Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2012 Witam, chciałbym się przywitać na forum. Jestem Kuba. Akwarystyką interesuję się już od klikunastu lat, ale do tej pory była to tylko akwarystyka słodkowodna, od niedawna planuję założyć moje pierwsze morskie akwarium. W związku z tym potrzebuję waszej pomocy, trochę już poczytałem i mam wstępny plan tego co chciałbym osiągnąć. Więc zaczynajmy: Akwarium: 75x40x35h , wklejony panel boczny 15cm Pompa obiegowa: Atman 1200l/h Pompa cyrkulacyjna: 2xKoralia nano 1600 Odpieniacz: Cały czas nie wiem, aktualnie waham się między AM Midiflotor, a Hydor Slimskim 250.65, jednak powiedziano mi że ten drugi jest słabym urządzeniem i przy nim będę mógł sobie pozwolić na bardzo ograniczoną ilość życia, czy to prawda? Oświetlenie:Tutaj też się zastanawiam, jestem zdecydowany na świetlówki t5, myślę że na początek 3x24W mi wystarczy i tak będę musiał zacząć moją przygodę od mniej wymagających korali, pytanie tylko jakie świetlówki użyć? Jak to według was wygląda, czy to masz szanse się udać ? Pozdrawiam Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Troszkę inaczej zadam pytanie co chcesz trzymać ? np "tak będę musiał zacząć moją przygodę od mniej wymagających korali" ile rybek ? No i kwestja wymiarów akwarium to już ostateczność ? Czasami nie opłaca się robić coś na mniejsze wymagania bo dodasz parę złotych i możesz już trzymać bardziej wymagające korale określić się musisz czy akwarium ma być rafowe czy z rybami a kilka koralów do ozdoby. Następna sprawa to co dalej planujesz ? Może warto zacząć później a już dobierać graty powoli pod coś innego. No i ostatnia sprawa to kwestja ile możesz wydać jednorazowo, a ile możesz wydawać co miesiąc na akwarium. Ale jak coś to dzwoń jesteśmy sąsiadami wiec zawszę pomogę tel. 888 111 445 powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Troszkę inaczej zadam pytanie co chcesz trzymać ? np "tak będę musiał zacząć moją przygodę od mniej wymagających korali" ile rybek ? No i kwestja wymiarów akwarium to już ostateczność ? Czasami nie opłaca się robić coś na mniejsze wymagania bo dodasz parę złotych i możesz już trzymać bardziej wymagające korale określić się musisz czy akwarium ma być rafowe czy z rybami a kilka koralów do ozdoby. Następna sprawa to co dalej planujesz ? Może warto zacząć później a już dobierać graty powoli pod coś innego. No i ostatnia sprawa to kwestja ile możesz wydać jednorazowo, a ile możesz wydawać co miesiąc na akwarium. Ale jak coś to dzwoń jesteśmy sąsiadami wiec zawszę pomogę tel. 888 111 445 powodzenia Więc tak od początku, będzie to moje pierwsze akwarium morskie, na pewno chciałbym żeby było dużo korali, ale jakich nie wiem, bo nie znam się, co do ryb litraż nie za duży, na pewno chciałbym jakiegoś błazenka albo dwa, jakieś krewetki czyszczący i ślimaki, nie wiem co się będzie nadawało do takiego litrażu. Co do wielkości, szafkę mam o wymiarach 120x40, nawet posiadam akwarium 200 litrów 100x40x50h z pokrywą t5 4x39W, ale sądzę że nie stać mnie na sprzęt do tej wielkości akwarium, po za tym nie mam miejsca na sump, więc musiałbym wkleić jakiś panel. Początkowo chciałem zacząć od 30 litrów, ale z biegiem czasu i czytania o akwariach morskich, uznałem że mogę sobie pozwolić na akwarium trochę większe. Na razie nie planuję niczego większego, chciałbym po prostu zrobić akwarium na miarę możliwości, tak aby ładnie wyglądało. I tak nie chce kupić teraz wszystkiego na raz, tylko stopniowo składać sprzęt, tak żeby nie zrobić jakiś błędów na początku Do wydania na sprzęt będę miał jednorazowo około 1000 pln, część rzeczy chciałbym kupić używanych aby było taniej. Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Strasznie sporo mam sugestji na początek poszukaj akwarium gotowego i nie sugeruj się szawką akwarium morskie strasznie spłaszcza obraz 60 cm to moim zdaniem min., no i będzie małe poszukaj miejsca na sumpa. Z tego co masz można zrobić sumpa. Sporo gratów można kupić z ogłoszeń i wcale tak drogo nie wyjdzie. Radzę Ci powoli ale zacząć musisz od akwarium. Jak będziesz miał czas to zadzwoń o wiele więcej informacji podam Ci przez telefon. ps od jutra jestem tylko pod telefonem do soboty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 to nie jest takie proste, nie mam już miejsca na kolejne meble, wymiana szafki też nie wchodzi w grę, to akwarium co mam staram się sprzedać, miejsca na sumpa też nie masz szans znaleźć. Chce założyć jakieś mniejsze akwarium, żeby nie zawalało mi połowy pokoju tak jak jest teraz Także to co napisałem 70x40x35, to jest praktycznie maks, ewentualnie długość/wysokość mogę trochę zmienić. niestety jestem jeszcze studentem i niestety mieszkam jeszcze z rodzicami i na więcej nie mogę sobie pozwolić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 No to wiele nie wymyślimy. Czyli 100x40x50h panel chcesz sam wklejać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 a no i najważniejsze ten 1000 pln, to już liczyłem po sprzedaniu tego akwarium, bo mam na niego kupca. Więc: a)zostawiam to co mam i mam 600pln na sprzęt b)sprzedaje i stawiam mniejsze, do czego osobiście bardziej się skłaniam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Więc akwarium będzie 75x40x35h z 15 cm panelem. 1.Czy znacie jakiegoś dobrego i w miarę taniego szklarza w gdańsku lub okolicach? 2.Jaki odpieniacz będzie najlepszy do takiego akwarium? 3.Powierzchnia użytkowa akwarium to będzie 60x40x35 czyli 84litry, 4x24W czy 3x24W t5 ? Dziękuję za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2012 pomożecie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solken 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2012 ja buduje akwa 100x40x50 z paneem bocznym panel wklejal mi szklarz koszt ok 30 zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2012 a ja wkleiłem panel w 50x50x50 10 centymertowy z czarnej plexy i jestem zadowolony grzebyk wyfrezowany a i plexaa wklejona czarnym polimerem uszczelniającym staanowi jedolite tło a co ważne można tym kleić pod wodą i zmieniać co nam potrzebne ja osobiście przed wklejeniem kupiłbym odpieniacz i pompe do niego a dopiero pod ich wymiary wklejał panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach