slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 tak dokładnie na środku salonu z 4-stronnym oglądaniem, słyszałem, że takie rozwiązanie dla pokolców jest najlepsze bo mają wrażenie ogromu przestrzeni (pływają w koło) prawda to? pytałeś mnie już o piwnicę odpowiedź była twierdząca.... jednakże na wiercenie raczej nikt się nie zgodzi.... ale możesz zasugerować coś, jeżeli to jest tego warte... to może przy odpowiednich argumentach i ja przeforsuję to dalej... ale mimo wszystko na to bym nie liczył zresztą u mnie piwnica wygląda jak reszta domu.... a pod akwarium znajduje się pomieszczenie moich imprez:) nie wiem czy to ma jakieś znaczenie:) To że tam się odbywają się imprezy to ma ogromne znaczenie, to wielki "+" bo jest tam głośno i nie słychać sprzętu a w salonie ......................... cisza ............. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 ja moje kolejne akwa będe miał z filtrownią w innym pomieszczeniu. tego miejsca jest naprawdę potrzeba dużo... wiec jesli jest możliwosc to po co się gniesc w szafce. ale jest jeden warunek ,że akwa zagosci na dłużej bo dziura na środku salonu nie będzie wyglądała dobrze jak akwa zniknie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 tyle że wiesz co.... mój ojciec na przykład uwielbia bulkot wody:D zakłada fontanny w całym ogrodzie a ostatni założył dwie w domu;) więc może ten hałas trochę zaspokoi w nim potrzebę szeleszczącej wody:D jeżeli tylko o to chodzi;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 tyle że wiesz co.... mój ojciec na przykład uwielbia bulkot wody:D zakłada fontanny w całym ogrodzie a ostatni założył dwie w domu;) więc może ten hałas trochę zaspokoi w nim potrzebę szeleszczącej wody:D jeżeli tylko o to chodzi;) Raczej chodziło mi o pompy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 aż takie to głośne? jakieś tłumienie szafki nie wchodzi w grę? hm... sam już nie wiem.... sypialnie w domu są na tyle daleko, że chyba nie będzie to miało znaczenia... hm...? a w życiu dziennym... to chyba telewizora zagłuszać nie będzie? jak by to miało wyglądać w piwnicy? a może jakaś cicha pompa jest dostępna? kurde ciężko mi się wypowiadać.... na dzień dzisiejszy u mnie głośny jest tylko odpieniacz deltec mce600 który wisi na krawędzi akwa i minimalnie wprawia w rezonans kontownik na którym się opiera.... ale da się przeżyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 (edytowane) Ciszy nie będzie można zastosować faktycznie telewizor jako rozwiązanie u mnie w salonie kilka dB daje ale jak tam się nie śpi da się przeżyć ok zostajemy więc przy salonie A zapomniałem jak chcesz robić podmianki wody ? Kwestja jej odprowadzenia i dostarczana nowej solanki ? To będzie jednak beczka ok 60 L. I jeszcze sprawa oświetlenia .... co tam chcesz trzymać i jak planujesz rozmieszczenie skały i korali ? Będzie korona ? Jeszcze przyszło mi coś do głowy pogadaj z blue....... czyli Piotrkiem z Płocka może za podobne pieniądze zrobi Ci pod wymiar odpieniacz bo moim zdaniem te o których myślisz są za duże A wiesz o tym że przy wysokości szafki 90 cm i akwarium 60 cm wszystko będziesz robił z drabinki ? Zastanów się też nad możliwością zabudowania jednej strony. Wiem że to akwarium na środku to wspaniały bajer ale jeżeli nie chcesz sumpa w piwnicy to niestety sporo trzeba pokąbinować. Szczególnie chodzi mi o tą wodę. I pomysł z kominem na środku moim zdaniem to troszkę zepsuje walory estetyczne nawet jeśli wodę będziesz podmieniał ręcznie. ps. sorrki za tyle pytań ale do Twojego projektu jest to potrzebne chodzi o ergonomiczne zaprojektowanie sumpa. Nie będziesz się męczył w przyszłości tylko naciskał on/off. Edytowane 1 Marzec 2011 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Sławku pytaj o co chcesz:) komin umieszczę centralnie i co do tego zdania nie zmienię... skałę obłożę wokół komina:) słyszałem, że przy takim ułożeniu pokolce mają się najlepiej gdyż pływają sobie wkoło bez żadnych ograniczeń a to rybki właśnie najbardziej mi się podobają z Blue.Wawem już gadałem i kazał mi się odezwać końcem tygodnia gdyż jest poza domem:) co do podmian to jaką to robi różnicę? planuje normalnie.... ściągać z baniaka i uzupełniać do baniaka:) z korali to planuję wszystkiego po trochu... od dołu miękasy i lpsy a nieco wyzej spsy... ale nie mam jakiś zapędów na hodowlę tych najbardziej hardcorowych korali:) więcej przy tym roboty niż to warte:) co do podmian to planuje stosować chemi puere, żeby nieco zmniejszyć konieczność częstych podmian:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 wstępny projekt Komin dał bym tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Sławku bardzo bardzo wielkie dzięki:) na następnym zlocie masz u mnie dobrą wódeczkę lub whiskey (do wyboru;))! Powiedz mi jeszcze jak wysoki zrobić ten sump? w tej komorze co ma być pompa nie zrobić jakiegoś zabezpieczenia na wypadek zatkania komina? żeby nie pompowało mi całej wody do akwa a co za tym idzie na salon ( a jedynie z jednej przegroty)? Rozumiesz o co mi chodzi? objętość tej komory to objętość wody od krawędzi akwarium do wysokości wlotu do komina:) Powiedz mi jeszcze ten komin to dać 3 otwory po 32 mm czy jakie aby było najlepiej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Do zlotu zaprojektowałem właśnie 2 x 32 mm co by się nic nie zatkało tak samo jest zaprojektowany wylot na wypadek braku prądu spłynie tylko część wody aż wylot dostanie powietrze i grawitacja nie będzie działać. Wysokości dlatego nie podałem bo nie mamy jeszcze odpieniacza i pompy wybranej ale myślę że będzie to ok 40 - 50 cm w zasadzie to odpieniacz wyznaczy nam tą granicę. ps. Jest to wstępny projekt dlatego nie podawałem wymiarów komór możemy pomanipulować. Wszystkie sugestie od innych mile widziane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Przy projektowaniu wysokości sumpa musisz jeszcze uwzględnić objętość wody,która spłynie z akwarium w przypadku zatrzymania się pompy. W wylocie warto wywiercić mały otwór,tuż pod powierzchnią wody w akwarium.Spowoduje on szybsze zapowietrzenie się wylotu i tym samym mniej wody spłynie do sumpa w przypadku braku prądu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Przy projektowaniu wysokości sumpa musisz jeszcze uwzględnić objętość wody,która spłynie z akwarium w przypadku zatrzymania się pompy. W wylocie warto wywiercić mały otwór,tuż pod powierzchnią wody w akwarium.Spowoduje on szybsze zapowietrzenie się wylotu i tym samym mniej wody spłynie do sumpa w przypadku braku prądu. To przewidziałem "objętość wody spływającej" jeszcze zostanie zapas. A co myślisz o zaprojektowanym miejscu na absorbery ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Ja ostatnio jestem zwolennikiem jak najprostrzych rozwiązań.Mam trójkomorowy sump ;pierwsza komora spływ i DSB,druga odpieniacz,trzecia to pompa i filterki na węgiel i absorbery. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Dokładnie po co kąbinować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 (edytowane) hm... temat zarzuciłem już do Blue.Wawe:) myślę, że zdecyduje się na jego odpienkę chcę z pewnością filtr glonowy bo lubie ekologiczne rozwiązania:) no i będzie trochę zywego żarełka dla pokolców i borsuka:) Podoba mi się ten projekt sumpa od Sławka:) bo jest tam mniejwięcej wszystko co mi trzeba... Narazie muszę ochłonąć bo moje Kochane TS Podbeskidzie B-B ogoliło w Pucharze Polski Wisłę w Krakowie:D:D Edytowane 1 Marzec 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Spoko jak mawia junior z Blue.Wawe dobra decyzja. A ja mam już projekt oświetlenia dla Ciebie narysowany ale nie wkleję jak nie ochłoniesz. No dobra wkleję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Powiem Ci Sławku co do oświetlenia, że sam się chyba za to brał nie będę... Starsi mi zarzucili, że chcą estetyczną lampę a nie taką robioną samemu... coraz bardziej myślę nad Reef Tech Led Prometeusz umieszczoną centralnie i dodam jeszcze z 4 aktyniki przy każdej ściance akwarium:) Co do meczu ciężko mi ochłonąć bo czegoś takiego bym się nie spodziewał hehe:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2011 Powiem Ci Sławku co do oświetlenia, że sam się chyba za to brał nie będę... Starsi mi zarzucili, że chcą estetyczną lampę a nie taką robioną samemu... coraz bardziej myślę nad Reef Tech Led Prometeusz umieszczoną centralnie i dodam jeszcze z 4 aktyniki przy każdej ściance akwarium:) Co do meczu ciężko mi ochłonąć bo czegoś takiego bym się nie spodziewał hehe:) Bardzo mądry pomysł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach