R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Czerwiec 2008 Jak wygląda zużycie potasu w waszych zbiornikach ?? Przyznam się że chodzi mi głównie o zbiorniki ze złożem zeolitu .... ile spada dziennie ( czy jest wogóle zauważalny taki spadek ) i ile lejecie K balance lub K b-strong aby pokryć ten niedobór. A może macie jakieś inne sposoby ( nie tylko płyny KZ) na podnoszenie postasu ?? Dzięki za info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Czerwiec 2008 Jesli uzywasz dobrej soli , która ma potas na poziomie ~ 380 , to nie musisz niczego dozować . Oczywiscie K-balance podnosi poziom K , jesli jest taka potrzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2008 Andrzej czy te K-balance działa warto to dozowac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2008 Wydaje mi sie, ze rownie dobrym pomyslem co K-Balance lub K-Strong bedzie mieszanina KCl i K2SO4 przygotowywana podobnie jak plyn na magnez. Z drugiej strony, tak jak napisal andrniew - wiekszosc akwariow nie potrzebuje dozowania K. Ewentualne braki zalatwia sie podmianami wody, mikroelementami ( np. GroTech ABC zawiera ilestam potasu). Nie zapominajmy, ze oba preparaty na potas od KZ powstaly "pod" system ZeoVit. Uzywane w tym systemie mieszanki zeolitow usuwaja nie tylko NH3+, ale tez ( w mniejszej ilosci, ale zawsze) K+. Stad potrzeba uzupelnienia usunietego pierwiastka. Pozdrawia, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2008 Do podnoszenia poziomu potasu trzeba uzyć K-Balance strong , normalny K-Balance reguluje balans , a tylko w niewielkim stopniu podnosi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 Bardzo bardzo ostrzegam przed potasem i mozliwosci przedawkowania. Ja przesadzilem i zlikwidowalem praktycznei wszytskei SPS, nie jet to mile uczucie wyciagac 30 cm krzki ktore wjechaly w postaci 2 cm szczepkli. lacznie polecialo mi ponad 30 acropor, a kwarium dochodzi do siebie juz 4 miesiac. To co podaje producent KZ nalezy bardzo ostroznei przyjmowac i najlepij podzielic na pol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2009 Tyle ostatnio słyszałem, ze potas jest bardzo istotny dla wzrostu i wybarwienia SPS, że zaopatrzyłem się w test na potas firmy KZ i tu zaczyna się mały ZONG. W instrukcji pisze żeby przeciągać flaszkę po kartoniku z paskiem koloru aż do momentu gdy przestanie być on widoczny. Ale praktycznie prawie nie widać od najwyższej wartości, a jak znowu dać oświetlenie odpowiednie, to widać bardzo daleko. Czy ktoś ma wypróbowany sposób na oznaczenie poziomu K za pomocą tego testu. Może jakieś specyficzne światło, może ten kartonik z otworami pod odczynnik i naczynie albo czort jeden wie jak. Proszę o poradę. kostia, toś mnie nie na żarty wystraszył z tym dozowaniem K-Balans. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Panowie!!! z wszystkimi płynami ZEO trzeba uważać !! NIE można dozować płynów ZEO jak jest napisane na etykiecie, ja daje nie całe pól dawki co piszą. Potas dozowałem po 1 ml dziennie zajęło mi podnoszenie z 300-na 380-390 około dwóch tyg. Podnosiłem strongiem ale używałem soli tropica a teraz używam soli KZ i w ogóle nie dozuje K+ a wynik mam dobry 380-390 ale podmianę robie regularnie co tydzi. 10% musicie uważać na dozowanie K+ chwila nie uwagi i jest straszna lipa, a co do testu gdzie pisałem jak się robi pomiar K+ trzeba się przyzwyczaić do tego testu bo jest trudny do odczytu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Fool szklo może jakiś namiar na wątek w którym pisałeś o tym teście pliss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2009 http://aqua-reef.pl/zeovit-f34/instrukcja-testu-na-potas-t1436.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach