slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Cyjano/dino to musisz przejść co do coś tam zjadło kogoś to normalne. "Zholowały do dziury w skale i tyle je widzieli. Szkoda - ciekawa jestem co by z nich wyrosło..." A jak wyrosły z nich rekiny ? Nie jest źle nie martw się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 No niby tak, ale... Jestem na początku tej przygody i każde nowe życie mnie cieszy. Czasem siadam w tej swojej pustelni, patrzę, patrzę... i nagle przychodzi mąż zobaczyć czy żyję, bo minęły dwie godziny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Dla męża też musisz znaleść czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 (edytowane) Edytowane 16 Styczeń 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2012 18-01-2012 - Zachęcona wynikami testów i kondycją Ricordea'y, która pięknie się prezentuje wybrałam się na kolejne zakupy. Do akwarium trafiła Euphyllia (chyba ancora?) no i oczywiście dwa błazenki. O ile te ostatnie szybko się przyjęły i podjęły pokarm to euphyllia trochę zmarniała. Myślę, że to stres i trochę za krótka aklimatyzacja, ale akurat tak wyszło. Co do Ricordea'y - pompuje się tak pięknie, że połowa jej "ciała" złazi przez dzień ze skałki, z którą przywędrowała. Podobnie mają się małe mordki, które zaczynają nabierać kolorów. 19-01-2012 - Błazny coraz śmielej pływają po akwarium. Upatrzyły sobie grotę pod skałą i wpływają tam na zmianę. Zaczęły też odprawiać jakieś dziwne pląsy - wyglądają zupełnie jak zaloty gupików. Odwrócone do siebie o 180 stopni podrygują i prezentują swoje wdzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) Jeszcze trochę i mąż zrobi mi eksmisję - już chyba 10 raz zalałam łazienkę. Wszytsko przez filtr RO/DI, o którym stale zapominam. Całe szczęście, że zaraził się tym hobby. Z okazji dzisiejszego dnia zaszły w moim akwarium duże zmiany. Wczoraj wybraliśmy się na zakupy i trafiły do nas: - krabik pustelnik - dwa ślimaki (chyba Nassarius vibex) - krewetka szkarłatna Lysmata debelius (od razu przeszła wylinkę) - sinularia (?) - alveopora - Caulastrea furcata - zoanthus Wyniki dzisiejszych testów: PH - 8,0 KH - 8,0 PO4 - niewykrywalne NO3 - 0,1 Teraz to już raczej pewne - nawiedziło nas cyjano. Na razie nic nie robię ale jeszcze trochę i wleję chemię. Edytowane 21 Styczeń 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Niektóre korale trochę obrażone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 ... a niektóre już u siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) Ktoś ma pomysł co to takiego? Rośnie, z dnia na dzień robi się coraz większe i pięknie świeci w aktynice. Edytowane 21 Styczeń 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2012 (edytowane) Zrobiłam testy na wapń i magnez - wczoraj: Mg 1140, Ca 460 (ale późno było i światło marne), dzisiaj: Mg 1180, Ca 520. Zastanawia mnie, czy możliwa jest taka różnica w tak krótkim czasie i czy powinnam coś z tym robić. Kupiłam "JBL CalciuMarin 500ml - wapń, stront, węglan", ale nie wiem czy dodawać czy nie... Korale pięnie się pompują - tylko Sinularia - odkąd ją przyszpiliłam pokurczona siedzi. Edytowane 24 Styczeń 2012 przez Agniecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2012 Jak masz Ca520 chcesz dodawać? Dodaj Mg ale troszke to może spadnie ci Ca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 Dziś znowu odwiedziliśmy sklep i tym razem trafiły do nas: żółta Sinularia i szczepka Caulastrea echinulata. Akwarium nabiera coraz więcej żywych kolorów. Skały są już niemal całe pokryte fioletowymi i bordowymi algami wapiennymi, zaczynają także rosnąć na tylnej szybie. Zrobiliśmy prezent dla naszych błaznów, które ewidentnie przygotowują się do tarła i kupiliśmy im ukwiał. Ten niestety okazał się strasznym łazęgą i wędruje z miejsca na miejsce przyprawiając mnie o zawał. Błazenki zignorowały go totalnie i dalej kopią doły w piachu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Minęły trzy dni i mój Pinki wygląda tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Nie wirm dlaczego ale już Cię lubie. Jak dostaniesz ekcmisię to wylądujesz u mnie. Trzumam nadal kciuki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Dzięki Mam pytanie trochę techniczne: po dzisiejszych miętoszeniach przez błazna ukwiał znowu zaczął łazić no i znów się boję, że wejdzie w pompę (swoją drogą którędy? - tak gdzie wodę zasysa czy tam gdzie wywala?) Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na uniknięcie niespodzianek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Nie ma takich nazwijmy to technik czasami się to trafia że włazi pod pompę. ps. tam gdzie zasysa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 Fajny dzienniczek Ale nie śpiesz się tak z życiem - powoleńku Ukwiałowi daj czas i papu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 Na razie nie planuję nowych zakupów. Czekam, aż to co mam zacznie rosnąć. Na razie zmiany widzę na Ricordei (urosła do 6 cm średnicy) i Euphyllii. Ukwiał też wreszcie siadł na... nodze i nie łazi. Niestety błazny znów go olewają, ale mam nadzieję, że za kilka dni to się zmieni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach