Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Witam Czy rozsądnym pomysłem jest ułożenie jakiejś warstwy zabezpieczającej dno zbiornika przed zbyt silnym, punktowym naciskiem dużego kawałka skały? Czy ktoś wyklejał dno np spienionym pcv czy innym materiałem? Zastanawia mnie to, czy pod warstwą zabezpieczającą nie zbiera sie z czasem jakieś świństwo. Pozdrawiam Kosek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Ja mam białe kratki rastrowe pod skałą, ale raczej po to, żeby skała była stabilniejsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Umnie skala lezy bezposredno na szkle i narazie jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Prosze sie nie smiac W swoim akwarium na dno przykleilem karimate , na nią plyte z pleksy i calosc dokladnie uszczelnione silikonem , a wszystko dlatego ze nie wyobrazalem sobie tylu kilogramow gruzu bezposrednio na szybie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Prosze sie nie smiac W swoim akwarium na dno przykleilem karimate , na nią plyte z pleksy i calosc dokladnie uszczelnione silikonem , a wszystko dlatego ze nie wyobrazalem sobie tylu kilogramow gruzu bezposrednio na szybie Mówiąc szczerze, tez myślałem o jakiejś płytce z pleksi przyklejonej na dnie w miejscach gdzie ma być ułożona skała, a krawędzie płytki przykleić szczelnie silikonem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2008 Obecnie w swoich 300 litrach mam skale ustawiona na warstwie piasku. Jezeli chcecie wklejac jakies pleksi, czy cos w tym stylu to zrobcie to tak, aby woda nie miala pod plekse dostepu. Po likwidaci mojej 100 odlepilem z dna wklejona na silikon plekse i smrodek nie byl przyjemny ( zgnile jaja). Widac przykleilem nie dosc dokladnie i woda miala pod plekse dostep. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2008 ja mialem bezposrednio na dnie poukladana skalke , i mysle ze tym razem zrobie podobnie , wazniejsze jest aby w pore wylapac ze skaly to co nie potrzebne :/ skala na szkle moze smialo lezec , napewno nam dno nie wyleci . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2008 Obecnie w swoich 300 litrach mam skale ustawiona na warstwie piasku. Jezeli chcecie wklejac jakies pleksi, czy cos w tym stylu to zrobcie to tak, aby woda nie miala pod plekse dostepu. Po likwidaci mojej 100 odlepilem z dna wklejona na silikon plekse i smrodek nie byl przyjemny ( zgnile jaja). Widac przykleilem nie dosc dokladnie i woda miala pod plekse dostep. To z tym zapaszkiem dotyczy takze tylnej i bocznych scian akwarium , jesli ktos bedzie wyklejal spienionym pcv od srodka (a ja taki blad popelnilem) to tez zalecal bym wykonanie tego bardzo szczelnie. Problemem jest czyszczenie powierzchni pcv (zostaje tylko szczoteczka) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach