AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2012 fajne piramidy mam nadzieje ze podstawy na filarach zrobiłes teraz zalewac i jazda AnT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2012 Skałka posklejana świetnie ale troszke mnie razi inna faktura na jednej a inna na drugiej konstrukcji ... Ale to twoje akwarium i jak tobie się podoba to to jest najważniejsze. Powodzenia w dalszej zabawie życzę. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2012 wiesz kontrast dwoch skał razi ewidentnie, nawet jeden kolega powiedział żebym "to po prawej wy***olił" bo mu sie nie podoba Jednak w czasie roznice kolorystyczne się zatrą. Mam tylko nadzieję, że konstrukcja bedzie funkcjonalna pod korale, ładnie zakryje falowniki z tyłu i bedzie rajem dla malych rybek. Takze zobaczymy. Dzisiaj zaczynam zalewać baniak. Szczelnosc komina przetestowana pomyslnie. Pozdro! aha, tło zostaje "białe" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2012 zrob tlo bo bedziesz przeklinal dzien w ktorym wpadles na pomysl pozostawienia go "bialym" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2012 jestem świadom. Nie sprobuję - nie dowiem się. A tlo zawsze bedzie mozna dokleić. Pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2012 Tak sobie dlubie w wolnym czasie przy baniaku jesli jestem w domu. Przed wyjazdem woda byla zalana w 60% oraz wklejona atrapa na komin, ktora zrobilem sam (3mm wykonana z sylikonu oraz zwirku koralowego - ta diy tapeta wklejona nastepnie na komin). Wszystkim kreci sobie 1 x JVP 200 ponizej wklejam swoje nocne przemyslenia, zapisane w temacie drugiego forum. napisze tutaj swoje przemyslenia po przeczytaniu artykulow wklejonych dzis przez DarkaB30 w kontekscie moich baniakow. jak nie wyobrazam sobie wlasnego baniaka z 1 typem koralowca, tak proponowany zwrot ku naturze jak najbardziej ma swe uzasadnienie. I zeby ktos nie pomyslal ze studiowalem to wszystko tak jak np Grzesiek Dyzma. Pewne rzeczy przynioslo samo zycie i moj tryb bycia. Pierwszy baniak cofajac sie wstecz powstal na wariackich papierach... a jeszczwe wiekszym wariactwem byla chec samostanowienia jak powinna zachowywac sie natura. Pewnie wieksosc z Was to przezyla lub praktykuje - ze musi byc tak i tak w baniaku bo tak nam sie podoba i juz. Piekne kolorki, aranzacje i zero glonow. Pare razy cos zawalilem lub probowalem zrobic bez rozumienia i bylo smutno. Brak czasu spowodowal jednak ze pozwolilem kiedys tam ze baniak bedzie sie rzadzil a ja bede tylko pomagac. Detrytus zyje swoim zyciem, ogromna ilosc mnogich form zycia w zakamarkach potrzebuje swiatla i przede wszystkim jedzenia. Lancuch pokarmowy pasuje koralom. Do tego pozytywnie dbieram plagi jak np w miare opanowany bryopsis z ktorym sie mierze - nie ma nudy, jest o czym myslec. Nie zgodze sie z dr Shimkiem odnosnie koniecznosci stosowania zywej lub w morzu ozywionej skaly. Sam odpalilem baniak na nieozywionej - zasiedlenie bogactwem zycia trwalo bardzo dlugo, ale jest mozliwe - pasazerowie na gape z koralami. Podkreslic nalezy jednakw kontekscie tych artykulow ze obecnie dzieki tej mnogosci zycia baniak na prawde jest ustabilizowany. pomimo 100 litrow, total low tech, bez dolewki, z lanymi MG Ca NaHCO3 recznie, a do tego obslugiwany wg zalecen pod moja nieobecnosc przez osoby niezwiazane z akwarystyka - nie mam obaw co zastane po powrocie do domu. Za bardzo nie ma sie co zepsuc. Kolejny baniak zamierzam prowadzic podobnie. Roznica to mniejsza ilosc skaly, ale za to siporax, no i moze w sumpie jakies glony pod lampka power compact 5w. Niemniej na tym natura dla mnie w systemie sie konczy - sama ma sobie radzic, w stworzonych w miare pewnych warunkach. Inne systemy odrzucam, ktore niosa ryzyko wpadki lub sa bomba z opoznionym zaplonem. System ma wspomagac odpieniacz, powtarzam wspomagac a nie byc turbo odkurzaczem. Taka jest moja koncepcja w praktyce oraz w teorii, ktora probuje zastosowac z powodzeniem w nowym baniaku. pozdrawiam. Mariusz p.s. Dodam jeszcze tylko odnosnie nowego baniaka, ze wkladam tam wszystko co mi sie wymysli, a wiec sucha skale, poklejona cementem cx5, siporax, woda z podmianek, zassany mul z panela reefmaxa, swieza solanka redcoral... i natura sama ma wykonac prace, a ja z usmiechem na twarzy czytajac jakis kolejny madry artykul chce znow poczuc ^tak wlasnie dzieje sie w moim baniaku^ hehe. No chyba ze dostane prztyczka w nos... ale dziwnie jestem spokojny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acezary 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2012 Luft - Mógłbyś jakąś fotę tej maskownicy na komin ze żwirku wklić? W piatek do mnie baniak przyjeższa i też się zastanwaiam co zrobić z kominem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Echindorus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2012 Fajny projekcik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2012 Luft - Mógłbyś jakąś fotę tej maskownicy na komin ze żwirku wklić? W piatek do mnie baniak przyjeższa i też się zastanwaiam co zrobić z kominem. Zdjecie bede mogl zrobic w czwartek a opis teraz: pas kartonu owinalem folia do pakowania. Plaska powierzchnie posmarowalem sylikonem, polecam grubsza warstwe taka na min 2-3m by zwiek spokojnie mogl sie zatopic w niej(miejscami zrobilem za cienka i wyszly 2 dziurki). Na drugi dzien bez problemu otrzymalem 1 kawalek tapety o grubosci 3mm, elastyczny. Z tylu posmarowalem swieza warstwa sylikonu i przykleilem do komina. Juz na nim uzupelnilem wspomniane w nawiasie braki. Wizualnie bardzo estetycznie prezentuje sie ta elastyczna, lekka konstrukcja. pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acezary 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2012 Mariusz, ciekawie sobie to wymyśliłeś. Daj jaką fotkę tej "tapetki koralowek". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 (edytowane) dobrze, że pospieszyleś mnie oto fotka edit: oczywiscie prawa czesc grzebienia wkleila mi sie na opak Edytowane 16 Czerwiec 2012 przez luft Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acezary 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 niezły baranek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 za tą prawą wyspę oddałbym Ci swoją nerkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 a co ten grzebien taki szczerbaty ??? calych nie mieli ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 a jak myslisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 Czytam twój wątek z wielką ciekawością. Jeżeli tobie się uda z tą martwa skałą, to nowy zbiornik tez tak zrobię. (Już wiem gdzie ją kupię ) Czy czerpałeś od kogoś inspirację z suchą skałą, na polskim forum lub zagranicznym? Z chęcią bym sobie poczytał. Jak masz to rzuć linka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2012 a jak myslisz? no mysle, ze wiem, co chcesz osiagnac ale watpie zeby to mialo sens. jaka bedziesz to napedzal pompa ?? co 2 zabek to duuuuuuuza przesada IMHO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2012 (edytowane) da rade z martwej skały też miałem martwą skałę TU jak się chce to się da AnT p.s @Luft - jestem ciekaw jak ci to wyjdzie zasiedlanie Edytowane 17 Czerwiec 2012 przez AnT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach