Skocz do zawartości
Bart

projekt sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

też tak myślę:) wydaje mi się, że robiąc samemu lampkę nie oszczędzę aż tyle żeby to było tego warte:) zreszta myśl o gadżecie którego będę mógł sterować z mojego iPhona i serwować rybkom pełnie księżyca czy też jakiś fajny pochmurny dzień sprawia, że zamknę oczy, zacisnę zęby... i wysupłam te 3 koła z konta;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak myślę:) wydaje mi się, że robiąc samemu lampkę nie oszczędzę aż tyle żeby to było tego warte:) zreszta myśl o gadżecie którego będę mógł sterować z mojego iPhona i serwować rybkom pełnie księżyca czy też jakiś fajny pochmurny dzień sprawia, że zamknę oczy, zacisnę zęby... i wysupłam te 3 koła z konta;)

i wysupłam te 3 koła z konta............ już się nie chwal to kąto rodziców :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bigwalker oo widzisz:) i to chciałem usłyszeć:) na następnym zlocie musimy bardziej się zintegrować;) na tym oddałem się poznawaniu Morszczaków z mojego rodzimego podwórka;) ale wszystko przed nami;) jaki jest czas oczekiwania na Prometeusza od chwili zamówienia? no i jaki rabat dostanę? tak jak dobra flaszka - 40%? :D:D

widzisz... co do konta... umowa jest prosta... wszystkie inwestycje ja 50% i Starsi 50%... więc nie tak do końca;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart w przeciągu tygodnia od wpłacenia kaski lampka zaświeci nad Twoim zbiornikiem:smile:

Co do rabatu to jeszcze pogadamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz... co do konta... umowa jest prosta... wszystkie inwestycje ja 50% i Starsi 50%... więc nie tak do końca;)

Jak 50/50 to przedstaw rachunek na 6 000 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 50/50 to przedstaw rachunek na 6 000 :D

Ostatnimi ludźmi jakich bym chciał oszukać są moi rodzice:) zresztą dla mnie honor ważniejszy jak pieniądze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żartutuję oczywiście :D pomyśl nad nakładką nad komin

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakładką nad komin... hm... sprecyzuj;) rozumiem chodzi o to żeby przypadkiem rybki nie wskoczyły do komina... ale jak to ma wyglądać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakładką nad komin... hm... sprecyzuj;) rozumiem chodzi o to żeby przypadkiem rybki nie wskoczyły do komina... ale jak to ma wyglądać:)

Raczej myślałem nad światłem żeby Ci glony się tam nie zalęgły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedz mi jeszcze o ile niższy powinien być komin od akwa? w kominie dwa otwory po 32mm (spływ i rewizja) a powrót 25mm? jeszcze przyglądam się temu projektowi sumpa... i nachodzi mnie sugestia... przy pompie zrobić jeszcze tą zagrodę, żeby zrobić dodatkowe zabezpieczenie i żeby wrazie zatkania spływu pompka wtłoczyła do góry tylko tyle wody ile jest do poziomu tej komory... będę miał wyjazdy, ktoś z domowników nie zauważy, że się spływy dwa zatkały (nieszczęścia chodzą parami;() a jak mi wypompuje wodę na salon... to mnie zabiją!;)

jeszcze pytanko... w której komorze sumpa ustawić czujnik do uzupełniania odparowanej wody?:)

dowiedziałem się, że ten odpieniacz blue.wave musi mieć 30-40 cm wody, do tego podstawa odpienki ma 24x40cm i trzeba w komorze trochę luzu zostawić:) wezmę odpienkę od niego skoro jest taka dobra... a cenowo tak jak power cone 250... więc jakoś to przełknę;)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych dodatkowych zabezpieczeń nie trzeba. czujnik do uzupełniania odparowanej wody gdzie chcesz i Ci pasuje w tym projekcje poziom wody jest wszędzie taki sam.

skoro blue mówi ile wody potrzeba dla odpieniacza to dajemy sump o wysokości 55-60 cm. Wysokość komina to jakieś 7 cm mniej bo grzebień zajmie ok 2-3 cm czyli przy Twoim akwarium poziom wody będzie miał ok 55 cm.

Zapomniałem komora na sump w projekcie ma 52 x 35 cm więc OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem:) ale to lustro wody będzie aż o 5cm niżej niż krawędź akwarium? jak zrobię ładną drewnianą koronę to chyba aż tyle nie trzeba co?:)

W ogóle jeszcze raz bardzo wielkie dzięki za pomoc Sławku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem:) ale to lustro wody będzie aż o 5cm niżej niż krawędź akwarium? jak zrobię ładną drewnianą koronę to chyba aż tyle nie trzeba co?:)

W ogóle jeszcze raz bardzo wielkie dzięki za pomoc Sławku:)

Zostaw sobie te 5 cm luzu czasami czyścisz szybę czyścikiem magnetycznym robisz falę i woda może czasami chlapnąć na drugą stronę ale jak chcesz ................ :D zrobić Ci rysunek z wymiarami czy dasz sobie radę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, piszesz:

"Zadnych dodatkowych zabezpieczeń nie trzeba. czujnik do uzupełniania odparowanej wody gdzie chcesz i Ci pasuje w tym projekcje poziom wody jest wszędzie taki sam."

interesuje mnie wzmianka że poziom wody w sumpie będzie wszędzie taki sam. Powiedz mi proszę jak to możliwe? Czy to dotyczy rówież komory na pompę powrotną? i po co te wszystkie przegrody skoro woda będzie miała taki sam poziom wszędzie? nie bardzo rozumię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku - wiesz co ten rysunek komina przydałby się nieco dokładniejszy:) z Sumpem sobie jakoś poradzę... jedynie co.. to dla mnie troszkę nieczytelna jest ta przegroda między filtrem glonowym a odpieńką.... (płyta wysunięta jakieś 10cm do góry PCV?) po co taki przepływ pionowy jak jest przerwa od boku? dobrze to rozumiem?:):)

no i jakiej średnicy powinny być te przegrody na absorbery, węgiel i watę?:)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak jest zaprojektowany woda nie przelewa się górą ale bokami a przegrody są tylko na absorbery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jesteś przekonany że to jest dobry pomysł? po pierwsze z gonowego zawsze jakieś kawałeczko szpagetti się odrywają i jeśi będzie to przelew pionowy to będzie Ci to zapychać pompę odpieniacza czy palletek być może i powrotną, w jaki sposób umieścisz absorbety w tych pionowych przegrodach przed pompą powrotną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi