smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) ale żeby nie było sceptycznie. Mogę koledze dac akwarium 50x43x30 i pare dupereli jak cyrkulacja na start.... jak zapłaci za przesyłke ( której też nie doliczyłeś przy zakupach Szafki jak i sumpa nikt nie liczył bo to koszty ukryte akwa na kolana a sump z wiadra. ale myślę że lepiej było by z miniflotorem w panelu ( jak ma byc mega tanio... ) Edytowane 15 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 jest wiele akwarium dzialajacych bez sumpa - czyli koszt sumpa i hydrauliki mozna odliczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 pawcio, zgadzam sie , ja odnosze sie do wyliczen... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 jak pisałem, wyliczenia były tak na szybkiego, nie szukając po rzeczach używanych, na hydraulice nibco, która jest tania:) - pyskujesz dalej więc... Ale w takim razie @smithpl... lubię wyzwania, więc... pójdziesz o zakład że założę akwarium za 2tys (o wymiarach mieszczących się w podanych przez autora wątku) i za powiedzmy - pół roku pokaże zdjęcia tego akwarium Udokumentuje każdy zakup wykazem z allegro, ebay'a, lub też akwarysty który coś mi sprzeda lub odda... Jeżeli uda i się zrobić i utrzymać akwarium morskie przez pół roku to, umieścisz sobie avatar i stopkę w profilu zrobioną przeze mnie oraz obiecasz codziennie coś na forum pisać przez powiedzmy pół roku:)... jeśli mi się zaś nie uda, zrobię dokładnie to samo, pomijając pieniądze które wydałem na akwarium:) Ty wybierzesz osoby które oglądną akwarium i rachunki za zakupy - ja zaproszę je do siebie:) Udowodnimy czy się da założyć morskie akwarium czy nie za 2tys:) p.s. tylko rzeczy przyjęte-kupione po dzisiejszej dacie, nic ze swojej kolekcji:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 dominik, ile ty masz lat? do każdego wątku o nowym akwa będziesz sie zakłądał? To sa twoje wyliczenia ktore skorygowalismy - tez ci nie pasuje? dla mnie EOT w zakresie dyskusji z toba. Widze że reprezentujemy inny poziom. Oczywiscie chetnie zobacze zalozone przez ciebie akwarium za 2k. Bez przyjmowania czegokolwiek bo w ten sposob mozna by zalozyc i 1000litrow. kwestia znajomosci. Zbieraj faktury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 po raz enty powtórzę - wyliczenia były na szybko - na w większości nowym sprzęcie:) ale porażająco nie przekroczyły, nawet Twoje doliczenia:) - korygowanie marne, bo to gdybanie było:) ile lat? 35:) - i nie w każdym chcę się zakładać, bo wątków o nowych akwariach było od groma. W tym jednym mam ochotę Dalej, dowal mi!!! "Oczywiscie chetnie zobacze zalozone przez ciebie akwarium za 2k. Bez przyjmowania czegokolwiek bo w ten sposob mozna by zalozyc i 1000litrow. kwestia znajomosci. Zbieraj faktury..." - ok, to sprzęt kupuje gdzie się da - nie przyjmuje:) p.s. masz rację, reprezentujemy inny poziom:) ja i mój poziom uważamy że się da za 2tys, Ty że nie.. i jak, podejmiesz rękawice czy dalej będziesz pisał nic nie wnoszące wątki, do prostego tematu "Da się akwarium morskie założyć za 2 tys czy nie"? - a dokładnie "akwa morskie do max 2tys.zł" Pisałeś: "... Zbieraj faktury..." - znaczy że idziesz na to? No śmiało, przecież tak bardzo jesteś przekonany o tym że nie można założyć akwarium morskiego za 2tys! - wygrana i ośmieszenie mnie, powinny być nagrodą - więc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 @Domonik,to nie jest wazne czy sie da załozyc za 2 kola akwa czy się nie da, ale chodzi o to zeby kolega mial zapas gotowki i nie kupowal na sile byle czego. Bo jak ktos zechce to pewnie taniej załozy a potem bedzie sie meczyl,albo bedzie niezadowolony z efektow. Lepiej niech kolega dozbiera z 1000zeta na zapas i dopiero startuje,zapas gotowki jeszcze nikogo nie zabił. Poza tym wstrzymanie sie miesiac dwa z zakladaniem pomoze przemyslec dobrze plan dzialania i zdobyc dodatkową wiedze oraz cwiczy cierpliwosc ktora jest potrzebna w tym hobby. Zakladanie akwa morskiego ze sraczką i trzesącymi rękami to nie najlepszy pomysl. Proponuje zakonczyc ta pyskuwe bo do niczego ona nie prowadzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Witam Panowie ja się z Wami nie zgodzę . Prawda jest taka że jak ma 2000 PLN to niech startuje, jak dobrze poszpera to spokojnie odpali solniczkę, i będzie działał. Jeżeli posłuchałbym Was rok temu to do dziś zbierałbym dodatkowe 1000 PLN bo mnie nie stać. Jak już stoi baniak to człowiek nawet nie wie kiedy 100 czy 200 wywali na jakiegoś koralika albo rybkę. Ważne żeby zacząć. Może człowiekowi wystarczy do obsadzenia podstawowe miękkie korale które tu na forum często można dostać za free. Zdaję sobie sprawę że wypas akwarium to czy to morskie / czy słodkie to zawsze duży wydatek, ważne nie dać wciągnąć się w marketing sklepowy, bo zawsze można przepłacić . Pozdrawiam i liczę że kolega nie zniechęcił się i dołączy do grona posiadaczy Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Jak podzialasz z glowa to sie da;) niektorzy na forum zdecydowanie przesadzaja... Sledz targowisko, czychaj na okazje, a cos sie uda:))) ja moje 1 akwa 250l zrobilem za 2800zl bez sumpa ale za to z paroma koralami i rybkami;)) czasem ktos cos Ci da, inny sie wymieni i jakos da rade;))) powodzenia zycze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Ja tez jestem zdania, że niech już coś kupuje, szuka i odpala. Jak już się kolego pyta czy wystarczy mu 2tys to znaczy, że chce to mieć. Tylko z głową, co będzie trudne bardzo, ale.. Przypomniałem sobie jak zakładałem swoją pierwsza 60- tkę, jej...słyszałem, że będzie drogo ale, jak już miałem szkło to potem coś jeszcze kupiłem i jeszcze coś itd po trochu. O zgrozo.. kubełek do tego załączyłem, bez sumpa, jakiś malutki odpieniaczyk, wodę słodka dolewałem ręcznie, korygowałem z reki Ballingiem, beznadziejne pompki cyrkulacyjne, ale kręciły jakoś. Dojrzało jednak i rożne fajne zwierzaczki tam hodowałem. Ale, jak to potem wszystko po kolei zaczęło się mścić...., brak dolewki, skaczące parametry, brak doświadczenia, nie umiałem sobie poradzić z glonami. Ciagłe myśli, ze to wszystko źle i że powinienem to wszystko zrobić inaczej, uzbierać kasy i zacząć lepiej. Ale miałem to już i tylko sprowokowało mnie do zgłębiania wiedzy i kombinowania jak postawić większe. Bo już byłem zarażony Gapienie się w skałę jak sroka w gnat objawia się tak samo w 60l z sumpem czy bez jak i w 1000 na wypasie Teraz wiem, że mógłbym sobie chyba poradzić z małym akwarium i rzeczywiście tanio by nie było, nie zmieściłbym się w 2000tys na pewno, ale od czegoś trzeba było zacząć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach