kataklizm 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2008 Witam, nadszedł czas urzeczywistnić plany i marzenia o większym akwarium. Po wirkowej katastrofie przeniosłem się do 126 l i bardzo mnie to zmobilizowało żeby wrescie dokończyć dziela z dużym akwarium. Dane techniczne: -akwarium: ok. 317 l - 120x55x48 (l x d x h) -sump: ok. 150 l -oświetlenie: 2 x 150W HQI + 2 x 39W t5 -odpieniacz: jak dobrze pójdzie to made by Skiba -obieg: AM OR 3500 -cyrkulacja: 2 x koralia 4 Przyznam się bez bicia, że konstrukcje sumpa ściągnąłem w większej części od Ocelocika. Proszę o ewentualne uwagi w tej kwestii bo jeszcze nie zamówiłem przegród żeby je tam wkleić. Akwarium ma trójkątny komin z 3-ma otworami w dnie na śrubunki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2008 życzę powodzenia i sukcesów:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Czy ja dobrze rozumiem ze refugium bedzie w miejscu gdzie specjalnie bedziesz je musial zasilac dodatkowa pompa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Owszem. I jak coś to będzie mógł odłączyć komore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Ja bym proponował dać trójnik na spływie do sumpa i jedną rurę o mniejszym przekroju z zaworem puścić do refugium, druga z zaworem normalnie do komory odpieniacza. Po co dodatkowa pompa zasilająca refugium. Zaworem sobie będzie regulować spływ do refugium jak będzie chciał. I też będzie mógł odłączyć obieg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 A ja zapytam przewrotnie - po co odłączać jedną komorę od obiegu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kataklizm 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 W celu ewentualnych modernizacji w refgium(np. czyszczenia), żeby jak się wzruszy podłoże nie zasyfic całego akwarium, tylko poczekac jak opadnie. Z tym trójniekiem przy splywie to słuszna uwaga:) zamiast pompy. Dziękuje za wszelkie uwagi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Witam. Najwazniejsze, ze do przodu idziesz Pamietaj tylko, zeby dzielic sie z nami nowosciami z placu budowy Co do refugium - korzystam z identycznego systemu - to trojnik to dobre rozwiazanie, o ile ma sie dostatecznie mocna pompe. U mnie AB 2000/1 dmuchala za slabo w mojej opini, zeby obsluzyc refugium i zbiornik glowny. Dodatkowa pompeczka w komorze powrotu nie bedzie problemem, choc ja obecnie inaczej bym rozwiazal kwestie refugium u siebie Tyle, ze u mnie to raczej kwestia pozostawienia za malej przestrzeni dla odpieniacza, przez co wieksze modele sie nie mieszcza. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kataklizm 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2008 Tzn. jakbyś to rozwiązał Ocelociku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2008 Wiesz jak wygladaja sumpy u Lukasza? Cos takiego po mocnych przerobkach. To by w moim sumpie 70x50 dawalo przestrzen dla odpieniacza taka, zeby BK180 wszedl z palcem w nosie. A teraz mi sie nawet BK160 nie miesci - dobrze, ze jest Skiba, bo inaczej mialbym z odpieniaczem duze duze problemy. Przy takim projekcje jaki prezentujesz, a jaki ja mam, sporo miejsca "marnuje sie" na szerokim przejsciu z komory odpieniacza do komory z pompa powrotna ( tam gdzie woda raz idzie w dol, raz w gore). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2008 Jak tam postempy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kataklizm 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2008 Z postępami ostatnio marnie.... spowodowane jest to komppletnym brakiem czasu. W ostatni weekend udało mi się dopasować przeloty w dnie gdyz otwory miałem wywiercone pod NIBCO a chciałem mieć VDL'a. Musiałem więc zeszlifować troszke gwint co nie było takie łatwe ze względu na fak, iż jakość tworzywa jest bardzo dobra i jest twarde. Na dniach biore się za przerabianie sumpa ( zgodnie z radami Ocelocika) Będę meldował na bierząco.... pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach