Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 (edytowane) http://nano-reef.pl/topic/41199-ssprzedam-akwarium-reefmax-warszawa/page__pid__393800#entry393800 zagadaj tu Ja osobiście jestem zwolennikiem rzeczy używanych. Jak jest okazja odkupić coś, co jest w 95%-100% sprawne to mysle, że warto sie zastanowić Pozdrawiam, Jakub Edytowane 14 Styczeń 2012 przez Mr.Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Za 2-tysie to można sobie na miasto wyjść. O akwa zapomnij !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 wszystko zalezy od pojemnosci - wiadomo im wieksze akwa tym wiecej kasy na start, zwierzat i tak najlepiej nie wpuszczac przez pierwsze 2 miechy wiec nie wiem czemu je liczycie - zreszta szczepki od kolegow z forum sa bardzo przystepnych cenach i wszystko mozna stopniowo dodawac. Druga sprawa jest sump - akwarium bez niego jest tansze ale trudniejsze w utrzymaniu i bardziej "zagracone" - aczkolwiek pojemnosc o jakiej wspominal moze spokojnie obejsc sie bez sumpa. Mozna tez kupic uzywany sprzet i mimo ze nie bedzie pachnial nowoscia to zawsze bedzie dzialal i bedzie sporo tanszy od nowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 moja rada taka, warto poczytać ciut wpierw, napisać pozniej fajny swój temacik, jakie masz plany (coś więcej niż kwote 2 tys zł) i zaskarbić sympatie innych morszczaków, wśród których nie brakuje bezinteresownych pasjonatów, służących radą, szczepkami, a może i jakimś sprzętem. Tak to funkcjonuje. Można bezmyślnie wydać 2 tysiące "na nic", a można też zdziałać cuda. Liczy sie podejście i pokora do tego hobby, której jak widzisz koledzy tutaj wymagają. Pozdrawiam. Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 marcu21 - bierz i to szybko ! http://allegro.pl/akwarium-morskie-reef-max-i2045882337.html i jest szansa że troche powyżej 2k sie zamkniesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Mi wszystko do tej pory wyszło 1650zł., więc chyba się da Akwarium ma 8 tydzień(dziś mija), jest prowadzone bez odpieniacza i raczej nie będę go używał. Korale: 1. Sarcophyton x 2szt. 2. Zoanthus spp. x 6 polipów (pomarańczowo-niebieski) 3. Zoanthus spp. x 4 polipy (brązowy-zielony) 4. Discosoma sp.- grzybek niebieski x 1szt. 5. Xenia spp. x 1szt. i kilka od kolegi - twarde i miękkie. Twardziele jak do tej pory mają się dobrze - zaczęły rosnąć - co będzie dalej to się okaże. Bezkręgowce: 1. Ślimak Nassarius sp. x 1szt. 2. Krab Calcinus elegans x 1szt. Ryby: 1. Chrysiptera talboti x 1szt. z czasem dojdą jeszcze 2 lub 3, tego samego gatunku. Inne: -Skała 20kg - 500zł.(dorwałem na alledrogo) - radzono mi 20% poj. akwarium, moim zdaniem 15% spokojnie by wystarczyło, teraz kamole prawie wyłażą z akwarium -Akwarium 45x45x45 -Filtr zewnętrzny 1500l/h -Grzałka -Pompa cyrkulacyjna JVP 101 -Oświetlenie -Piasek -Bakterie na start i przy cotygodniowej podmianie -Sól Poniżej zdjęcia akwarium i żyjątek Edytowane 15 Styczeń 2012 przez mardow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Witam. Zawsze forum traktowałem jako kompedium wiedzy, ludzi którzy mają kasę i w/w wydają Ja swoje akwarium zrobiłem z: 1. Reefmaz z forum 800 PLN 2. Skała z forum 250 PLN 3. Cyrkulacja była z Reefmaxem 4. Woda z Erybki - Gratis 5. Życie powoli, ale bez szału finansowego, część z gratisów z forum, albo zazwyczaj czekam na okazję. 6. Piasek z Erybki 95 PLN Nie zgadzam się z opiniami że 2500 na ReefMaxa to mało, jak ktoś chce kupić nowego z szafką + skała ze sklepu i do tego jeszcze pewnie wymiana odpieniacza na nowy (bo ten z ReefMaxa jest słaby), to tak nawet 3000 się uzbiera. To co później trafi do zbiornika to kwestia czasu i możliwości, ale osobiście uważam że jak ktoś chce i jest cierpliwy to da radę. ReefMax jest dobry na początek albo i na zawsze, ja właśnie swojego będę sprzedawał i przesiadał na 160 litrów. Pozdrawiam i polecam przygodę zanim się nie zniechęcisz Uwaga czytać forum i się uczyć Pozdrawiam Marci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 marcu21 - bierz i to szybko ! http://allegro.pl/akwarium-morskie-reef-max-i2045882337.html i jest szansa że troche powyżej 2k sie zamkniesz jak nie chcesz pomóc to choć nie przeszkadzaj... widać lepiej Ci wychodzi lansowanie się z nowym sprzętem, niż pomoc nowemu w skompletowaniu fajnego zestawu za uczciwe pieniądze:) Poopowiadaj o swoim nowym odpieniaczu, a tu zwyczajnie nie zaglądaj - prześmiewać najłatwiej - pomóc i pomyśleć chwilę - po co... Jak się mu pomoże, to da radę z akwarium... nie musi mieć akwarium wypakowanego koralowcami po brzegi od razu... zawsze mu szczepki ktoś da (ja już niejednemu początkującemu oddałem za darmo korale i satysfakcje mam z tego że pomogłem) Od razu wszystkiego kupować ni musi bo to nawet zbyteczne... a lekko można policzyć że się da. Ja policzyłem w większości na nowych rzeczach... poszuka w używkach to zmieści się na bank. sklei sobie sam akwa sumpa i da radę BEZ PROBLEMU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 nie polecam brac tego szkła z linka do allegro bez oglądania na zywo. Na zdjeciach dodatkowych baniak ma spore rysy na froncie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Dominik, bo w przeciwieństwie do ciebie mam doświadczenie z akwariami które odpaliłem w różnych litrażach 15l, 50l, 136l, 25l, 360l itd... trochę morskich miałem. Nie mąćcie mu głowy że na 2k się skończy. Ładne słodkie wychodzi drożej. Nie sztuka kupić badziewie poskładać, włożyć 2 kg skały + 3 miękkie i udawać że wyszła nam piękna rafa a na forum pisać "przyjme cokolwiek do akwa" Dużo ( nawet teraz ) jest na allegro baniaków morskich gdzie właśnie tak były zakładane a następnie właściciel przekonywał się że nie stać go na utrzymanie akwarium lub po prostu kupił kiepski sprzęt. To nie gupiki w słoiku, koszty są. Nie Będzie całe życie sępił wody RO czy solanki ze sklepu. Niech lepiej dozbiera trochę kasy i odpali porządne akwa.... Chwilę bawię się morskim i już obserwowałem wiele osób twojego pokroju które po 3-5 miesiącach sprzedawało wszystko i kończyło zabawę bo ... zaczęli kiepsko i efekt był kiepski. Oczywiście chętnie obejrzę twoje prywatne udane aranżacje lowcost'owe... Możemy zacząć od twojego baniaka jako przykład.... guru wątku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 no fakt... sprzęt który podałem jest kiepski i nic z niego nie będzie... a w wątku chodziło o założenie - nie utrzymanie... nie wycieraj sobie teraz buźki tym że nie zrozumiałeś co napisał... bo pytał o ZAŁOŻENIE nie o utrzymanie dalsze... więc zanim zaczniesz mądrości sprzedawać, przeczytaj, zrozum, chciej pomóc a nie wyśmiać... Fotografia mojego akwarium natomiast ma pomóc Ci z matematyką, której najwyraźniej nie pojmujesz? Wyliczone masz wszystko, i jak przestaniesz się rzucać i pomyślisz logicznie, to zobaczysz sam, że i z tego co napisałem można coś jeszcze urwać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
druid 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Dyskusja jak zwykle miło się rozwija Ile osób tyle opinii- gdyby polacy zarabiali tyle co np. Szwedzi pewnie wszystko było by bardziej proste. Choć moim zdaniem nie ma czegos takiego jak koszt założenia baniaka- zawsze będzie to wyliczenie szacunkowe i zaniżone. Co chwile się pewne rrzeczy zmienia, dokupuje, wyrzuca, wkłada do zamrażarki itp. Moim zdaniem lepsze akwa składane samemu niż reefmax. Tego za dobre pieniądze się juz nie odsprzeda - a dość szybko przestanie wystarczać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Dominik, mamy inny pogląd na prowadzenie akwa. Dokładnie przeczytałem co napisał i takie jest moje stanowisko w tym zakresie. Jak i twoje do czego masz prawo. Jednak ty nie masz własnego przykładu potwierdzającego twoje rozumowanie.. PS. Dla mnie odpalenie akwarium to nie zalanie słoika słoną woda i włożenie 3 kamyków i ... "się kręci". Jedak każdy ma prawo do własnego stanowiska. Myślę że twórca wątku wybierze swoją drogę na podstawie opinii 2 stron i wyciągnie własne wnioski. Jak dla mnie może i akwa zakładać za 500zł... mi to w sumie be różnicy ale nie będę mu koloryzował świata bo nie chce aby po moich opiniach się sparzył. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 to co podałem i ceny można na dzień dzisiejszy sprawdzić to: -Odpieniacz - ostatnio widziałem że @stani eleganckiego H&Sa sprzedaje za 500 lub 550zl -obiegówka - NJ 1700 - w korale - 181zł -lampa - http://allegro.pl/be...2029824851.html -319zł -grzałka jager - 86zł -cyrkulacja JVP X2 - 72zł -osmoza 180zł -zywica di z boXem - 80zł -sól IO 7,5kg - 87zł #11 -światło policzyłem, ale nowe swietlówki np. AM 2Xactynic i 2X10k - 200zł -Koszt zrobionego na gotowo akwarium w zoologii w krakowie z kominem i dziurami to przelicznik 1L = 1,3zł (50X50X50 = 125l) = 162,5 ...niech będzie na okrągło 200zł i jak pisze od paru wątków, można taki sprzęt kupić używany, ja podałem w większości ceny nowego - to cena będzie niższa (odpieniek H&S akuratnio jest używany) oprócz tego kosztów nie zaniżam - bo po co. Do sprawdzenia na allegro, u @staniego (może jeszcze nie sprzedał), w korale.pl następnie kolega prosi o: "...Tak jak w temacie proszę was o pomoc w założenia akwa słonowodnego..." - więc @smithpl, znów chcesz na silę udowodnić że masz rację bo napisałeś: "...Dominik, mamy inny pogląd na prowadzenie akwa...." - nie wiem skąd wniosek czy mamy takie samo czy nie, bo o PROWADZENIU słowa nie zamieniliśmy... Pytał o prowadzenie czy od ZAŁOŻENIE za 2tys??... (pytanie retoryczne) "... Jednak ty nie masz własnego przykładu potwierdzającego twoje rozumowanie..." - matematyka odnośnie zliczenia kosztów cię nie przekonuje? No to ja niestety nie potrafię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Dominik, jakoś przeżyje że nie rozumiesz i nie bardzo mi na tym zależy. Poczekajmy czy twórca wątku ma jeszcze parcie na akwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 hehe no i widzisz... "udowodniłeś" że nie da rady założyć akwarium za 2tys... odznaka "pomocna dłoń" Ci się należy od moderatorów, a mnie ban za wyssane z palca ceny i podawanie badziewiarskiego sprzętu - sarkazm zamierzony;) Jak pisałem, nie masz nic do powiedzenia, poza wyśmiewaniem innych, bezpodstawnym krytykowaniem - bo nie zrozumiałeś pytania o ZAŁOŻENIE akwarium, to nie wykłócaj się, bo to dziecinne:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Powiem tak, jak chcesz wpadnij to ci wytlumacze. Nie wiem po co sie zbednie podniecasz i ciągniesz nic nie wnoszaca dyspute. Nie chce mi sie z toba sprzeczac. Z twojego wyliczenia wyszedł komplet za 1955 w której zapomniałeś o hydraulice gdzie jeden przelot to okolo 46-40zł a ze 2 by sie przydalo, jakis klej do pvc, do tego reszta rurek/ksztaltek. W efekcie ma kolega zbiornik ze slona woda, nie ma nawet salimetru, termometru, podstawowych testów wody i ... ani kg skały ( srednio 39zł/kg chyba chcesz zeby przechodzona skałą sie męczył ) Nie zaznaczył twórca wątku że chce w kolejnym tygodniu/miesiącu wydać kolejne 300-500-700 zł aby w akwa coś było oprócz wody słonej. Nie każdy po założeniu chce od razu ponownie inwestować i po prostu chce mieć akwa startowe - z podstawowym życie jak choćby krewetka czy błazenek. Parę akwarii założyłem i wszyscy którzy mnie prosili o pomoc "jak wystartować i za ile" nie liczyli że pomogę im wystartować z morskim na poziomie kręcącej się solanki. Co bardziej myślący policza jak mówisz i wyciągną wnioski. Zakończ już prosze te personalne pyskówki do mnie bo bardzo sobie tego nie życzę. Należy szanować drugiego rozmówce nawet jak ma się inny pogląd. Tego wymaga kultura osobista... Edytowane 15 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Automatyczna dolewka i chlodzenie na lato tez by sie przydalo. ps;a szafke to ktos wziąl pod uwage? Edytowane 15 Styczeń 2012 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach