Skocz do zawartości
Agniecha

Mój poligon doświadczalny

Rekomendowane odpowiedzi

Błazny są głupie i nie wiadomo co kombinują. Tym bym się nie przejmował..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszłaś jak burza.... wow.... zwolnij i ...... powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pomóżcie!!

Dziś po kilku dniach grzecznego siedzenia ukwiał wlazł w całości w dziurę w skale. Do tej pory mieściła mu się tam tylko noga, a teraz - sami zobaczcie. Martwię się czy z tamtąd wyjdzie. Jeśli nie - będę mieć rewolucję w akwarium. Co radzicie?

post-2241-0-54799400-1328467542_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic bym nie robił obserwować trzeba przez kilka dni. Może mu cyrkulacja nie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ukwiałami jest tak,że to one wybierają sobie odpowiednie dla nich miejsce w zbiorniku.Siłą go nie zmusisz do siedzenia na miejscu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o wędrówki po akwarium tylko o to, że wlazł cały do niewielkiej dziury. Niby logiczne, że jak wlazł to i wyjdzie, ale martwię się, czy aby na pewno. Zobaczę jak będzie się zachowywałam rano, ale jakoś mam mieszane uczucia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie ukwiał nawet dwa tygodnie siedzi i nie wychodzi więc cierpliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylazł z rana :rolleyes: - a ja jak zwykle w panikę wpadłam. Nadal się dziwię jak on się tam zmieścił :no:

post-2241-0-83343800-1328548276_thumb.jpg

post-2241-0-30714900-1328548333_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agniecha, ja Cie rozumiem. Moja zonka tez sie czesto dziwi jak on tam sie miesci :woot:

- przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agniecha, ja Cie rozumiem. Moja zonka tez sie czesto dziwi jak on tam sie miesci :woot:

- przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac :)

spadłem z fotela rozlewając kawę :D:yahoo::thanks:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre :P - głodnemu to zawsze chleb na myśli

Edytowane przez Agniecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minął miesiąc więc postanowiłam znów odwiedzić sklep. Jestem zakochana w Euphylliach i dlatego do akwarium trafiły: Euphyllia paraancora i Euphyllia glabrescens. Dokupiłam też Lysmata wurdemanni - przywlekłam ze szczepkami aiptasię. Na razie zainteresowania ukwiałami z jej strony nie widzę.

No i za namową męża kupiłam mandaryna. Na razie pięknie wyjada żyjątka mieszkające na tylnej szybie.

Ukwiał po miesiącu siedzenia w jednym miejscu znowu przelazł gdzie indziej. Myślę, że maczały w tym płetwy błazenki, które molestują go okrutnie. Niby trochę podrósł, ale błazny też i nadal jest dla nich obydwu za mały.

Co kilka dni coś robi mi w akwarium demolkę. Celem jest głównie skałka z zoa, którą za każdym razem znajduję na piachu mimo, że siedzi wciśnięta między kamykami. Mam kraba pustelnika, ale on odpada - siedzi całymi dniami w jednym miejscu - nawet nie widać, by się kręcił. Czy możliwe jest, by bałagan robiła krewetka szkarłatna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się - klamka zapadła.

Podjęliśmy decyzję o zmianie szkła na większe. :good2:

Teraz pojawił się temat kupna samego szkła. Może ma ktoś na zbyciu akwa o max wymiarach 120x60x60 (ew. 120x50x50)? Jeśli tak - proszę o bliższe informacje na priv. Z góry przepraszam za brak odpowiedzi w ciągu 2 tygodni - wyjeżdżam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby racja, ale:

1. nie bardzo ogarniam te dziury (bez podtekstów proszę :rolleyes: ), spływy itp - jak ja to wytłumaczę szklarzowi?

2. mieszkam raczej na prowincji i o akwarium morskim to tu niewielu słyszało (czyli szklarz zielony)

3. wolę mieć coś gotowego i sprawdzonego, no i tańszego niż nowe

4. niech ktoś jeszcze z kolegów z forum zarobi na sprzedaży....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi