Skocz do zawartości
rpp

Zatykające się przewody w pompie dozującej Ballinga

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakiś skuteczny patent na zatykające się przewody dozujące Ballinga.

Problem najbardziej dotyczy roztworu kH.

Próbowałem z zanurzoną końcówką, próbowałem z zakraplaczem - efekt taki, że po paru/nastu/ tygodniach na końcu rurki robi się zator. Ostatnio jakoś mi się udało i w porę to zauważyłem tym razem niestety przegapiłem i część roztworu kH wylądowała na podłodze (przewód zatkał się całkowicie i ciśnienie spowodowało, że spadła końcówka od strony pompy).

Jakieś sugestie jak sobie z tym problemem radzić? Może jakieś mega-specjalne przewody, które nie będą sie zatykać? A może właśnie umieścić końcówkę nad poziomem wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bardzo prosty sposób u mnie się sprawdzający od miesięcy.

Daj tak długą rurkę od Kh aby była cały czas zanurzona w wodzie sumpa/akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl - tam mam właśnie od początku i niestety się zatyka

Ostatnio zrobiłem sobie zakraplacz a'la taki jak swego czasu Skiba sprzedawał w swoim sklepie (ze ściętą końcówką pod sporym kątek) i ... zator zrobił się na łączeniu gumowego wężyka z zakraplaczem.

Zastanawiam się czy nie pomoże właśnie umieszczenie wężyka nad powierzchnią wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad bedzie ci się krystalizować Kh - przerabiałem to . Daj większą średnicę. Ja na końcu mam rurki od RO

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiałem się nad większą rurką - akurat RO do głowy mi nie przyszło a to niezły pomysł - będę coś z tym kombinował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wszystkie rurki od zawsze yly nad woda i nie mialem nigdy takiego problemu. wogole mi sie wezyki nie brudza ani zaden osad nie robi, cos musi byc na rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KIDULT to nie możliwe jeżeli używasz ballinga. Musi sie krystalizować Kh na wylocie - to chemia thumbsup.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi