tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 (edytowane) Dżizas chłopaki - wy to macie za dużo czasu, teraz będziecie pitolić który ma trudniejsze koralowce. Moim zdaniem żeby mieć ładny baniak każdy musi znaleźć swój sposób na sukces. Ja miałem refugium, miałem kulki (przy pierwszych problemach wywaliłem bo były jako główny podejrzany problemów), teraz mam tylko mocny odpieniacz i skłaniam się o spróbowanie z ZS2 chociaż parametry NO3 <1, Po4 0.03 (mierzone Hanią) są jak widać zadowalające, a ja też nie narzekam. Trzeba po prostu znaleźć swój złoty środek - dla jednego kulki, dla drugiego ZS2 czy jeszcze coś innego. PozdrT Edytowane 16 Styczeń 2011 przez tomiooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Więc pokaż swoje akwarium , będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Kidult pokaz swoje akwarium z tymi trudnymi koralami bo ja tez jestem ciekawy co ty masz tam za cudo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 (edytowane) Caly problem z utrzymaniem naszych tenkow jest ilosc wody. Mozna to porownac do chodowania slonia w malej klace.Karmisz,dajesz mu swiatlo I wode Sprzatasz I dalej tam smierdzi.Porownujac ocean I nasze baniaki to netto wody jest za male zeby miec takie same dla korali warunki.Mozna Oczywiscie zalozyc tenk glonowy(rozmiaru basenu) Jedynie poprzez mocna filtracje wody mozna poprawic jakosc wody.Samym skimerem nie wyciagniesz calego syfu. Dasz za mocny to wyciagnie za wiele dobrej chemi.Za mocny przebieg wody przez sumpa zrobi tylko Mala karuzele. Rodzaj bakteri w tenku moze pomuc ale czsami tez moze tenk zalatwic.Skoki Ph I reszy zwolni przyrost I zywotnosc koralow. Tz Jaja na patelni.I wszyscy z nas siedza,dumaja,nowy sprzet kupuja. Dmuchanie tenku na calego.(nie wspomne o naszych ukochanych-wkurzonych naszym hobby) I walka z naszymi tenkami dale sie odbywa.......... Sk Ps Fajnie by bylo raz na dzien nakarmic towarzystwo,wyczyscic kubek w skimerze, Sprawdzic jak Ph sie trzyma.Powachac syfek z skimera I spokojnie lyknac dobre zimne piwko siedzac przed swoim pieknym baniakiem. Edytowane 16 Styczeń 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 SteveK - może Ty pokazesz swoje akwa jak to ładnie działają kulki ? Ps. nigdy nie uzywałem kulek więc na pewno nie będe dyskutował czy one działają czy nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Jak byl bys ladna laska to schecia pokazal Sk Ps tu plotkujemy o kulkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Tak jak piszesz o kulkach i jak działaja a jedynym przykładem na to że działają jest pokazanie akwarium :-) Czyzbyś się wtydził pokazać piękny zbiornik . Ty mnie nie interesujesz :-P ps.Później temat wyczyszczę ze zbędnych postów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 moze kulki dzialaja tylko nie u Stana w akwarium ale instrukcje chlopak wszystkim daje jak co i kiedy. Ma niezla fantazje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 (edytowane) Szkoda pisac........Jak zle pisze.... Popraw ja cos zle pisze,wyobraznie? Zdjecia sa na www.....stare. Sk Ps Jak kogos zrazilem niech napisze I Jak ma racje to przeprosze. Edytowane 16 Styczeń 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Kurcze czy tutaj są jacyś Moderatorzy? Przecież tego się nie da czytać. Ludzie litości, jak kulki są do d... to po co tyle czasu temu poświęcacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Steve - podpadles (ponownie). Mimo tego, ze z nikim na korale sie bic nie chciales, mimo tego, ze Twoje akwarium wlasciwie jedzie na autopilocie bo Cie w domu nie ma po 8 tygodni przez prace - to teraz bedziemy na korale. Dziwne, ze Snake nie widzial video kolegi SmithPL dwa posty wczesniej czy inne znane akwaria ktore kulki maja. Czy u wszystkich dziala? czasem nie. Czy inni maja ladne i bez kulek? Oczywiscie, ze tak. Ale nie znaczy, ze nie mozna sie uwag wymienic. tak po prostu, bez dodatkow i wycieczek osobistych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Seb, napisalem ze wychodzi akwa a nie ze jest. Acry maja to do siebie ze troche im zejdzie za nim wroci im kolor. Niestety letnia akcja zdecydowanie zalamala system i zwierzaki. Chodzi mi o to ze na kulkach im coraz lepiej - i tylko tyle. A nie że to akwa jest punktem zachwytu. Nie musze zbijac pewnych parametrow - robia to za mnie kulki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 (edytowane) Ciezko procuje nad zoneczka ale autopilotem kadegorycznie nie chce zostac. Zawsze jak sie pytam jak baniak to tylko odpowiada ze w Wersalu wszystko zyje tz co przezylo. Pare ciekawostek z doswiatrzen pralki na maxa. Wielu z nas na problem na poczatku urzywania kulek. Czasami woda sie robia metna(szybki wzrost ilosci bakteri)Nie jest to szkoliwe do poki bakterie nie zaczna klodowac I wydzielac toxy zeby zalatwic kompetycje. Poprzez powolne dodawanie kulek czas ich dojzewania I maxymalnej mocy jest dosyc dlugi I przy 4L nowych kulek to czekania dobre pare miesiecy. W pralce bylo okalo 2 litry,dodalem 1L.Nerwuwka na calego. Sprawdzilem rana nic,na drugi dzien woda jak ktysztal.Ph troche zjechalo, bardzo malo.Kulki NP(nowa wersja). Pralaka ma wbudowany filter na dodatkowa Chemie.Wsypalem 400ml wchlaniacza Po4. Nie tylko spadlo powoli ale do dzisiaj jest nisko. Na poczatku smrodek byl bardzo slaby w skimerze.Kombinacje,godziny stracone nad ustawieniem przeplywu nic nie pomogly. Po dwuch miesiacach bylem gotowy spalic pralka na grylu. Powrot do internetu.Czytanie na RC,reef magazy I pare rozmow z sasiada synem.Skaczyl Biologie Morska w Californi. Pracowal tam przy sprawdzaniu ilosci I zmian zycia morskiego. Po tym wszystkim zrozumialem jak mocno morski zycia I nasze jest zwiazane z polem magnetycznym. zmienilem kierunek wody w reaktoze I smrodek powoli zacza sie powiekszac. Sk Edytowane 17 Styczeń 2011 przez snakecharner Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 Steve - podpadles (ponownie). Mimo tego, ze z nikim na korale sie bic nie chciales, mimo tego, ze Twoje akwarium wlasciwie jedzie na autopilocie bo Cie w domu nie ma po 8 tygodni przez prace - to teraz bedziemy na korale. Dziwne, ze Snake nie widzial video kolegi Smithpl dwa posty wczesniej czy inne znane akwaria ktore kulki maja. Czy u wszystkich dziala? czasem nie. Czy inni maja ladne i bez kulek? Oczywiscie, ze tak. Ale nie znaczy, ze nie mozna sie uwag wymienic. tak po prostu, bez dodatkow i wycieczek osobistych. Widzę że nadal się nie rozumiemy :-) Czy ja gdziekolwiek napisałem że one nie działają ? Oczywiście widziałem akwarium SmithPL-a Nie jestem ani za ani przeciw. Może kiedyś sam skorzystam z tej metody ale lubię widzieć efekt . Na forum jest masa osób które piszą jak pewne rzeczy są cudowne ale własnegoakwa nie chcą pokazać . Tak jak i Kidult pisze że stara się utrzymać trudne korale ale pokazać ichjuż nie chce , więc w czym problem. SteveK - proszę Cie staraj się pisac zrozumiale , bo nie których zdań nie da się przeczytac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) Dziejki za poprawienie.Chcialem poprawic tylko po jakims czasie do poprawy przycisk znika. Pisze na Iphonie I niestety literki Angielskie (brak naszych).a wogule jade pomiedzy Polskim Mysli po Amerykansku,IPhone literuje po Angielsku I mlyn sie robi. Sorki za bledy.Po wielu miesiecy meczenia pralki staram sie podzielic swoim doswiatrzeniem z Wami.Tylko jedna prozba komu moje pisanie tak przeszkadza ze wali na chama Te czerwone minusy. Mam -3 I Nawet nikogo osobiscie nie skrytykowalem. Sk Ps Jedynym plusem jest ze siedzie w Florydzie I snieg nie wali. Edytowane 18 Styczeń 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 A widzisz jak chcesz to potrafisz :-) Dobra koniec off-topa, wrócmy do tematu kulek. Więc dlaczego się pytam o kulki , od momentu załozenia akwarium zawsze miałem nie wykrywalne parametry po4 i no3 (salifert) Na małej hance po4 pokazuje mi około 0.04-0.06. Wiec idąc dalej , jeśli dałbym teraz kulki to mógbym powiedziec ze u mnie super działają no bo będę miał nie zmienne parametry :-) Z tego co wyczytałem na forum kulki nie zbijają parametrów tylko je utrzymują , więc jak udowodni że działają ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 No właśnie, dlaczego tylko utrzymują niskie parametry, a ich nie zbijają? Jeśli to filtr biologiczny oparty na bakteriach to nie powinno być z tym żadnych problemów . Robimy filterek na 5l kulek i po problemie, gdy zabraknie pokarmu dla bakterii filtr traci na wydajności, a my cieszymy się pięknym akwarium.Może ktoś ze znawców tematu wyjaśni, dlaczego kulki tylko otrzymują niskie parametry? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) chyba snisz jak ktos Ci odpowie na to pytanie, bo po pierwsze to juz jest niezgodne z tym co podaje producent, bo mialo byc: "NP reducing" a rzekomo jest "NP STABLE" i to w zbiornikach ludzi, gdzie i tak nie bylo z N i z P problemow. a po drugie jesli juz to ktos musialby zrobic na ten temat badania. .nie jest tak? obiecanki byly, ze pakujemy kulki i juz nic nas nie interesuje. jakos zeostart2 u mnie dziala, widac to bylo po parametrach juz po 2 tygodniach. Edytowane 18 Styczeń 2011 przez KIDULT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach