Skocz do zawartości
AquaSting

Filtr kubełkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając forum zauważyłem, że niektórzy posiadają filtr kubełkowy i sobie chwalą, że wszystko jest ok.

Ja niestety nie będe mógł mieć na początku sumpa dlatego także przeszukuję internet w poszukiwaniu dobrego zewnętrznego filtra do akwarium 300l ale coś trudno znaleźć...

Będe wdzięczny za pomoc

ps. i tak samo jeżeli chodzi o odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy do czego - do FOWLR się nada. miękkie też powinny pociągnąć. Jednak musisz miec swiadomość że że sama filtracja mechaniczna będzie za mało. Chyba że masz możliwość wypełnić połowę kubła okruchami żywej skały. no i przepływ musi byc spory np. JBL 1500.I przy samych rybach bez odpieniacza już nie pociągniesz.Też stoje przed takim, dylematem mając na oku zbiornik 250 l, który nie ma komina. Reasumując to co zaoszczędzisz na sumpie możesz potem wydać na sól do częstszych podmianek.

Edytowane przez druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze to ostatnimi czasy wiele akwarystycznych mitów przestaje istnieć, moim zdaniem kubełki też nie do końca są potępiane, ja to gdybym miał kubełka użyć, to pokruszona skała do środka, albo Siporax, albo inny mocno porowaty wkład tego typu, założę się że będzie to hulało aż miło, odpieniek niestety musi w takim przypadku wisieć w baniaku, ale jeśli to komus nie przeszkadza to cóż...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspomniałem mam akwa 250 l przeznaczone na eksperyment kubełkowy - relacje zdam na bieżąco. :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obiecałem - wiedzcie że coś się dzieje :thumbsup:

post-2179-0-04572000-1323980046_thumb.jpg

post-2179-0-64046600-1323980060_thumb.jpg

post-2179-0-64301200-1323980083_thumb.jpg

post-2179-0-09932200-1323980093_thumb.jpg

Edytowane przez druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używałem kubełka przez pewien czas, strasznie sie zamulał

kubeki do słodkich działają na małym przepływie, i śrenio sprawdzają się w słonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak mówisz Morog.Kubełek do słonego się nie nadaje i nie ma co robić dziadostwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej jest samemu coś wymyśleć na popie z dużym przypływem

widziałem kiedyś taki filtr zrobiony z beczki, i denitryfikator ze szlaufa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na wszystkie komentarze ( fale krytyki również),sam jestem ciekaw czy i do jakiego punktu kubełki wystarczą ,tym bardziej ze mialem je za darmo . W zbiorniku będzie ponad 120 kg żywej skały i 2x Hydor Koralia 3. Pracę idą naprzód...

Czekam na wszystkie komentarze ( fale krytyki również),sam jestem ciekaw czy i do jakiego punktu kubełki wystarczą ,tym bardziej ze mialem je za darmo . W zbiorniku będzie ponad 120 kg żywej skały i 2x Hydor Koralia 3. Pracę idą naprzód...

post-2179-0-69759700-1324055731_thumb.jpg

post-2179-0-07003800-1324056315_thumb.jpg

post-2179-0-38077500-1324056329_thumb.jpg

post-2179-0-16305000-1324056467_thumb.jpg

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tam w tych kubłach trzymać, jak już muszą być... przecież w sumpie większość ma pompę-powrót do akwarium, odpieniacz i trochę skały albo refugium. Trochę ceramiki jakiejś? Po cholerę, jak 120kg żywej skały na osiedlanie bakterii miał będziesz. Wychodzi na to że do mieszania wody się nada, i do niczego więcej.

Miałem kiedyś, zapychały się. Każdy kto dawał na spływie z akwarium lub z sumpie Ci to powie, ile syfu potrafi się zebrać w jeden tylko dzień. Więc się przypcha. Każde czyszczenie jego spowoduje lekkie zachwianie biologiczne systemu.

Pomijając już to że jak na parę godzin prąd wyłączą, to w środku tego filtra wykwitnie Ci piękna bomba syfu wszelakiego. A syf zrobi się szybko, jak woda będzie stała na tak małej powierzchni wewnątrz kubła

Ale jak już musisz je mieć i będziesz dbał o ich czystość, to ma to rację bytu. Na wypasione SPSowisko nie licz, ale miekasy, lpsy i ryby będą się hodować elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Na wypasione SPSowisko nie licz, ale miekasy, lpsy i ryby będą się hodować elegancko."

I o własnie chodzi ..nawet nie myślałem o Acroporach. To ma być opcja na tanią, ale atrakcyjną zabudowę starego zbiornika , którego mi sie nie chciało wiercić pod komin. Akurat ryb w nim będzie niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kubły po co? Odpieniek wewnętrzny, pompki cyrkulacyjne i masz elegancko, bez kubłów. Coś detrytus pływający w toni wody zbierać musi.

A tak w ogóle to zastanawiam się, jak będzie wyglądać akwarium 250L, które będzie miało w środku 120kg żywej skały... trochę tłoczno (miałek kiedyś 200litrowe akwarium i 35kg skały, to już gruzowisko było wielkie) i gdzie się podzieje ten cały syf który z niej wypłynie. Pewnie zostanie w kubłach i czyszczonko co 2 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bój się o czyszczenie - zależy co w tych kubłach jest. Nie mam gąbek ani ceramiki - są grube biobale i okruchy skały. W ogóle mam tej skały sporo i własnie na ten zbiornik chce zużyć jak najwięcej. Na tyły pójdzie drugi sort, rodzynki na przód. Jak zostanie trochę wolnej, to sie nie zmarnuje.Mam jescze inny pomysł. Obsada to Pterapogony k. rozmiar S, kilka ocellarisów S niemieckich - brałem z Zabrza i teraz znów wezmę. Ładnie sie chowają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi