Skocz do zawartości
rybayy

Xenony 12000K

Rekomendowane odpowiedzi

@ryba a jaka moc maja xenony i jak wizulanie wyglada akwarium, czy barwa swiatla jest mila dla oka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak sobie siedzę i sledze ten wątek od jakiegoś czasu i wiecie co ja tez mam Xenony 1szt 10.000K 35W w obudowie od halopaka 150W w zbiorniku 100L (bo w drugim przetwornica zdechła i nie montowałem) Pisałem jakoś na poczatku roku 2010 o tym i wiem że było wałkowane. Ale ja mam i inni też maja ale o tym nie piszą. Ja tylko dopalam przez 4-5h godziny. Miałem ostatnio przemeblowanie i małą awarie z parametrami ale to inna bajka. Światło jest ok miłe dla oka oraz baniaka i co najważniejsze nie grzeje wody jak to jest w przypadku HQI

PS Jedyny mankament to że potrzebny jest dobry zasilacz 12V około 15A

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do środy powinny być fotki a ksenony to 2x35W w halopakach 500W chodzi to wszystko na zasilaczu impulsowym 12V 8A.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nawiązując do tematu przesyłam link do ciekawego artykułu o oświetleniu.

http://www.advancedaquarist.com/2008/12/aafeature1

Pewnie większość już go dawno czytała i ma również swoje spostrzeżenia na temat oświetlenia.

Wklejam również wykresy widm dla kilku losowo wybranych źródeł światła (zakładając, że są wiarygodne - znalezione w sieci)

Na początek xenon HID

post-236-030398200 1295878928_thumb.jpg

i kilka innych losowo wybranych

AM 10K post-236-071484800 1295879006_thumb.jpg AM 16K post-236-058952900 1295879046_thumb.jpg

BLV10K post-236-072091700 1295879106_thumb.jpg BLV20K post-236-000224600 1295879134_thumb.jpg

Giesemann 14,5K

post-236-083336000 1295879168_thumb.jpg

tak lubiane LED

Cree XP-E post-236-000692700 1295879230_thumb.jpg Cree XP-G post-236-014472400 1295879280_thumb.jpg

I chyba wszystko staje się jasne

pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sirWojciech

Nie do końca B) jasne wybrałeś poszczególne źródła światła a nie składowe. Z jakiegoś powodu stosujemy np. HQI + T-5 tak samo jak lampy LED gdzie tym bardziej musi być dodana aktynika bo nie mają pewnego zakresu widma a dodanie uV jest tylko małym zastąpieniem tego co powinno być. Pojedyńcze zakresy jakie przedstawiłeś nie będą się miały nijak jak do podania wykresów np. Żarników HQI czy świetlówek T-5 innych producętów, a też się nadają do akwarystyki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni się z tobą zgodzę Sławku, że nijak się będą miały do wykresów innych producentów.

Wykresy miały na celu zobrazowanie tylko pewnej stałej zależności pomiędzy tym co dajemy naszym koralowcom a tym jak na ich potrzeby odpowiadają producenci oświetlenia.

Oczywiście wiele rzeczy można zastosować w akwarystyce, pytanie brzmi po co?

Jeżeli by się ktoś uparł to z powodzeniem pewne grupy koralowców mógłby hodować nawet przy zwykłym halogenie.

Uważam jednak, że każdy z nas stara się naszym podopiecznym zapewnić warunki podobne do tych w których żyją w naturze, a jak wiadomo duża część tego "światła" jest niebieska.

Oczywiście zaraz rozlegną się głosy, że przecież czerwone jest dobrze pochłaniane przez wodę.

Racja, jest świetnie pochłaniane ale nie na głębokościach jakimi dysponujemy w naszych akwariach.

Jak widać, puki co HID są projektowane i stosowane do innych celów niż akwarystyka morska i mamy dużo szerszy wachlarz możliwości niż ich stosowanie.

Podsumowując. Możemy stosować xenony w akwarium, musimy się jednak liczyć z tym, że w tym oświetleniu wprowadzamy również część widma zdecydowanie niewskazanego w akwarium morskim.

Na tym skończę ten przynudnawy wywód o oświetleniu, bo wszystko to już dawno zostało napisane.

Wszystkich chcących pogłębić swoją wiedzę na ten temat zapraszam do lektury, dobry wujek google wskaże drogę.

pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zpołności się zgadzam, czsami bardzo nie konwekcjonalne zastosowania mogą mieć negatywne skutki natomiast może być odwrotnie, pamiętam jak zrobiłem pierwszą lampę led jeszcze RF nie ściągał z Chin zrobiłem na diodach Citizena 6 300 K dodałem aktynikę i sprawuje się znakomicie do dzisiaj. Ameryka swoje akwaria oparła na hqi 6 500 K u nas się dziwnie utarło że oświetlenie musi mieć 14 -16 000 K niby negatywny skutek ma niska temp barwna, a wprowadzenie innnej długości fali to już tragedja, a moim zdaniem to bzdura. Dlatego z xenonami i wykresami też bym był z osądami ostrożny. Może być tak że korale potrafją dostosować się.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, że amerykanie jadą na 6,5K.

Warto jednak zauważyć jaki stosunek do ich oświetlenia ma dopalanie aktyniką a jaki jest u nas (ilość energii dostarczonej przez nas i naszych kolegów z za oceanu jest bardzo zbliżona)

Żeby zapewnić odpowiednią ilość energii naszym podopiecznym musimy im niestety dostarczyć odpowiednią ilość energii do prawidłowego przeprowadzenia fotosyntezy przez zooxantele. Można to zrobić w dwojaki sposób, albo wysokoenergetycznym światłem (krótka fala) niebieskim, albo (długa fala) niskoenergetyczne fotony ale z dużą intensywnością. Nasze akwaria są w większości "pakowane" jak dobrze zauważyłeś tą drugą metodą.

Jeżeli chodzi o dostosowanie się korali to jest jak najbardziej możliwe a nawet bardziej niż możliwe bo przecież oboje wiemy, że nie ma jednego rodzaju zooxanteli i koralowce potrafią dzięki ich zmianie (a również liczbie zooxanteli) dostosować się do panujących warunków. Związane jest to niestety zawsze ze zmianą oryginalnego ubarwienia korala.

Podsumowując więc. Uważam, że korale jak najbardziej będą żyły przy tym oświetleniu ale nie będą miały przyrostów i kolorów takich jakie przy innym rodzaju oświetlenia.

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosić kolegę rybayy za zaśmiecanie jego wątku. Jeżeli uzna za stosowne usunięcie moich wypocin niech da znać to wyczyszczę temat z moich śmieci.

pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sirWojciech

Spoko niech wszystko zostanie w wątku dla potomnych może komuś się przyda.

Marek jutro będzie pstrykał fotki więc niedługo wstawię.

Zamówiłem już trochę nowych gratów myślę że na koniec lutego pokażę lampkę z prawdziwego zdarzenia na ksenonie.

Pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do fotosyntezy przez zooxantele masz w zupełności rację ja jestem zwolennikiem dopalenia ale zastanawia mnie fak czy korale nie wezmą to co potrzebują a resztę wywalą ? Czy musimy je na siłę zmuszać ? Czy (krótka fala} daje nam szaansę na dobre efekty ?

Z autopsji wiem że światło obojętnie jakie stymuluje wzrost. Dlatego Xsenony nie ocedniał był jako złe.

ps.

miło pogadać z tak inteligentym kolegą

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Michał nie miał nic przeciwko biciu piany a jest z kim rozsądnie i rzeczowo porozmawiać :thumbsup: to chętnie podyskutuję dalej ze Sławkiem.

Nie oceniam xenonów jako złe. Jest jednak pewna różnica pomiędzy intensywnością światła jaką bez wątpienia mają xenony a energią.

To oświetlenie bez wątpienia będzie ładnie wyglądało, nawet pięknie rozświetli dno zbiornika, jest jednak małe ale dla nas światła będzie opór ale dla koralowców już nie koniecznie (zbyt mała energia).

Odpowiadając na twoje pytanie

czy (krótka fala} daje nam szaansę na dobre efekty ?
myślę że tak. Podeprę się tu chociażby doświadczeniami nurków (niestety nie było mi dane nigdy samemu zanurkować) i pewnie część kolegów którzy kiedykolwiek nurkowali to potwierdzi, im głębiej tym mniej kolorów widać, najdłużej jednak utrzymuje się niebieski. W związku z tym nasi podopieczni dostosowali się do takiej akurat długości fali.

Zresztą najważniejsze jest odpowiednie dobranie oświetlenia to tego co chcemy mieć w zbiorniku. Sam pewnie doświadczyłeś przenosin chociażby euphylii, u której od razu widać reakcję na zbyt "mocne" światło.

Według mnie podejście do oświetlenia (jak zresztą do wszystkiego w morskim) z głową gwarantuje sukces.

Jeżeli Michał będzie hodował koralowce z płytkich wód to jego oświetlenie będzie dobre bo, po pierwsze będzie dobrze wyglądało dla oka, po drugie koralowce będą się czuły w miarę dobrze, po trzecie jest tanie.

Jeżeli podejdzie do tematu z głową i przyzwyczai zwierzaki pomału do nowych warunków ma szansę na fajne oświetlenie. (żeby było jasne nie dające takich przyrostów jak inaczej dobrany zestaw oświetlenia)

Nie przekreślam więc z góry tego projektu, a nawet sam mu kibicuję bo jestem ciekaw jak to się wszystko ułoży.

Oświetlenie to temat rzeka :rolleyes: i pewnie jeszcze nie raz zostaniemy zaskoczeni jakimiś nowymi wynikami badań.

pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście hqi czy t-5 daje więcej możliwości w doborze barwy czy też intensywności jeżeli xenony no i oczywiście moc światła jest nieporównywalna na korzyść hqi zresztą pomimo tego że sam używam oświetlenia led własnej konstrukcji to nadal myślę że hqi bije na głowę inne żrudła światła, wiadomo że kierujemy się chęcją oszczędności energji i szukamy alternatywnych żródeł światła. Co do nurkowania troszkę nurkowałem i faktycznie rafa koralowa wygląda 100 razy lepiej w akwarium niż w naturalnym środowisku przy głębokości 5 metrów jeszcze w miarę coś widać przy 10 m praktycznie kolorów już nie widać zakres 500 - 580 nm już nie istnieje woda idealnie pochłania kolor czerwony. Wracając do xenonów robimy z kolegą Michałem małe doświadczenie robię właśnie listwę led do jego xenonów myślę że w tym tygodniu rozpoczniemy testy będę starał się uzyskać na led barwę światła wpadającą w fiolet tego brakuje w xenonach jednocześnie uzyskamy intensywość światła oraz poprawimy barwę pewnie będą jakieś przeróbki ale to czas pokaże jednocześnie chcę dodać jedną świetlówkę aktyniki aby uzyskać niską długość fali. Mam taką nadzieję że coś z tego wyjdzie ale może się okazać że polegniemy. :yucky:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może xenony do RM??

Bardzo się grzeją?

Edytowane przez sPRYTny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprytny temperatura jest niewyczuwalna halopaki mogę trzymać ręką.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak jak zwykle : mam, piękne , itp . itd . ale nik więcej tego nie zobaczy! to po co o tym pisać !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak jak zwykle : mam, piękne , itp . itd . ale nik więcej tego nie zobaczy! to po co o tym pisać !!!

Nikt nie pisał że ma pięknie, itp, itd. Tylko odwzorowanie barwy światła za pomocą aparatu fotograficznego jest abstrakcją, to samo zdjęcie na Twoim monitorze będzie wyglądać inaczej niż na moim. Nie ma na to metody. Możesz ocenić to okiem na żywo a i tak na koniec stwierdzisz że przydało by się np troszkę więcej czerwonego. Raczej rozmawiany tu o innym żródle światła alternatywnym do pozostałych i możliwościach jego zastosowania w akwarystyce morskiej. Zdjęcja zobaczysz o to się nie martw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi