Skocz do zawartości
Grzeniu88

Nowy Zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielokrotnym zadawaniu głupich i skomplikowanych pytań, zaczął się wdrażać nowy pomysł na akwarium kostkę 80x80x50cm. mebel zamówiony i w trakcie docinki, akwarium idę zlecić do szklarza jeszcze dziś. Szyby 2xOpti white i 2 x float. Zbiornik będzie stal w rogu pokoju. w projekcir również sump w którym będzie refugium.

Sprzęt:

- Cyrkulacja 2x JVP 101 jak będzie mało to dołożę tzrecią która bedzie śmigać za dnia.

- Pompa obiegowa albo nj3000 od tofika albo nj model niżej, zobaczymy

- Odpieniacz Bubble Magus NAC3+ już w drodze do mnie

- zbiornik 80x80x50 szyba 10mm bez wzmocnień i tu prosze o poradę jeszcze dziś czy bedzie bezpieczna. Ale wiem że tak bo patrzylem w kalkulatory

- Oświetlenie HQI plus led niebieskie razem ok 120Watt( w przyszłości ledy)

- lampa UV będzie podpinana sporadycznie (w przypadku kulorzęsków i innych) lub podczas większych podmian wody na kilka godzin przed podaniem cycle

- dolewka będzie ręczna ale tu uwaga:) będzie pociągnięta Ro do pokoju z toalety mam bardzo blisko ok 1,5 metra przez ścianę więc wygodnie.

- W piątek przed nocką powinienem mieć złożoną szafkę, przedstawię foto jak będzie...

Jak sobie coś przypomne to dopiszę, póki co proszę o porady i uwagi. Co do oświetlania to wiem że bedzie mało ale czeka mnie kolejne lekkie dojrzewanie zbiornika bo sporo wody doleje świeżej więc nie ma co szaleć ze światłem. A teraz idę spać bo po nocce jestem i literki mi uciekają, musze je gonić po laptopie.

Pozdrawiam Grzeniu! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się że światła będzie mało, 120w na ile litrów?

Edytowane przez sylwekg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moim zdaniem chyba lepiej dać pełne światło na okrez dojrzewania niż potem czekać trzy miesiące żeby to wszystko dojrzało. Obliczyłem, że to jest 320 litrów, więc walnom był 10X39W. A crkulacji to ja dał bym 2x102jvp i 1x101jvp. Jakie koralowce chcesz tam trzymać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyrkulacji będziesz miał na 100% za mało. Nie kupuj w ogóle JVP 101 ich wydajność jest sporo mniejsza niż deklarowane 3000l/h, kup od razu dwie JVP 102, jeżeli będzie to baniak SPSowy to i tak może być za mało.

Nie kupuj jako obieg nic mniejszego niż NJ 3000. NJ2300 będzie już tak mocno na styk, lepiej mieć chociaż lekki zapas.

NAC3+ będzie za słaby do 300l akwarium,on teoretycznie jest do 100-300l, chyba,że planujesz jakąś naprawdę niewielką obsadę ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z odpieniaczem juz nic nie zrobie bo zamówiony najwyżej pompą będe sterował obieg, założe dysze i jakiś ruch wody bedzie, oswietlenie powiększe ale w sobotę jade na wakacje i zbiornik tez bedzie ok 20.08 więc mam czas:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało światła, za mała cyrkulacja, dolewkę zrobisz szybciorem automatyczną jak kupisz elektrozawór, uv raczej nie potrzebna przy dojrzewaniu - chyba że przewidujesz plagi egipskie, obieg zostaw nj3000 będziesz miał zapas mocy.

Generalnie kieruj się zasadą: chytry 2x traci. Sprawdziłem empirycznie i teraz już nie oszczędzam na pewnych rozwiązaniach.

Nie wszystko kupuję od razu, teraz są to przemyślane decyzje. Liczą się priorytety ustalone wcześniej. Nawet DIY robięw górnych zakresach kosztów i z dobrych materiałów. Niestety ale o niespodziankę w postaci awarii układu, wody na podłodze itp bardzo prosto.

No to tyle, a teraz .... do roboty:)) Pozdrawiam i życzę szybkiego dojrzewania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważne pytanie mam, czy dwa srubunki po 45mm otwór szkła mi odprowadzą wodę czy moge dac mniejsze? wiadomo bezpieczniej na mniejszych otworach, głównie chce odprowadzać jednym a drugi będzie rewizja na wysokości słupa wody wrazie zatkania pierwszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie mam otwór 32 na pompe NJ3000 i przydał by się większy, bo spływ z tą rurką co ma otwory na wodę nie nadąrzał zaciągać i pompa musiała chodzić na minimalnej wydajności, a teraz tą rurkę z otworami mam wyjętą, to w końcu pompa może chodzić na maxymalnej wydajności. A to że zatka ci się otwór jest bardzo mało prawdo podobne i rewizję dał bym mniejszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sitko jakieś bede mial na odpływie do sumpa więc 2x45mm otwory powinny starczeć. mam firefish dość młode więc nie chce is=ch śmierci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli powrót chcesz 45mm to rewizje zrobiłbym mniejszą ale tak jak pisał maxym mniejszy też będzie wystarczający

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką rurę kupić do śrubunku 45mm? wiem że jest mniejsza średnica. zna ktos? śrubunki dojadą w swoim czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziurę masz 45mm, czy cały śrubunek 45mm ??

Jeśli śrubunek, to za wielki. Dziura ma 45mm a śrubunek do niej 32mm.

Ja robię na śrubunkach Fishera i wtedy dziura w szkle 49mm = śrubunek 32mm / dziura 43mm = śrubunek 25mm.

Spływ zrób sobie na śrubunkach 32mm a powrót na 25mm lub też na 32mm. Rury wtedy kupujesz odpowiednio 32mm oraz 25mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będą dwa 45mm otwory w szkle. woda oczyszczona z pompy pójdzie w rogu ale poza akwa i tu też się zastanawiam jaką grubość dać. chyba taką co wcisnę na pompę i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi