smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2010 Witam, Pare fotek. Niestety wersja z tymczasowym driverem na LM317 - shit ale juz świeci - jutro podmianka na właściwe drivery i będzie pięknie zamknięta Lampa na Cree XP-G I XP-E Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 z czego robiłeś osłonę? Poliwęglan? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 o widzisz smith, taka lampka jak u Ciebie nad refugium najprawdopodobniej by wystarczyła u mnie nad akwarium (43 litry) opisałbyś co kupiłeś, i ile szacunkowo Cię to wyniosło ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 tafla od strony LED'ow to plexi lub akryl - tutaj akurat akryl taki jak w lampach ATI tylko cienszy Koszty? radiator na allegro - 10zł Cree XP-G x 4szt - (cena jaka uzyskacie) Cree XP-E royal blue x 5szt - (cena jaka uzyskacie) Drivery 2x 1400mA i 940mA - cena 17zł/szt Wiatrak 20zł LM7812 - 1zł śrubki itp ... nie wiem :-) zasilacz 24V/2,5A - allegro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Jaką temp. barwną dałeś LED-ów ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) Slawek ja nie wnikam w takie rzeczy za mocno. BIN to dzialka teoretykow LEDowych :-) Gdzies pomiedzy 8,300 – 6,500 K dla białych Wzialem bialy-zimny XP-G powyzej 6500K + royal blue - mix tych daje cos pomiedzy 10-15K ale i tak nowy projekt chce przetestowac w oparciu o Cree XM-L. Da sie je krecic do 3A i daje do 1000lumenów na LED ! Edytowane 9 Grudzień 2010 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Smith, bez urazy, ale trza ją było pokazać jak już będzie "zamknięta", pomysł fajny, ale w obecnej formie to bałbym się to dotknąć gołą ręką, w obudowie pewnie będzie git, z czego obudowę robisz? Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Drivery 2x 1400mA i 940mA - cena 17zł/szt Możesz podać jakieś konkretne linki do tych driverów? Dobra cena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) Smith mam pytanko - w jakim celu dales royal blue jesli to lampka do refugium ?Glony z tego co wiem nie wymagaja niebieskiej "poswiaty" do fotosyntezy Co do samej lampki to patrząc na nią nasuwa sie mysl - szkoda ze mam dwie lewe rece... Pozdro Edytowane 9 Grudzień 2010 przez Błazenek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) Seb, ale to juz zamkniete prawie - ten driver co wisi dzis zamieni sie w nowy ktory wchodzi do srodka radiatora i juz. Czego chcesz sie bac dotykac? Zimny radiator, 24V i radiator odseparowany. Zasilacz 220V/24V(27V) jest zewnętrzny. Na lampę wchodzi już czyste stałe napięcie 24-27V. Ja to bym się bardziej bal dotykac lampy ATI ( po tym jak ja ostatnio w srodku widzalem :-) Z przodu i z tylu nie bedzie zamkniety bo wiatrak robi cyrkulacje i zasysa tedy powietrze - i pieknie sie chlodzi. Lampa teraz ma i tak tylko 900mA zasilania. Z driverami bedzie normalnie 1400mA dla bialych. Czemy dalem royal ? Bo lubie barwe swiatla w takim miksie , poza tym ( czego nie widac ) ostatnio zamienilem moje refugium na szczepkarium i wywalilem wszystkie male smieci z glownego baniaka :-) Co do driverow bo pare osob pyta to mimo wstepnego zachwytu zasilaczami mean well zdecydowal stosowac drivery. Czesto kombinuje z mieszaniem natężeń w związku z tym musiałbym kupować dużo zasilaczy. Wole stosować duży zasilacz napięciowy i kilka driverów - wychodzi taniej i łatwiej zarządzać światłem ( jak włączniki czasowe, sciemnianie itp ) Od pewnego czasu biore od dareltek ( na allegro ). Wpiszcie driver 1400mA i jest. Celowo nie podaje aukcji bo aukcje się kończą i linki przestają działać :-) Edytowane 9 Grudzień 2010 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Slawek ja nie wnikam w takie rzeczy za mocno. BIN to dzialka teoretykow LEDowych :-) Gdzies pomiedzy 8,300 – 6,500 K dla białych Wzialem bialy-zimny XP-G powyzej 6500K + royal blue -  mix tych daje cos pomiedzy 10-15K ale i tak nowy projekt chce przetestowac w oparciu o Cree XM-L. Da sie je krecic do 3A i daje do 1000lumenów na LED !  Troszkę tych lampek go refugium już zrobiłem przez ostati rok i moim zdaniem najlepiej spisuje się Cree MX-6 6 300 K, a zostosowanie Royal Blue jak napisałeś że kolor Ci odpowiada to zapytaj glonów czy im to odpowiada. Natomiast Cree XM-L to nowość i do dzisiaj nie znalazłem tej diody o parometrach przydatnych do akwarystyki morskiej za to idealnie się nadaje do oświetlenia ulic i budynków. Przetestuj więc u Siebie i zdaj relację z poimiarami PO4 i NO3 przed i po zastosowaniu XP-G Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) hmm.. to w dokumentacji przeczytaj. 8,300 – 5,000K http://www.cree.com/products/xlamp_xml.asp W miksie w niebieskimi idealnie mi pasuje, no ale to jeszcze zobaczymy Oczywiscie kazdy moze sie nie zgodzic i dalej walczyc z BINem. Co do glonow, tez napisalem ze refugium przerobilem na szczepkarium bo nie mam tam w ogole glonow wiec i barwy swiatla dla glonow nie przewiduje bo maja tam rosnac szczepki sps'ow :-) Refugium zostalo tylko z nazwy... U mnie XP-G i XP-E swieca juz kilka miesiecy i PO4 nie zabarwia testu saliferta a NO3 min. IMHO zamiast MX-6 wole XP-G wiecej z nich wyciskam. Poza tym juz nie bede zglebial teori powiazania XP-G i PO4 i NO3 - kazdy robi na czym lubi. Ja sprawdzilem te wiec nie widze powodu zmieniac. :-) Edytowane 9 Grudzień 2010 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Już nic nie rozumię zrobiłeś w tygodniu lamkę do refugium a dzisiaj masz szczepkarium ? Dokumętację mam w głowie jak trafisz na 5 000 K to będziesz miał zielono od glonów w szczepkarium a jak trafisz na 8 300 to glony zdechną, dlatego Bin jest podstawą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) to juz tlumacze - w komorze refugium zalozylem szczepkarium i tam zamontowalem to oswietlenie Czyli zrobilem lampke LED jak do zwyklego akwa tylko zawislo nad szczepkarium ktore powstalo z komory domyslnie przeznaczonej na refugium ktorego juz nie chce miec. Edytowane 9 Grudzień 2010 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) Widzisz Smith, boję się bo się nie znam, dla mnie jako laika jeśli widzę kable, aluminiowy radiator i do tego to świeci to wniosek dla mnie jeden - musi kopać ale już mi wyjaśniłeś i dzięki, może sam se taką lampkę wydłubię skoro to takie małe koszta, ale ja to taką typowo do refugium bym potrzebował. Radek fajną dłubie do nano rafki. Swoją drogą wstyd - ojciec prowadzi firmę elektryczną, teść oświetleniową, a ja się boję żarówkę wymienić Pozdrawiam seb Edytowane 9 Grudzień 2010 przez seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 No to tak jak slawek napisal, mniejsza temp. barwna tak kolo 3200K i bedziesz mial cacy :thumbsup: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2010 Widzisz Smith, boję się bo się nie znam, dla mnie jako laika jeśli widzę kable, aluminiowy radiator i do tego to świeci to wniosek dla mnie jeden - musi kopać   ale już mi wyjaśniłeś i dzięki, może sam se taką lampkę wydłubię skoro to takie małe koszta, ale ja to taką typowo do refugium bym potrzebował. Radek fajną dłubie do nano rafki. Swoją drogą wstyd - ojciec prowadzi firmę elektryczną, teść oświetleniową, a ja się boję żarówkę wymienić Pozdrawiam seb Seb tobie to za piwo na Piwnym cyklicznym spotkaniu akwarystów taką lampkę poskładam     Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2010 Seb, ja Ci pośle kasę, postaw dwa piwa, i jedną lampkę mi podeślij w kwestii budowy lamp led jestem zielony, ale ta prostota i te małe koszty mnie zachęciły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach