rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Czy ktoś ma jakiś skuteczny patent na zatykające się przewody dozujące Ballinga. Problem najbardziej dotyczy roztworu kH. Próbowałem z zanurzoną końcówką, próbowałem z zakraplaczem - efekt taki, że po paru/nastu/ tygodniach na końcu rurki robi się zator. Ostatnio jakoś mi się udało i w porę to zauważyłem tym razem niestety przegapiłem i część roztworu kH wylądowała na podłodze (przewód zatkał się całkowicie i ciśnienie spowodowało, że spadła końcówka od strony pompy). Jakieś sugestie jak sobie z tym problemem radzić? Może jakieś mega-specjalne przewody, które nie będą sie zatykać? A może właśnie umieścić końcówkę nad poziomem wody? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Tak, bardzo prosty sposób u mnie się sprawdzający od miesięcy. Daj tak długą rurkę od Kh aby była cały czas zanurzona w wodzie sumpa/akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 smithpl - tam mam właśnie od początku i niestety się zatyka Ostatnio zrobiłem sobie zakraplacz a'la taki jak swego czasu Skiba sprzedawał w swoim sklepie (ze ściętą końcówką pod sporym kątek) i ... zator zrobił się na łączeniu gumowego wężyka z zakraplaczem. Zastanawiam się czy nie pomoże właśnie umieszczenie wężyka nad powierzchnią wody? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) nad bedzie ci się krystalizować Kh - przerabiałem to . Daj większą średnicę. Ja na końcu mam rurki od RO Edytowane 21 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 zastanawiałem się nad większą rurką - akurat RO do głowy mi nie przyszło a to niezły pomysł - będę coś z tym kombinował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 u mnie wszystkie rurki od zawsze yly nad woda i nie mialem nigdy takiego problemu. wogole mi sie wezyki nie brudza ani zaden osad nie robi, cos musi byc na rzeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 KIDULT to nie możliwe jeżeli używasz ballinga. Musi sie krystalizować Kh na wylocie - to chemia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach