temu do baniaka ma sie super. Dla bardziej wymagajacych acr to woda jest jeszcze mocno nieodpowiednia

IMG_1087c.jpg

Caulastrea fluo miażdży mi system prędkością przyrostu nowych główek. Rośnie w oczach.

IMG_1069.JPG

poniżej rhodactisy, o ktore pytaliście na pw, jakie wyjadą z reefmaksa. Pierwsze zdjęcie słabo widać (na dniach spalił sie statecznik po raz kolejny w RM). Probowałem do swiatła obrocic skałkę, ale i tak ciezko bylo cos zrobić przez profilowana szybe. Kolorek różne odcienie pięknej czekolady, z delikatną poświatą zieleni ze środka.

IMG_1078a.JPG

no i kolejny, w wnętrza mocne fluo zieleni bije.

IMG_1079.JPG

Na koniec kawałek lobophylii, która puszy się dumnie cały dzień, a obok nie gorsza monti tależowa, którą przełożyłem do baniaka tydzien-dwa temu. Przyrosty ma ładne, idą w górę (biała obwódka).

IMG_1077.JPG

no i to by było na tyle. Ide sprzątać bajzel towarzyszący tym przemeblowaniom.

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się zdjęcie lobophylli. Ładnie zapozowała ;)

Te białe gałązki jaki mają mieć kolor docelowo?

Przy okazji mam pytanie techniczne jak załączasz zdjęcia, że wyświetlają się w treści "w całości" a nie jako załączniki. czy to są grafiki wstawiane z zewnętrznych URLi? Jak możesz to wrzuć proszę info - może być na pw żeby nie zaśmiecać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

białe gałązki - szczegolowa odpowiedz w poprzednim poście

wrzuta zdjęć - wczoraj zrobilem instrukcje dla pytających

1. Sciagasz program picasa (bezplatny) na komputer.

2. Instalujesz i konfigurujesz go zgodnie ze wskazówkami programu

3. Poprzez picasa tworzysz galerie w internecie

4. Otwierasz utworzony album on line czyli w galerii internetowej (poprzez guzik w programie)

5. Otwierasz dane zdjecie, które z miniatury się powiększa

6. Prawym guzikiem myszki klikasz na to zdjęcie i wybierasz w oknie, ktore sie wyswietli opcję "kopiuj adres obrazka"

7. Następnie wracasz w przeglądarce do zakładki Aqua-Reef

- w pisanym poscie na forum chcąc wkleić w nim zdjęcie klikasz na ikonke "zdjęcie/grafika" (jest tuż pod %29.gif )

i kombinacją klawiszy CTRL + V wklejasz fotkę, a następnie naciskasz guzik gotowe. W ten sposób wklejasz zdjęcie, które powinieneś widzieć w oknie pisanego postu.

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koral rzeczywiście - trzy razy czytałem i nie widziałem. Za instrukcję dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to taka pora roku

ale ogromnie cieszą mnie moje 2 baniaki

sporo sie w nich dzieje

jest spora niewiadoma

sporo zmian nastąpiło

roszada obsady, przekładki z jednego do drugiego

+ nowe korale

marzenia są

mam nadzieje, że i wyniki pokryją się choć w części z nimi

szczepki poklejone, mam nadzieje, że bardzo ich nie zmaltretowałem w podróży i przy klejeniu

AnT - dzieki

w baniaku głównym zmieniłem szklaną grzałkę na tytanową z termostatem. Może dołożę dla pewności dodatkowy termostat.

Teraz w końcu zamaskuję wszystkie kable by jakiś to wygląd godny salonu miało %29.gif

Już nie mogę się doczekać jutra, co przyniesie poranek, dzień kolejny %29.gif Trzymajcie kciuki

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał dwa też bym się cieszył bardziej :P a tak tylko zazdrościć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przytargałem trochę życia od Oliviera :) worki już sie aklimatyzują. Chelmona jeszcze nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zdjęć porobiłem przez weekend

Żagiewka, nie często ją widzę

to ona widzi mnie D.gif

zagiewka-m.jpg

W końcu z salonu wyjechał reefmax i na baniak nowy mozna patrzeć również z boku.

tak to wygląda na chwilę obecną. Sporo jeszcze sie zmieni.

bok%2520360%2520XI%25202012.jpg

18cm. Ma ktoś dłuższego ogórka w słonej wodzie D.gif ?

ogor-net.jpg

teraz cos z lotu ptaka

IMG_1256c.jpg

img_1254a.jpg

IMG_1258.JPG

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi