Skocz do zawartości
smithpl

Nowa LED Cree lampka do refugium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pare fotek. Niestety wersja z tymczasowym driverem na LM317 - shit ale juz świeci - jutro podmianka na właściwe drivery i będzie pięknie zamknięta :thumbsup:

Lampa na Cree XP-G I XP-E

IMG_2972.JPG

IMG_2977.JPG

IMG_2975.JPG

IMG_2974.JPG

IMG_2976.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widzisz smith,

taka lampka jak u Ciebie nad refugium najprawdopodobniej by wystarczyła u mnie nad akwarium (43 litry):D

opisałbyś co kupiłeś, i ile szacunkowo Cię to wyniosło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tafla od strony LED'ow to plexi lub akryl - tutaj akurat akryl taki jak w lampach ATI tylko cienszy

Koszty?

radiator na allegro - 10zł

Cree XP-G x 4szt - (cena jaka uzyskacie)

Cree XP-E royal blue x 5szt - (cena jaka uzyskacie)

Drivery 2x 1400mA i 940mA - cena 17zł/szt

Wiatrak 20zł

LM7812 - 1zł

śrubki itp ... nie wiem :-)

zasilacz 24V/2,5A - allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek ja nie wnikam w takie rzeczy za mocno. BIN to dzialka teoretykow LEDowych :-)

Gdzies pomiedzy 8,300 – 6,500 K dla białych

Wzialem bialy-zimny XP-G powyzej 6500K + royal blue - mix tych daje cos pomiedzy 10-15K

ale i tak nowy projekt chce przetestowac w oparciu o Cree XM-L. Da sie je krecic do 3A i daje do 1000lumenów na LED ! :thumbsup:

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith, bez urazy, ale trza ją było pokazać jak już będzie "zamknięta", pomysł fajny, ale w obecnej formie to bałbym się to dotknąć gołą ręką, w obudowie pewnie będzie git, z czego obudowę robisz?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drivery 2x 1400mA i 940mA - cena 17zł/szt

Możesz podać jakieś konkretne linki do tych driverów? Dobra cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith mam pytanko - w jakim celu dales royal blue jesli to lampka do refugium ?Glony z tego co wiem nie wymagaja niebieskiej "poswiaty" do fotosyntezy :)

Co do samej lampki to patrząc na nią nasuwa sie mysl - szkoda ze mam dwie lewe rece...

Pozdro

Edytowane przez Błazenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb, ale to juz zamkniete prawie - ten driver co wisi dzis zamieni sie w nowy ktory wchodzi do srodka radiatora i juz.

Czego chcesz sie bac dotykac? Zimny radiator, 24V i radiator odseparowany. Zasilacz 220V/24V(27V) jest zewnętrzny. Na lampę wchodzi już czyste stałe napięcie 24-27V.

Ja to bym się bardziej bal dotykac lampy ATI ( po tym jak ja ostatnio w srodku widzalem :-)

Z przodu i z tylu nie bedzie zamkniety bo wiatrak robi cyrkulacje i zasysa tedy powietrze - i pieknie sie chlodzi. Lampa teraz ma i tak tylko 900mA zasilania. Z driverami bedzie normalnie 1400mA dla bialych.

Czemy dalem royal ? Bo lubie barwe swiatla w takim miksie , poza tym ( czego nie widac ) ostatnio zamienilem moje refugium na szczepkarium i wywalilem wszystkie male smieci z glownego baniaka :-)

Co do driverow bo pare osob pyta to mimo wstepnego zachwytu zasilaczami mean well zdecydowal stosowac drivery. Czesto kombinuje z mieszaniem natężeń w związku z tym musiałbym kupować dużo zasilaczy. Wole stosować duży zasilacz napięciowy i kilka driverów - wychodzi taniej i łatwiej zarządzać światłem ( jak włączniki czasowe, sciemnianie itp )

Od pewnego czasu biore od dareltek ( na allegro ). Wpiszcie driver 1400mA i jest.

Celowo nie podaje aukcji bo aukcje się kończą i linki przestają działać :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek ja nie wnikam w takie rzeczy za mocno. BIN to dzialka teoretykow LEDowych :-)

Gdzies pomiedzy 8,300 – 6,500 K dla białych

Wzialem bialy-zimny XP-G powyzej 6500K + royal blue -  mix tych daje cos pomiedzy 10-15K

ale i tak nowy projekt chce przetestowac w oparciu o Cree XM-L. Da sie je krecic do 3A i daje do 1000lumenów na LED !  :thumbsup:

Troszkę tych lampek go refugium już zrobiłem przez ostati rok i moim zdaniem najlepiej spisuje się Cree MX-6 6 300 K, a zostosowanie Royal Blue jak napisałeś że kolor Ci odpowiada to zapytaj glonów czy im to odpowiada. Natomiast Cree XM-L to nowość i do dzisiaj nie znalazłem tej diody o parometrach przydatnych do akwarystyki morskiej za to idealnie się nadaje do oświetlenia ulic i budynków. Przetestuj więc u Siebie i zdaj relację z poimiarami PO4 i NO3 przed i po zastosowaniu XP-G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. to w dokumentacji przeczytaj. 8,300 – 5,000K

http://www.cree.com/products/xlamp_xml.asp

W miksie w niebieskimi idealnie mi pasuje, no ale to jeszcze zobaczymy

Oczywiscie kazdy moze sie nie zgodzic i dalej walczyc z BINem.

Co do glonow, tez napisalem ze refugium przerobilem na szczepkarium bo nie mam tam w ogole glonow wiec i barwy swiatla dla glonow nie przewiduje bo maja tam rosnac szczepki sps'ow :-)

Refugium zostalo tylko z nazwy...

U mnie XP-G i XP-E swieca juz kilka miesiecy i PO4 nie zabarwia testu saliferta a NO3 min.

IMHO zamiast MX-6 wole XP-G wiecej z nich wyciskam. Poza tym juz nie bede zglebial teori powiazania XP-G i PO4 i NO3 - kazdy robi na czym lubi. Ja sprawdzilem te wiec nie widze powodu zmieniac. :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nic nie rozumię zrobiłeś w tygodniu lamkę do refugium a dzisiaj masz szczepkarium ? Dokumętację mam w głowie jak trafisz na 5 000 K to będziesz miał zielono od glonów w szczepkarium a jak trafisz na 8 300 to glony zdechną, dlatego Bin jest podstawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to juz tlumacze - w komorze refugium zalozylem szczepkarium i tam zamontowalem to oswietlenie :thumbsup:

Czyli zrobilem lampke LED jak do zwyklego akwa tylko zawislo nad szczepkarium ktore powstalo z komory domyslnie przeznaczonej na refugium ktorego juz nie chce miec.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Smith, boję się bo się nie znam, dla mnie jako laika jeśli widzę kable, aluminiowy radiator i do tego to świeci to wniosek dla mnie jeden - musi kopać :lol: ale już mi wyjaśniłeś i dzięki, może sam se taką lampkę wydłubię skoro to takie małe koszta, ale ja to taką typowo do refugium bym potrzebował. Radek fajną dłubie do nano rafki. Swoją drogą wstyd - ojciec prowadzi firmę elektryczną, teść oświetleniową, a ja się boję żarówkę wymienić :teehee:

Pozdrawiam

seb

Edytowane przez seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak jak slawek napisal, mniejsza temp. barwna tak kolo 3200K i bedziesz mial cacy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Smith, boję się bo się nie znam, dla mnie jako laika jeśli widzę kable, aluminiowy radiator i do tego to świeci to wniosek dla mnie jeden - musi kopać :lol:  ale już mi wyjaśniłeś i dzięki, może sam se taką lampkę wydłubię skoro to takie małe koszta, ale ja to taką typowo do refugium bym potrzebował. Radek fajną dłubie do nano rafki. Swoją drogą wstyd - ojciec prowadzi firmę elektryczną, teść oświetleniową, a ja się boję żarówkę wymienić :teehee:

Pozdrawiam

seb

Seb tobie to za piwo na Piwnym cyklicznym spotkaniu akwarystów taką lampkę poskładam     :D   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb, ja Ci pośle kasę, postaw dwa piwa, i jedną lampkę mi podeślij :teehee:;)

w kwestii budowy lamp led jestem zielony, ale ta prostota i te małe koszty mnie zachęciły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi