skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 witam mam pytanie jak w temacie spadło mi MG z 1470 na 1260 ,testy salifery pozostałe parametry to ;CA 450 zas 1023,PO4-0,NO3-2,5,NO2-0,NH4 poniżej 0,25 KH7,5 zastanawiam się nad tym czy dać coś do podniesienia i co, czy podmienić wodę ze względu na to że baniak zalany 65 dni temu skała z dojżałego baniaka woda była świeża a parametry od dwóch tyg mam stałe, zostało mi troszkę zielonego glonu w bardzo małych ilościach ale boję się że po zbyt szybkiej podmianie zacznie się ponowne dojżewanie co radzicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) Nie podbijaj na razie mg, tak jest dobrze. Ja zejdzie poniżej 1200 to zacznij podbijać. Edytowane 21 Styczeń 2012 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) Piotr a podmianki robić czy jeszcze nie i wrazie co czym podbić mg Edytowane 21 Styczeń 2012 przez skoti79 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Ja bym jeszcze poczekał parę tygodni, chyba że masz dużo życia to zrób małą podmianę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 same miękasy i ekipa czyszcząca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 To poczekaj jeszcze trochę, na pewno to nie zaszkodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 ok a w razie co to czym proponował byś podnieść mg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 TYM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2012 http://erybka.pl/product-pol-3230-EcoSystem-Aquarium-Chlorek-magnezu-1000g.html ja używam tego i jest ok,pozdrawiam Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2012 A może zstanowić się jaka sól trafia do baniaka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 (edytowane) Podepnę się pod temat. Od kilku dni obserwuję kurczenie się Caulastrea. Dziś zrobiłam testy i wyszedł bardzo niski poziom Mg. Czy to może być powodem? Inne korale nie wykazują zmian (Euphyllia ancora, Goniopora, Zoa, Ricordea). Ostatnia podmianka była 4 dni temu - 10 l. Sól Reef Crystals. Wyniki testów (Salifert): PH - 8,1 KH - 8,9 PO4 - 0,01 NO3 - 0,25 Ca - 480 Mg - 1020 Dla porównania - w sobotę tuż po podmianie: Ca - 500 Mg - 1100 Co zrobić na szybko? (nie mam w tej chwili nic na podbicie) Edytowane 1 Luty 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Nie ma co panikować. Ale warto pomyśleć np nad podawaniem ballinga. Można też użyć preparatów zawierające magnez. Caulastrea raczej nie kurczy się z tego powodu. Może coś jej nie odpowiada w otoczeniu inne korale ją atakują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 No właśnie nie mam innego pomysłu. Stoi z daleka od innych korali, nic nie ma prawa jej dotknąć. Kurczą się obydwie - do tej pory wyglądały tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 (edytowane) Ktoś ma jakiś pomysł? Edytowane 1 Luty 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Skoro wartości Mg,Ca się zmniejszają znaczy,że korale rosną Musisz zacząć suplementacje,widać że same podmiany nie starczają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 dodawaj suplementy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Jak spadnie Ca to Mg samo podskoczy. Nic złego się nie stanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach