wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 I jesteś przekonany że to jest dobry pomysł? po pierwsze z gonowego zawsze jakieś kawałeczko szpagetti się odrywają i jeśi będzie to przelew pionowy to będzie Ci to zapychać pompę odpieniacza czy palletek być może i powrotną, w jaki sposób umieścisz absorbety w tych pionowych przegrodach przed pompą powrotną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 Sławku - wiesz co ten rysunek komina przydałby się nieco dokładniejszy:) z Sumpem sobie jakoś poradzę... jedynie co.. to dla mnie troszkę nieczytelna jest ta przegroda między filtrem glonowym a odpieńką.... (płyta wysunięta jakieś 10cm do góry PCV?) po co taki przepływ pionowy jak jest przerwa od boku? dobrze to rozumiem?:) Płyta pionowa w tym miejscu wysunięta jakieś 10 cm do góry jest spowodowana światłem a nie wodą oddziela filtr glonowy od odpieniacza. Stosując oświetlenie filtra światło padało by na odpieniacz za jakiś czas odpieniacz zacznie porastać glonami wapiennymi co będzie zmniejszać skuteczność działania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 Kurde! Jesteś DOBRY!!! nie pomyślałbym o tym;) RESPECT!! hehe:D już rozumiem:):) co doświadczenie to doświadczenie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 I jesteś przekonany że to jest dobry pomysł? po pierwsze z gonowego zawsze jakieś kawałeczko szpagetti się odrywają i jeśi będzie to przelew pionowy to będzie Ci to zapychać pompę odpieniacza czy palletek być może i powrotną, w jaki sposób umieścisz absorbety w tych pionowych przegrodach przed pompą powrotną? No nareście jakaś cenna uwaga co do absorberów nie jest to problem ale faktycznie nie pomyślałem o drobinach glonów ale to nie problem przesuniemy watę filtracyjną w inne miejsce. Zaraz to poprawię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) to jak Sławek, wyjaśnisz koledze jak to działa? a pomysł zrobiena pompy powrotnej która ustala poziom wody w całym sumpie to juz totalna nowość... a nie uważasz że wata to duży kłopot, będzie się szybko brudzić, zapychać i wymaga częstego czyszczenia.. Edytowane 2 Marzec 2011 przez wojtesu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 OK jutro postaram się wkleić fotki takiego sumpa działającego od 2 lat muszę podjechać do kolegi. Wata jest groszową sprawą więc nie przesadzaj ja kawałek wkładam raz na tydzień zapłaciłem za paczkę sary jakieś 21 zł i mam ją kilka miesięcy. W dniu 2.03.2011 o 22:29, Bart napisał: Kurde! Jesteś DOBRY!!! nie pomyślałbym o tym;) RESPECT!! hehe:D już rozumiem:) co doświadczenie to doświadczenie:) A wcale nie bo zrobiłem szkolny błąd, zaraz poprawię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 Spoko:) będę czekał Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie:) Pozdrawiam i dobrej nocy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 Mała poprawka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 Widzę, że nie dało Ci to spokoju;) powiedz mi tylko jaką średnicę optymalnie muszą mieć te przepływy gdzie wchodzą absorbery i wata:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2011 dał bym jakieś 5 cm spokojnie wtedy wsadzisz rączkę aby czasami wyczyścić. Pogadaj jeszcze z odpieniaczem jaka będzie wysokość i jaka pompa będzie to wymyślimy jaką pompę dać obiegową. Jeszcze jedna sprawa do filtra glonowego daj oświetlenie ok 6 300 K kiedyś coś takiego robiłem między innymi dla zielonego mintaja i stwierdził że jest OK a on na glonach się naprawdę zna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2011 Sławek, dajcie odpieniek w pierwszej komorze spływu. To ważne, na glonach nie zbiera się syf. Żadnej waty perlonowej, będzie zakłucała pracę odpieniacza i może stwarzać problemy, zróbcie wszystko naturalne, pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2011 Wysokość wody w komorze odpieniacza 35cm niech będzie do max 40cm. Bartek, założę Ci katodę na fosforany, więc może się okazać, że absorbery nie będą potrzebne , no ale jak się mówi od przybytku głowa nie boli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2011 Dlaczego tych fotek nie moge zobaczyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2011 Sławek, dajcie odpieniek w pierwszej komorze spływu. To ważne, na glonach nie zbiera się syf. Żadnej waty perlonowej, będzie zakłucała pracę odpieniacza i może stwarzać problemy, zróbcie wszystko naturalne, pozdrawiam, OK mam troszkę zadymy w domku od wczoraj jeden syn wylądował mi w szpitalu. Dzięki Piotr za cenne uwagi o wacie myślałem bo sam używam i zbiera mi zawszę troszkę syfu ale odpieniacz mam zwykły ATK i nie widziałem żeby wata u mnie coś przeszkadzała no i mi glony do następnej komory nie leciały. Robi zobaczysz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Marzec 2011 Mam nadzieje, że z Synem to niec poważnego?! Olej sumpa! Zajmij się dzieckiem:) a jak już będzie wszystko ok, to wtedy ewentualnie coś jeszcze przy projekcie pomożesz:) Dzięki wielkie za poświęcenie i życzę dużo zdrowia dla syna! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach