Skocz do zawartości
smithpl

Nowa LED Cree lampka do refugium

Rekomendowane odpowiedzi

też będe w najblizszym czasie składał sobie jeszcze lampkę do refugium, podobną na 3 diodach Cree :D 3200K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak duże jest to akwarium szczepkowe i jak lampka się sprawuje sam szykuje się do podobnego projektu i bym zapomniał na tym zasilaczu jeszcze da się dołożyć ze 2RB i 1 xp-G

Edytowane przez juko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat. Chciałem w swojej lampie zwiększyć wydajność chłodzenia radiatora i tu akurat widzę rozwiązanie podobne do tego, które jest w Prometheusie :) czyli listki radiatora przykryte od góry czymś z dziurą na wiatraczek. Czy to faktycznie poprawia chłodzenie?

Edytowane przez janekw235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[sorki, błąd edytorski, post do usunięcia... tylko jak?]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie usuniesz musi to zrobić moderator. A ile chcesz i jakich led dać że potrzebujesz chłodzenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ja już mam :). Na radiatorze 30x20x5 cm jest 21 diod (9 XP-G i 12 RB), i nad tym kręci się wiatraczek 12cm. Termometr położony na powierzchni radiatora, między listkami, pokazuje 31C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę po raz kolejny:

1 - to że radiator zimny, jeszcze nie znaczy że jest dobrze

2 - temperatury, zwłaszcza w konstrukcjach jednorazowych czy DIY, NIE MIERZY SIE na radiatorze. Widze że nie możecie sie tego oduczyć i z uporem powtarzacie ten błąd w każdej kolejnej konstrukcji publikowanej na forum. W ciągu dwóch lat spotkałem się z bodaj jedną (sic!) osobą która robiąc lampę podeszła do tego w prawidłowy sposób...

...Od oszacowania temperatury LED jest specjalny kawałek miedzi wytrawiony na płytce MCPCB służący do odbierania ciepła bezpośrednio ze struktury led (thermalpad).

strona 14 - przykład pomiaru i opis. http://www.cree.com/products/pdf/XLamp_PCB_Thermal.pdf

Do zmierzonej w tym punkcie temperatury dodaje się temperaturę obliczoną ze wzoru (Moc (W) z jaką pracuje LED, przemnożona przez RTHj-th czyli rezystancje termiczną złącza led do termalpadu. Dla XPG cree to jest 6K/W.

przykładowo:

Zmierzona temperatura to 60*C, led pracuje z mocą 3W. 3x6 = 18, 60 + 18 = 78*C to jest oszacowana z bardzo dużym prawdopodobieństwem realna temperatura złącza. Teraz odpowiadamy sobie na pytanie czy te 78* to jest wartość dla nas akceptowalna biorąc pod uwagę żywotność led i wartość strumienia - a to już jest we wykresach w dokumentacji led.

Czy potrzebny wiatrak, czy nie - dowiedzieć się można tylko w ten sposób. Nie trzeba mieć termopary, nie trzeba jej lutować. Wystarczy do tego pola czujnik temperatury i do obliczeń przyjąć dodatkowe 2K/W straty na takim "niedoskonałym styku pomiarowym". Zawsze w taki sposób jesteś o wiele, wiele bliżej prawdy niż opierając się na temperaturze listków radiatora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem Leszku tego świadom i dla tego niepokoi mnie temperatura radiatora, bo zdaję sobie sprawę z tego że na diodzie może być duuużo więcej i w związku z tym (ponieważ już kontaktu podłoża mpcb do radiatora polepszyć nie zdołam - a zakładam że zrobiłem to zgonie ze sztuką klejem Arctic Silver Epoxy) chcę mieć pewność, że na tym ostatnim etapie chłodzenia diody, odprowadzam efektywnie ciepło z radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duuuuużo to jest mało precyzyjna liczba. Nie prościej przytknąć ten termometr do miejsca wskazanego na rysunku, odczytać wynik, przemnożyć i wiedzieć ??

Zawsze można skorelować to z temperaturą radiatora i już wiesz, kiedy się bać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zara zrobie :)

Ech, termometr dociągnął do 37C, za mała powierzchnia kontaktu bańki ze spirytusem z termalpadem .... No i bez okularów do spawania to jednak ciężka robota :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim zdaniem będzie OK wielokrotnie to przeliczałem jedynie faktycznie istnieje taka możliwość że płytka jest źle zamocowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie do refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak drążę bo chciałbym jeszcze dopakować kilka niebieskich diod - był moment, że wypiął się z zasilania jeden obwód białych ... i ło matko szał kolorów. Od tego czasu korci mnie żeby dopakować jeszcze z 10 - 12 RB tylko nie chcę mieć problemów z chłodzeniem. Podpatrzyłem, że w lampie Leszka jest jeszcze więcej diod na podobnym do mego radiatorze + 2 wiatraki i śmiga, nie gotuje się, więc może nie powinienem mieć obaw... Wszystko to heurystyka bo inżynierem w tym zakresie nie jestem... niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie problem polega w tych niebieskich one nie są potrzebne. Robiłem testy i glonu czują się lepiej przy temp 6 300 K albo nawet mniej czasami zwykła żarówka energoszczędna doje super efekt a ma 3 000 - 4 000 K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle że ja o akwarium z koralowcami prawię :),

A glony to jak roślinki słodkowodne, najlepiej im zapodać 5500-6500K max, stara prawda potwierdzona w akwariach holenderskich, łączy się to dodatkowo

ze świetlówkami typu "glo" (takie różowawe jak w mięsnym) mającymi 3500K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi