Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 (edytowane) Mam ogromną prośbę! Czy ktoś z was umiałby doradzić/zaprojektować idealnego sumpa pod kosteczkę 100x100x60 (600l.) z centralnie umieszczonym kominem. Chcę filtr glonowy, odpieniacz, osmozę i pompę... nic więcej, żadnego dsb:) Pojemność sumpa myślę, że minimum 250-300l:) Nie znam się na tym... bo mój baniaczek ciągnę na dwóch kubełkach... Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki:) Edytowane 27 Luty 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 :-P z mojej strony życzę powodzenia . Na poważnie to piszesz czy tylko tak sobie napisałeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 a czemu miałbym być niepoważny? Może ma ktoś taki projekt... może coś podobnego przerabiał... nie bardzo rozumiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 Nikt Ci nie stworzy za Ciebie projektu , bynajmniej moim zdanie akwarystyka morska opiera się na pomysłowości , a Ty żądasz od ludzi gotowych projektów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 nie żądam gotowych projektów... tylko chciałbym wiedzieć jak się za to zabrać, żeby było dobrze:) uwielbiam pomysłowość ale jeszcze bardziej uwielbiam trafność decyzji... jest tu kilku morszczaków która pewnie zjadła zęby na projektach sumpa... uważam, że nie ma sensu drugi raz odkrywać ameryki która już jak wiemy odkryta jest od dawna:) Myślę, że ktoś tu może mieć coś pod taki litraż co zdaje idealnie egzamin:) więc dlaczego nie miałby się tym ze mną podzielić? Nie wiem.... może jestem naiwny.... może za krótko na forum.... faktem jest, że nie widziałem żadnych takich wątków... ale to bynajmniej nie są jaja z mojej strony:) jak nikt nie pomoże to trudno, jakoś z tym będę walczył ale może ktoś ma coś podobnego i chętnie się ze mną podzieli:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2011 spoko, poszukaj lepiej, poczytaj, poogladaj fotki, a potem zrób projekt sumpa a my Ci ewentualnie coś doradzimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Ile masz miejsca na sump ? Jakie wymiary wchodzą w grę ? Radził bym zrobić nie przelew górny a boczny, potrzebujesz 4 komory + 2-3 na absorbery jeżeli zastosujesz pompę obiegową zewnętrzną wystarczą 3 komory kwestia wielkości poszczególnych komór to sprawa wielkości pompy i odpieniacza. Zaczynasz od komory zlotu wody następnie filtr glonowy następnie absorbery następna komora to odpieniacz na końcu pompa obiegowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Sławek - a dlaczego odpieniacz dopiero w trzeciej komorze? Do tej pory wydawało mi się, że odpieniacz bardzo często ląduje w pierwszej komorze (razem ze spływem z akwarium) - dopiero za nim idą jakieś komory z absorberami/filtrami/itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Sławek - a dlaczego odpieniacz dopiero w trzeciej komorze? Do tej pory wydawało mi się, że odpieniacz bardzo często ląduje w pierwszej komorze (razem ze spływem z akwarium) - dopiero za nim idą jakieś komory z absorberami/filtrami/itp. Na to jest kilka teorii pewnie zaraz rozwinie się dyskusja i bardzo dobrze Tutaj moim zdaniem ma spory udział filtr glonowy gdzie najpierw karmimy glony a co pozostaje wywalamy innymi sposobami. Ja to tak sobie zrobiłem i działa od kilku lat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Szukajcie a znajdziecie http://www.google.pl/images?q=sump+aquarium+design&hl=pl&newwindow=1&safe=off&rlz=1T4GGLL_plBE386BE386&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=V9NrTexuw4M6u8LdrAs&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA4Q_AUoAQ&biw=1659&bih=837 http://www.google.pl/images?q=diy+sump+aquarium&hl=pl&newwindow=1&safe=off&rlz=1T4GGLL_plBE386BE386&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=rdNrTb35A8ftOYDkoMwL&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CAsQ_AUoAQ&biw=1659&bih=837 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Tutaj moim zdaniem ma spory udział filtr glonowy gdzie najpierw karmimy glony a co pozostaje wywalamy innymi sposobami. OK - nie uwzględniłem filtra glonowego (którego u siebie akurat nie planuję). Czy przy braku glonów warto dawać najpierw absorbery w takim razie a dopiero później odpieniacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Sławku na Ciebie zawsze można liczyć planuje szafeczke pod akwa 105x105xh90:) więc miejsca będzie dość:)chciałbym tak duży sump aby mieć jak najstabilniejsze warunki myślałem o pompie new jet 4500 lub 6000 (ew sugestie innego mile widziane gdyż nie mam z tym żadnego doświadczenia), odpieniacz to myślę między deltec tc 2060 lub ati power cone 250.... i pewnie będzie to ten drugi ze względu na cenę W sumpie chcę miec odpienke filtr glonowy absorbery (chemi pure, węgiel i ew jeszcze cos w zaleznosci od potrzeb)i pompę Jak masz swój projekt który świetnie spełnia wymagania to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś fotki/szkice:) P.s. Jaka jest różnica między przelewem bocznym a górnym? bo nie bardzo z tym czaje... P.s.2 Zalogowałem się na tym całym nano-reef.... to jest to niezła lipa... już tam nie będę postował.... takiej cenzury nie widziałem nigdy;) pewnie dlatego, że nie pamiętam komuny;) Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem.... po prostu bez błędów chcę sumpa takiego jaki będzie idealnie spełniał wszystkie wymagania:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 robi59 - ja umiem znaleść projekt sumpa w sieci:) jest ich wiele i każdy inny... ale jako, że ja z sumpowymi zbiornikami nie mam żadnego doświadczenia a jedynie przypuszczenia na chłopski rozum (dla mnie to za mało!) to wolałem na forum zapytać o sprawdzony pomysł, gdyż rodzina nie wybaczy mi błędów.... zresztą portfel też nie;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 OK - nie uwzględniłem filtra glonowego (którego u siebie akurat nie planuję). Czy przy braku glonów warto dawać najpierw absorbery w takim razie a dopiero później odpieniacz? Nie wtedy dałbym najpierw odpieniacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Sławku na Ciebie zawsze można liczyć planuje szafeczke pod akwa 105x105xh90:) więc miejsca będzie dość:)chciałbym tak duży sump aby mieć jak najstabilniejsze warunki myślałem o pompie new jet 4500 lub 6000 (ew sugestie innego mile widziane gdyż nie mam z tym żadnego doświadczenia), odpieniacz to myślę między deltec tc 2060 lub ati power cone 250.... i pewnie będzie to ten drugi ze względu na cenę W sumpie chcę miec odpienke filtr glonowy absorbery (chemi pure, węgiel i ew jeszcze cos w zaleznosci od potrzeb)i pompę Jak masz swój projekt który świetnie spełnia wymagania to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś fotki/szkice:) P.s. Jaka jest różnica między przelewem bocznym a górnym? bo nie bardzo z tym czaje... P.s.2 Zalogowałem się na tym całym nano-reef.... to jest to niezła lipa... już tam nie będę postował.... takiej cenzury nie widziałem nigdy;) pewnie dlatego, że nie pamiętam komuny;) Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem.... po prostu bez błędów chcę sumpa takiego jaki będzie idealnie spełniał wszystkie wymagania:) Ok coś Ci wymyślę ........ co do pompy obiegowej nie szalał bym z mocą raczej pomyślał bym nad zmniejszeniem kolanek czy zaworków w instalacji to spowalnia ruch wody no i oczywiście słup podnoszenia wody jest miarodajnym wynikiem jakości, ceny i prądu bo to w przyszłości się będzie opłacać. Można też wylotem pompy w akwarium wspomóc cyrkulację ale jej nie zastąpisz. Trzeba jeszcze zastanowić się ile tak naprawdę przerobi odpieniacz bo tak tylko naprawdę pompa pobiera KW a efekt znikomy. Różnica między przelewem bocznym a górnym jest ale to może postaram się wkleić jakieś fotki aby było łatwiej rozmawiać ale to nie dzisiaj. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 spoko:) mi już też się dziś nie chce myśleć ciężki dzień miałem;) będę wdzięczny za pomoc:) Pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 Jeszcze jedno pytanie ? Rozumiem że akwarium ma stać na środku salonu i wszystkie strony będą widoczne ? A masz może piwnicę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2011 (edytowane) tak dokładnie na środku salonu z 4-stronnym oglądaniem, słyszałem, że takie rozwiązanie dla pokolców jest najlepsze bo mają wrażenie ogromu przestrzeni (pływają w koło) prawda to? pytałeś mnie już o piwnicę odpowiedź była twierdząca.... jednakże na wiercenie raczej nikt się nie zgodzi.... ale możesz zasugerować coś, jeżeli to jest tego warte... to może przy odpowiednich argumentach i ja przeforsuję to dalej... ale mimo wszystko na to bym nie liczył zresztą u mnie piwnica wygląda jak reszta domu.... a pod akwarium znajduje się pomieszczenie moich imprez:) nie wiem czy to ma jakieś znaczenie:) Edytowane 28 Luty 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach