yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2008 Jak najlepiej to rozwiazac ? Jak uzupelniacie brak tego skladnika w wodzie a wyobrazam sobie ze przy zbiornikach sps-wych jest duze zapotrzebowanie . lepszy reaktor czy plyny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 KZ poleca reaktor , ja leje ballinga i nie widzę różnicy. Wazne jest aby przy zeo nie uzywać kalkwasera , jesli reaktor to sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Z kalkwaserem wiem , jesli chodzi o balling pewnie jest to prostsze od reaktora . Zastanawiam sie nad reaktorem ale ....jakies butle , liczniki pecherzykow, sondy ..i cos czuje ze patrzeniem sie na to tego nie uruchomie . W ballingu wyglada to o wiele prosciej, mierzymy i lejemy ..mierzymy i lejemy ..i jak jest na stalym poziomie to wiemy ile lac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 ja zdecydowałem się na ballinga z powodu chałasu od reaktora,oraz dlatego ,że teraz moge dokadnie sobie mierzyć wapń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 A co dokladnie lejecie do waszych baniaczkow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Ja zawsze Ballinga lalem otrzymawszy plyny z CaCl2 ( bezwodny lub tetrahydrat, przy czym wole tetrahydrat, bo podczas rozpuszczania sie nie grzeje) firmy Reko Dzierzoniow, NaHCO3 z ChemPur i soli bez NaCl TM. Przy czym bywaly dlugie okresy, kiedy soli bez NaCl nie lalem i nie zauwazylem znaczniejszych roznic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 jeso ocelocik nie jestem chemikiem ...zrobisz mi takie cos ? edit chyba sa gotowe preparaty ? bo z tymi wzorami chemicznymi..hmm nie mowie ze nie fajnie by bylo wiedziec , ale mozna sobie cos odpuscic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Jak chcesz, to moge Ci zrobic, ale bez sensu jest wysylac "wode". Za transport 1 litra plynu na wapn zaplacisz tyle, co za transport 1 kg CaCl2 z ktorego uzyskasz do ~9 litrow plynow od Ballinga. Cala zabawa jest naprawde prosta, nie ma sie tu czego bac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 No to OK bedziesz moim prywatnym instruktorem . koncze sklejac filtr do zeo (ktory mam nadzeje bedzie dzialal) i zaczynam zabawe. Dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2008 Mam pytanie dlaczego nie można używać miksera przy metodzie zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2008 Nie jestem pewien czy nie jest to zwiazane tym iz kalkwasser wiaze fosforany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2008 Panowie skoro już rozmowa w toku to napiszcie jeszcze czy stosujecie CZDA, czy CZ lub jeszcze inny. Ocelocik - czy firmy które wymieniłeś sprzedają wysyłkowo ? (ChemPur widzę, że buduje sklep internetowy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2008 Roznica jakosciowa miedzy CZDA, a CZ jest zazwyczaj tak niewielka, ze nie warta roznicy w cenie. Warto poprosic o specyfikacje danego zwiazku i porownac. Co do ChemPur - od roku czekam na ten sklep internetowy, ale chyba sie nie doczekam Na chwile obecna mozna go dostac w niektorych sklepach chemicznych. Chyba czeka mnie powrot do REKO Dzierzoniow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2009 A czy używa ktość KZ: KH pus i Calcium plus? Na przykład podpięte do pomp dozujących? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2009 Podłączam się do pytania powyżej, swoją drogą widzieliście w którymś sklepie na stanie te płyny i czy są w większych opakowaniach niż 1L? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2009 Testowałem te płyny i te dawki , które sa podane na etykiecie to wziete z ksiezyca. Te płyny to jest poprostu balling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2009 Ja do tej pory stosuję: 1. Ca - Turbo Calcium KENT 2. Kh - Super Buffer dkH KENT 3. Mg - Grotech gotowy płyn. Dozowane pompami dozującymi. Moje uwagi: wychodzi drogo i mam problem ze stałymi proporcjami tzw "roztworów nasyconych". Ile na 1 litr rozpuszczać turbo calcium? Ile na 1 litr rozpuszczać bufor kH? Czy są równie dobre zamienniki tych środków? Czy można przy Zeovicie to stosować? Pozdr. Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2009 Pewnie ze mozesz stosowaz takiego ballinga . Zeovit to filtracja gdzie dobrze sprawdza sie reaktor i balling . Tylko kalkwasser odpada z racji redukcji fosfaranów co ingeruje w pracę bakterii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach