Skocz do zawartości
kataklizm

Moje wymarzone 300 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nadszedł czas urzeczywistnić plany i marzenia o większym akwarium. Po wirkowej katastrofie przeniosłem się do 126 l i bardzo mnie to zmobilizowało żeby wrescie dokończyć dziela z dużym akwarium.

Dane techniczne:

-akwarium: ok. 317 l - 120x55x48 (l x d x h)

-sump: ok. 150 l

-oświetlenie: 2 x 150W HQI + 2 x 39W t5

-odpieniacz: jak dobrze pójdzie to made by Skiba

-obieg: AM OR 3500

-cyrkulacja: 2 x koralia 4

Przyznam się bez bicia, że konstrukcje sumpa ściągnąłem w większej części od Ocelocika. Proszę o ewentualne uwagi w tej kwestii bo jeszcze nie zamówiłem przegród żeby je tam wkleić.

Akwarium ma trójkątny komin z 3-ma otworami w dnie na śrubunki

122_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze rozumiem ze refugium bedzie w miejscu gdzie specjalnie bedziesz je musial zasilac dodatkowa pompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponował dać trójnik na spływie do sumpa i jedną rurę o mniejszym przekroju z zaworem puścić do refugium, druga z zaworem normalnie do komory odpieniacza.

Po co dodatkowa pompa zasilająca refugium.

Zaworem sobie będzie regulować spływ do refugium jak będzie chciał.

I też będzie mógł odłączyć obieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam przewrotnie - po co odłączać jedną komorę od obiegu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W celu ewentualnych modernizacji w refgium(np. czyszczenia), żeby jak się wzruszy podłoże nie zasyfic całego akwarium, tylko poczekac jak opadnie. Z tym trójniekiem przy splywie to słuszna uwaga:) zamiast pompy. Dziękuje za wszelkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Najwazniejsze, ze do przodu idziesz :) Pamietaj tylko, zeby dzielic sie z nami nowosciami z placu budowy :)

Co do refugium - korzystam z identycznego systemu - to trojnik to dobre rozwiazanie, o ile ma sie dostatecznie mocna pompe. U mnie AB 2000/1 dmuchala za slabo w mojej opini, zeby obsluzyc refugium i zbiornik glowny. Dodatkowa pompeczka w komorze powrotu nie bedzie problemem, choc ja obecnie inaczej bym rozwiazal kwestie refugium u siebie :) Tyle, ze u mnie to raczej kwestia pozostawienia za malej przestrzeni dla odpieniacza, przez co wieksze modele sie nie mieszcza.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jak wygladaja sumpy u Lukasza? Cos takiego po mocnych przerobkach. To by w moim sumpie 70x50 dawalo przestrzen dla odpieniacza taka, zeby BK180 wszedl z palcem w nosie. A teraz mi sie nawet BK160 nie miesci - dobrze, ze jest Skiba, bo inaczej mialbym z odpieniaczem duze duze problemy. Przy takim projekcje jaki prezentujesz, a jaki ja mam, sporo miejsca "marnuje sie" na szerokim przejsciu z komory odpieniacza do komory z pompa powrotna ( tam gdzie woda raz idzie w dol, raz w gore).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z postępami ostatnio marnie.... spowodowane jest to komppletnym brakiem czasu. W ostatni weekend udało mi się dopasować przeloty w dnie gdyz otwory miałem wywiercone pod NIBCO a chciałem mieć VDL'a. Musiałem więc zeszlifować troszke gwint co nie było takie łatwe ze względu na fak, iż jakość tworzywa jest bardzo dobra i jest twarde.

Na dniach biore się za przerabianie sumpa ( zgodnie z radami Ocelocika)

Będę meldował na bierząco....

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi