Skocz do zawartości
SteveK

Biopellets jak gdzie I poco

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem dystrybutorem pelletek ani sprzedawcą. Nie handluję żadnymi preparatami więc moje wypowiedzi wynikaja z doświadczeń a nie ze strategi marketingowej.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy moi koledzy ..Na jednym forum to co pisałem zostało zarżniete w jednym przycisku Bannnn!!! Tu już nie dam sie komus sprowokować .Czy ja wiem ?? nabijanie sobie postów ?? Buhahahaha ..!! Mam akwa od 1993 roku (Nigdy nie restartowałem ) A połowa Łódzkiej młodzieży bywała u mnie w domu i wykładałem im morszczyzne ..Rece mi opadają ,a i duch walki na forach opuszcza...pozd. grzeczny Piona :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozumiem tylko, że to jest zdecydowana zmiana podejścia do soli mimo wszystko Reef crystal + IO + KZ daje mniej niż TM BA. Odnośnie soli chciałem tylko pokazać, że każda sól jest dobra, każdemu może się trafić badziew, więc lepiej kupić najtańszą i dodawać mikroelementy. W między czasie dużo ludzi kupiło TM BA - z nano-reef.pl wynika, ze część ludzi używała tej soli do startu akwarium!!! - dlaczego bo "doświadczeni" akwaryści polecali sole bogate. Przykład: rok temu wątek która sól na start: TM BA, w tym roku, która sól: IO. Pachnie mi marketingiem bo oprócz tych soli są inne tanie i dobre choćby Kent (u mnie reakcja na Kenta jest lepsza niż IO). Pytanie dlaczego teraz jest IO?

Proszę kolegę adrniew o odpowiedź na inne moje wątpliwości oraz filmy (nie podrasowane zdjęcia) akwarystów z pozytywnymi efektami kulek oraz możliwość obejrzenia tych zbiorników, które mają kulki z pozytywnym efektem.

odnośnie odpieniaczy może zadajmy pytanie odwrotnie - kto używa i je zachwala na dzień dzisiejszy?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ty wiesz z kim tanczysz?? ..holaaa ,holaaa ...nie podoba mi sie twoje podejscie do tematu ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju, od Ciebie pierwszego dowiaduje się, że sól TMBA była trefna. Nie pierwsza partia, a dopiero któraś z kolei. jak zaczęły ciemnieć mi korale, bielały od góry to nikt mi nie napisał, że to sól. Fakt bardzo Ci dziękuję, że sprawdziłeś mi wodę i okazało się, że potas "wyskoczył" za skalę. Czy przedstawiciel TM nie mógł tego napisać, "słuchajcie sól z ostatniej dostawy jest trefna, bardzo przepraszamy itd itp, wymienimy czy nie", ale nie o to chodzi. Zbiornik, który był ładnie zarośnięty w dwa tygodnie praktycznie przestał istnieć..... i to jest najgorsze. Przy takim potasie nie ma szans na uratowanie koralowców. W swoim temacie opisywałem, że korale zaczęły ciemnieć, bieleją od góry co jest, cisza. To na pewno nie sól były takie odpowiedzi. Dopiero jak Andrzej zbadał mi wodę okazało się, że..... właśnie, ale nadal nikt nie wierzył. Ja zgadzam się, że innym na tej soli zbiorniki pięknie idą bo mogli mieć dobrą partię, ale właśnie ta trefna partia wysadzała baniaki. Zrobiony był nawet "wspólny mianownik" - co kto stosuje, stosował jak poszło akwa - i pojawiała się za każdym razem sól TMBA. Ale nikt nie widział w tym problemu, a szkoda, bo można było uratować wiele baniaków. Dlatego o takich sprawach trzeba pisać, że coś z chemii jest nie tak bo to "zabija" akwa. Preiss jak miał niefart to od razu była informacja, a tu...

pozdrawiam Grzegorz

Edytowane przez brzydzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego SEB. U mnie wszystko było zrobione zgodnie z zaleceniami wylot w kierunku odpieniacza, odpieniacz ATI MB 200, połowa zalecanej ilości kulek, najpierw zeofiltr potem filtr przepływowy, przepływ duży, mały, średni i pośredni itd. Przecież sam napisałem, że kulki działają (efekt działania jest negatywny), bakterie się namnażają następnie nadmnażają itd akwarium ma się coraz gorzej - u wielu akwarystów (okazuje się, że idiotów, ignorantów którzy nie chcą zrozumieć jak to działa) problemy były te same!... Co za zbieg okoliczności. Pojawia się pytanie do Ciebie (SEB) czy zastanawiałeś się jak działa ZS2 bardzo mnie ten temat zastanawia czy możesz podać mi reakcje chemiczne zachodzące w zbiorniku i wzór matematyczny na rozchodzenie się jednej kropli ZS2 w zbiorniku, tzn. w jakim czasie jedna kropla rozpuści się w każdym atomie h2o? Zawsze doceniałem, że używasz tej metody, którą sam doświadczalnie sprawdziłeś która działa (zdjęcia Twojego zbiornika widziałem) - dla mnie ZS2 działa, a kulki nie. Jak ktoś mówi, że kulki działają pozytywnie (akwarium sterylne i a korale mają piekne kolory) proszę o dowody!!! Jeśli mówimy o zrozumieniu działania alkoholu w akwarium (alkohol w formie stałej/płynnej) proszę o odpowiedź. Od razu proszę o wyjaśnienie jak to możliwe, że wielu akwarystom ZS2 działa (nie tylko w Polsce jak w przypadku kulek) a kulki nie bardzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju, od Ciebie pierwszego dowiaduje się, że sól TMBA była trefna. Nie pierwsza partia, a dopiero któraś z kolei. jak zaczęły ciemnieć mi korale, bielały od góry to nikt mi nie napisał, że to sól. Fakt bardzo Ci dziękuję, że sprawdziłeś mi wodę i okazało się, że potas "wyskoczył" za skalę. Czy przedstawiciel TM nie mógł tego napisać, "słuchajcie sól z ostatniej dostawy jest trefna, bardzo przepraszamy itd itp, wymienimy czy nie", ale nie o to chodzi. Zbiornik, który był ładnie zarośnięty w dwa tygodnie praktycznie przestał istnieć..... i to jest najgorsze. Przy takim potasie nie ma szans na uratowanie koralowców. W swoim temacie opisywałem, że korale zaczęły ciemnieć, bieleją od góry co jest, cisza. To na pewno nie sól były takie odpowiedzi. Dopiero jak Andrzej zbadał mi wodę okazało się, że..... właśnie, ale nadal nikt nie wierzył. Ja zgadzam się, że innym na tej soli zbiorniki pięknie idą bo mogli mieć dobrą partię, ale właśnie ta trefna partia wysadzała baniaki. Zrobiony był nawet "wspólny mianownik" - co kto stosuje, stosował jak poszło akwa - i pojawiała się za każdym razem sól TMBA. Ale nikt nie widział w tym problemu, a szkoda, bo można było uratować wiele baniaków. Dlatego o takich sprawach trzeba pisać, że coś z chemii jest nie tak bo to "zabija" akwa. Preiss jak miał niefart to od razu była informacja, a tu...

pozdrawiam Grzegorz

Grzegorz,

Wydaje mi się , że wszystkie sole , które są wydobywane w Europie mają co jakiś czas problem.

Dlatego w chwili obecnej warto pomyśleć o soli zza Wielkiej Wody , Aquacraft.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jakiś akwarysta dowiedział się, że jakaś sól jest trefna to mógł poinformować resztę kolegów i koleżanek o tym fakcie. Nie każdy zna język niemiecki i angielski. O KZ osobiście wiedziałem wcześniej (forum www.zeovit.com) ale o TM dowiaduje się teraz. Pytanie czy ma to związek ze zmianą dystrybutora soli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę kolegę andreiew w miarę możliwości o odpowiedź na pozostałe pytania i podane cytaty. Gdyby oficjalny dystrybutor na Polskę kulek wypowiedziałby się byłoby fajnie. Czekamy na odpowiedzi pozostałych dystrybutorów "cudownych" produktów. Wiem, że adreniew nie sprzedaje kulek. Ale bardzo je zachwala. Proponuje link: http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=19071. Kto czyta nie błądzi:). Ja po prostu czytałem fora, chłonąłem wiedzę ale potem się okazało, że każdy post mówi co innego i ta cała wiedza jest bezprzedmiotowa - czego dowodem jest przykład soli TM BA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jaki marketing.Zaczolem ten temat tylko zeby z wami pogadac I podzielic sie z wami.

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aeternus, wyraźnie napisałem że nie piszę z przekąsem, nie ma w tym podwójnego dna itp. a Ty atakujesz... Dlaczego?

Pojawia się pytanie do Ciebie (SEB) czy zastanawiałeś się jak działa ZS2 bardzo mnie ten temat zastanawia czy możesz podać mi reakcje chemiczne zachodzące w zbiorniku i wzór matematyczny na rozchodzenie się jednej kropli ZS2 w zbiorniku, tzn. w jakim czasie jedna kropla rozpuści się w każdym atomie h2o?
Po cholerę ten ton? Czy ja Cię pytam o równania matematyczne? A odpowiadając na Twoje pytania to - tak, wiem jak działa ZS2, w jaki sposób "dakarmia" bakterie, jakie zachodzą dzięki niemu reakcje, jakie sa objawy przedawkowania itp. itd. Ogólnie NIGDY nie leję do baniaka czegoś co nie wiem jak działa i jakie stosowanie danego preparatu niesie ze sobą zagrożenia, nie mówię tu o składzie danych preparatów, bo tego nie dowiemy się nigdy, ale reakcje jakie wywołuje i w jaki sposób może zaszkodzi staram się zgłębić zawsze, dopiero jak się tego wszystkiego dowiem, zaczynam dany preparat wprowadzać, bardzo powoli. Zadałem pytania, zostały bez odpowiedzi, napisałeś tylko w jaki sposób używaleś kulek, a nie że wiesz w jaki sposób "dokarmiają" bakterie, nieważne, to nie żadna klasówka. Moim zdaniem problem w tym że niektórym działają a innym nie, leży w sposobie używania, nie w samych kulkach :rolleyes:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aeternus12 - kolego możesz mi powiedzieć dlaczego tak atakujesz andrniew-a ?

Czy uważasz że akwarystyka morska opiera się na idealnych rozwiązaniach ?

Do tej pory nie jest znane w 100 % czego potrzebują korale , i dlatego są próbowane wszelkiego rodzaje metody i badania nad nimi.

Nikt nie jest wstanie w 100% powiedzieć dlaczego jest tak a nie inaczej , więc uważam że jesteś w błędzie .

Każdy ma prawo popełniać błędy , inaczej nadal byśmy żyli w epoce kamienia łupanego :-)

Faktem jest to że jeśli Tm nie przyznał się do błędu to sam sobie strzelił gola bo większość odejdzie od ich soli .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiech na sali. To, że napisałeś, że nie piszesz z "przekąsem" jest niepoważnie - twoja wypowiedź jest już napisana z przekąsem. Generalnie to można napisać - cytując uczestników tego wątku - że kulki to zeostart a zeostart to alkohol. Więc jeżeli ktoś rozumie jak działa zeostart, to rozumie jak działają kulki. Dlatego też to jest krótka odpowiedź dla "mędrców" ( nie trzeba do tego studiów wyższych - mam nadzieję).

SEB, w mojej ocenie, nie używając kulek nie masz kompletnie NIC do powiedzenia oprócz tego, że sprzedajecie "konfekcjonowanej" kulki. Sprzedajesz a nie wiesz jak działają - więc co mówisz klientom? - chyba co wyczytasz na forum.

Generalnie wszyscy specjaliści nagle robią się biologami, a mają ledwie tytułu mechanika (technik samochodowy). Ci specjaliści nie mają zielonego pojęcia na ten temat. Kulki mogą być tematem pracy habilitacyjnej, a nie matury.

Ciągle czekam na merytoryczną dyskusję na temat polimerów w akwarium morskim. Mam nadzieję na efekty: odpowiedzi, dowody, akwaria, które działają efektywnie na polimerach, zdjęcia, filmy itp.

BŁAGAM o dyskusję merytoryczną. Posiadacze kulek pokażcie akwaria...!!!Napiszcie - jak to działa (gdzie wsypać, ile, po co?, jaki przepływ, jaki spin atomów? I najważniejsze, w którą stronę ma być ustawiony elektron w atomie wodoru? - to mnie najbardziej intryguje... .

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napiszcie - jak to działa (gdzie wsypać, ile, po co?, jaki przepływ, jaki spin atomów? I najważniejsze, w którą stronę ma być ustawiony elektron w atomie wodoru? - to mnie najbardziej intryguje... .
Żenua... A co do tego że nie mam nic do powiedzenia bo nie używam to się nie wypowiadam... Z innej strony - gdybym miał używać wszystkiego co sprzedaję to by mi życia nie starczyło :whistling: Jako że rozmawiasz w taki a nie inny sposób i próbujesz wciągnąć mnie i innych w jakąś agresywną, do nikąd nie prowadząca pyskówkę ja pasuję, nie dorastam Ci do pięt, więc nawet nie będę próbował z Tobą dyskutować. BTW, nadal nie odpowiedziałeś na pytanie czy wiesz jak działa wódka, zs2 i polimery, ale spoko, mniejsza o to :thumbsup:

Pokój :whistling:

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek, zakładaj wątek :thumbsup:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi