Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2011 Jak w temacie . Odpieniacz co chwila mi przelewa z powodu przerw prądu także poszukuję schematu włącznika opóźniającego start po zaniku prądu , opóźnienie +/- 10 min . Coś jak http://www.pompydozujace.com/wlacznik-opozniajacy-zalaczenie-zaniku-pradu-aquatrend-p-114.html . Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2011 (edytowane) Zbuduj sobie generator astabilny na ne555, wyjscie na przekaznik i nic wiecej ci nie trzba Pozdrawiam Lukasz Edit Zrobie edytke zanim mnie opitola wielcy tej dziedziny oczywiscie wyjscie na tranzystor sterujacy przekaznikiem z dioda wpieta antyrownolegle Edytowane 17 Grudzień 2011 przez chodi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2011 Można wziąć 555 i mordować się z dobieraniem elementów żeby te 10 minut uzyskać albo.... $regfile = "attiny22.dat" Config Portb.3 = Output : Relay Alias Portb.3 : Reset Relay Dim A As Integer For A = 0 To 600 '600 sekund = 10 minut - można wstawić inną wartość Wait 1:Next A Set Relay Do : Loop End Chyba prościej się nie da.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2011 Da sie RC w bramke tranzystora ino C balszoje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2011 Byle jak najprościej by było ... Leszku gg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Można wziąć 555 i mordować się z dobieraniem elementów żeby te 10 minut uzyskać albo.... $regfile = "attiny22.dat" Config Portb.3 = Output : Relay Alias Portb.3 : Reset Relay Dim A As Integer For A = 0 To 600 '600 sekund = 10 minut - można wstawić inną wartość Wait 1:Next A Set Relay Do : Loop End Chyba prościej się nie da.... Fakt z 555 można się trochę namęczyć . Druga opcja bardziej mi się podoba . Dlaczego ? Chcemy 10 min mamy 10 , chcemy 15, żaden problem Schemacik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 O nieee kolego. Schemaciku nie będzie bo byłoby za proste. A ty masz smykałe do elektroniki (o czym sam nie wiesz pewnie jeszcze) to masz "wędke" zamiast "rybki" Jeden taki miglanc tutaj też na początku chciał "schemacik" a dziś sam programy trzaska że hoho. A poza tym my tu zakładamy kółko posolonych elektroników więc kolejny członek będzie jak znalazł. Żeby nie było że żeś na "głęboką wodę rzucon i pozostawion" - proszę oto podpowiedzi: 1 . Google - "sterowanie przekaźnikiem z mikrokontrolera" 2. Nota (PDF) od ATTiny22 z któej odczytasz rozkład pinów - a w programie zauważ przekaźnik podłączyłem ci do pinu Port B-3 I już ma Mariuszek zabawę nową pod choinke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jobberwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 (edytowane) Na rozwiązanie tego problemu proponuje jeszcze jedno rozwiązanie, przekaźnik bistabilny bez pamięci. (taki jednomodulowy wkladany do skrzynki elektrycznej) Po wyłączeniu zasilania odpieniacz już się nie włączy, trzeba go wtedy odpalić ręcznie i wyregulować. Zakładam że często nie wyłączają prądu, ja tak planuje zrobić gdyż o braku zasilania dostaje SMS z cetrali alarmowej, takze zawsze wiem kiedy nie ma prądu. Pozdr JB Edytowane 21 Grudzień 2011 przez jobberwalker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 (edytowane) W sumie to już prawie wszystko wiem . Na rybki lubię chodzić RESET (CLOCK) PB3 PB4 GND VCC PB2 (SCK/T0) PB1 (MISO/INT0) PB0 (MOSI) Damy rade Przy wolnej chwili zerknij na pw odnośnie ostatniej sprawy ... Edytowane 21 Grudzień 2011 przez Marqo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Dobra mam pewien problem ... Jakie przekaźniki dobrać ? Jak dać zasilanie ? Z trafa na 5V ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Marqo - co do zasilania to najlepiej daj coś zmajstrowane na układzie np. 7805 - uzyskasz stabilne zasilanie (schematów jak ten układ zmontować w necie jest od groma i ciut ciut). Jeśli chodzi o przekaźnik to nie wiem czy są jakieś sterowane napięciem 5V (a takie będziesz miał z wyjścia procka). A jednak można coś znaleźć: http://sklep.avt.pl/c/pl/170_1172/1/1/0/long/przekazniki+5v.html Tylko najlepiej poszukaj w necie info czy ktoś sterował bezpośrednio z procka takim układem bo może się okazać, że będziesz musiał dołożyć jakiś tranzystor żeby przez niego dać sygnał do przekaźnika a nie bezpośrednio z procka. Ale to już Leszek lepiej Ci podpowie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 (edytowane) A może tak dać diodę 12V a następnie stabilizator 7805 (5V) ? Od B-3 chcę dać tranzystor i diodę jeszcze a dalej dopiero przekaźnik HM4100F. Tylko za cholerę nie mogę znaleźć biblioteki , w relay brak Edytowane 21 Grudzień 2011 przez Marqo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 up Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 Przekaźnik daj 12V zasilacz daj 12V, procesor zasilasz z 7805. Możesz zrobić na jednym układzie dając 3 przekaźniki te twoje opóźnione załączanie i dolewke. Do innych 2 wejść uP podłączasz czujniki wody i masz. Schemat jest chyba prosty - R1 i D2 to jest po prostu kontrolka zadziałania na diodzie LED możesz to pominąć D1 jest bardzo ważna - chroni tranzystor przed uwaleniem w momencie rozłączania styków przekaźnika - cewka w tym momencie oddaje impuls który bez tej diody może zabić tranzystor. R2 - około 4k7, R3 jest niepotrzebny ale i nie zaszkodzi. W takim układzie przekaźnik sterowany jest z procesora wystawieniem "jedynki" na pin - ma to swoje wady ale generalnie jest ok. Wpadnij do mnie dam ci prezent pod choinke - M42 w wersji DIP i płytkę pasującą do tego będziesz miał do nauki... wystarczy żebyś miał port LPT w kompie i Sylwia cie rzuci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 Spoko wpadnę z flaszeczką tylko pierniki mi zostaw Wczoraj prawie coś identycznego zrobiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 (edytowane) Coś tam udzióbałem img Edytowane 22 Grudzień 2011 przez Marqo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 prawie dobrze - a gdzie mostek prostowniczy za trafem, kondensatory za mostkiem, kontestatory przy stabilizatorze ... - nie masz żadnego złącza do wpięcia programatora (ISP) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 Rybki jeszcze nie mamy ale branie już jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach