Skocz do zawartości
wojtesu

BK DeLux Internal 250 kontra reszta świata...

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie za szelkie uwagi. BK 300 trudno dostać używanego. Z tego co poczytałem są dwie nacje, jedna która chwali BK i mówi że warte są swojej ceny i druga która uważa wręcz przeciwnie.

pozdrawiam Wojtek

Lepiej bym tego nie podsumował, z tym, że nacja przeciwników nigdy go nie miała lub dziadowała z DIY :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , a co widzicie złego np w wiernej kopii BK ? Body jak body kupa tworzywa i to wszystko , pompa to co innego , ale samo body jeśli jest dokładnie takie samo , to ja nie widzę problemu.

Jesli Wy widzicie to napiszcie dlaczego , jestem bardzo ciekawy Waszych opinii.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego BK200 nie wymieniłbym za nic, ale kusi mnie Schuran 200....a stoi u kolegi i się kurzy :D

@fal w wiernej nic ale jeszcze nie widziałem wiernej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janusz dobrze powiedziane. Fabryka to wszystko spasowane że aż pachnie a w domowym zaciszu nigdy tak nie wyjdzie. Mam mini BK200 diy to wiem co pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie wszystko przemawia za BK więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sercem odpieniacza jest pompa , sorry koledzy ale tak jest prawda , jeśli body różni sie nieznacznie od oryginału to bedzie tak samo pienił jak oryginał , taka jest prawda. Podstawa to pompa z właściwym wirnikiem i dopasowana do body , ot cała tajemnica. Jerex66 czy twój odpieniacz jest na pompie royala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak zapytam przy okazji BK jak jest różnica między wersjami Delux interantional a supermarins??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że supermarines to uboższa wersja delux, ale niech sie wypowie ktoś kto jest posiadaczem tych mercedesów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Supermarines jest faktycznie uboższy, ma gorzej rozwiązaną komorę reakcyjną i dlatego z założenia jest mocniejsza pompa w zestawie.

To co jest największą zaletą odpieniaczy od Royala to stabilność, po miesiącu, trzech i po pół roku pieni tak samo. Jakość piany jest stabilna a bąble są jednorodne. Dla mnie BK internal jest po prostu dopieszczony a Supermarines dla tych co potrzebują tylko osiągów.

Czasem jednak Supermarines jest jedynym wyborem bo ma możliwość ustawienia pompy w 2 miejscach i czasami ułatwia to życie, gdy kończy się miejsce w sumpie.

CO do kopii i DIY ala oryginał, to nie zgodzę się z twierdzeniem że małe odstępstwa przy tej samej pompie dadzą ten sam efekt.

Znajomy robił kopie APF600, wszystko było takie samo ta sama pompa oryginalna dysza venturiego jedynie dopływ zasilania wody był ok 2 cm niżej i odpieniacz służył jako napowietrzasz.

Edytowane przez LukaszKur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- delux, wersja lux modele wewnętrze i zewnętrzne o średniacach od 200 do 600 mm od 65 cm wysokości. Linia najlepiej wyposażona w gadżety. jak i równiez zapewniająca najdłuższy kontakt powietrza z wodą.

- supermarine, tylko wewnętrzne, wersja niższa niż delux - 55 cm. średnice od 200 do 300 mm. Mają mocniejsze pompy niż ich odpowiedniki delux :) i wg. niektórych są wydajniejsze :)

- Mini, tylko modele wewnętrzne, średnice od 160 do 200 mm, wersja ekonomiczna, mało miejsca w sumpie i tańsza niż powyższe i mniej wydajna.

Wszystkie powyższe maja pompy RD z takim samym wirnikiem, pompy różnią się mocą i regulacją przepływu lub jej brakiem (mini)

Ja dopadłem BK250 Supermarine do tylko taki mi się zmieści i jest super:) Nie zamienię go na nic innego bo nic większego się już nie zmieści:)

-----------------

Porównując kopię Mini BK200 na Lagunie 6000 od Darka, którą z nim wypracowałem :) , to widzę że na mój zbiornik Darkowy był już wystarczający. Na obydwóch miałem PO4 w okolicach 0,02 a NO3 w okolicach 1, bez żabnego wspomagania typu wódka, kulki, adsorbery.

Miałem też model DIY BK200 na Tunze 9420 i ten też dawał radę, tylko że wspomagałem do wódką by PO4 było w okolicach 0,04, wódki szło około 4-5ml dziennie.

Na APF600 który był pierwszy musiałem lać około 8-9 ml dziennie wódki by zejść z PO4 do podobnych wyników.

Prawda jest taka, chcesz tańszy odpieniacz to albo go będziesz wspomagał czymś albo będziesz częściej musiał myć kubek, wymieniał pompę, czyścił dyszę, coś za coś.

Pewnie BK nie jest idealny ale jak dla mnie wystarczający, cichy, praktycznie bezobsłgowy i działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, na RC twierdzą że SM ma lepiej dopracowaną komorę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Supermarines to niższy odpieniacz, mocniejsza pompa a wydajność podobna, według mnie konstrukcyjnie de lux jest lepszy.

Ale cena tez średnio 2/3 de luxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to porównujesz cenowo? BK250 SM do BK300 deluxe?

BK250 Deluxe - 6000 pln, (zbiornik max 2000 l )

BK250 Supermarine - 5500 pln, (zbiornik max 3000 l )

BK300 Deluxe - 7390 pln, (zbiornik max 3000 l )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z przyczyn ekonomicznych mogę tylko pomarzyć o tych sprzętach o których panowie piszecie. Pozwolę sobie jednak porównać owe dywagacje z tematem samochodowym. Każdy z nas ma jakiś tam samochód. Zobaczcie prosze na forach konkretnych marek, co tam ludzie wypisują. Dla jednego szklanka jest do połowy pusta, dla drugiego do połowy pełna. Jedni zachwalają turbine w peugeotach, drudzy obchodzą szerokim łukiem auta z lwem na wlocie powietrza. Drodzy koledzy, nie pozwólmy zejść odpieniaczom BK na niewłaściwą drogę :smile: Mają robić robotę i tyle. Oby nasi goście zachwyceni naszymi rybami i koralowcami nie zostawali po chwili informowani.....a teraz zobaczcie jaki mam odpieniacz... ahahah a ile kosztował....A tak nawiasem to szacun dla BK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ci proponuje ReefOctopusa 5000 super hiper mega bajka cena :laugh:

chyba ze 3000zł taniej,tyle że bez naklejki BK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jarex66 ja bym się nie chwalił ceną odpieniacza, wielu znajomych mogłoby pomyśleć że zwariowałem wydając tyle kasy na kawałek plastiku.teehee.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się, kupiłem i nawet odpaliłem BK 250 . Kawał odpienacza muszę przyznać. Strasznie jestem ciekaw jak się bedzie sprawował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi