Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 No i jeszcze kilka fotek lampy - narazie wszystko spięte dla testów na pająka ale w tym tygodniu będę mógł przedstawić ostatecznąwersję lampki wykończonej (ale do tego założę osobny wątek w DIY dla potomnych Ostatnie dwie fotki to jest oświetlenie tylko nocne (7 WATT - 5 szt. UV i 2 sztuki niebieskie z brzegu) - chyba będzie za mocno ale to sięjeszcze zobaczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 wszystko fajnie,tylko uważaj na te kolorowe przedłużacze z biedronki,moja kiedys kupiła i zaczął sie TOPIĆ!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 No i jeszcze kilka fotek lampki do refugium. Narazie lampka jest jeszcze bez przykręconych ledów i osłony z plexy od dołu ale generalnie jest prawie gotowa. W Sumpie mam wzmocnienia wzdłużne przy górnej krawędzi i po nich da się lmpką porządzić w lewo i w prawo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Dzęki Juwewaldi za info Ja ich nie kupowałem w biedronce ale przypuszczam, że i tak ten sam skośny producent Narazie wszystko wygląda ok dla próby popodłączałem kilka urządzeń włącznie z czajnikiem bezprzewodowym - a reszta wyjdzie jak zwykle w praniu. Kupiłem je ponieważ mają niezależne wyłączniki na każdym z gniazdek i jeden do wyłączania całości. Znajomy używa jednej takiej listwy od ponad 2 lat w słodkim i nic się nie dzieje - tyle, że tam nie ma niej podłączonej lampy 300 watt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 To na skale wyglada troche jak Aiptasia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Mój głos też idzie na Aiptasie A akwarium ładnie się zapowiada, masz już jakieś preferencje co do obsady koralowców? M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 No i jeszcze kilka fotek lampki do refugium. Narazie lampka jest jeszcze bez przykręconych ledów i osłony z plexy od dołu ale generalnie jest prawie gotowa. W Sumpie mam wzmocnienia wzdłużne przy górnej krawędzi i po nich da się lmpką porządzić w lewo i w prawo Jakie LED chcesz zastosować i w jakiej iliości ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Sławek właśnie się zastanawiam. Generalnie nagwintowałe radiator pod 9 PCB - z doświadczenia powiedz w jakiej barwie najlepiej rosną glony - mi się wydaje, że nawet pod 3000 K będą rosły (kto wie czy nie najlepiej). Nie wie czy jest najmniejszy sens dawać coś niebieskiego. W tej materii nie mam doświadczenia więc każda podpowiedź będzie mile widziana. Plan generalny był na zasilaniu (nadwyżka z manwella lampki głównej) 27V na jednym driverze do 1 A mogę wpiąć max 7 (no może 8 ledów). Za pomoc będę wdzięczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Ocelocik generalnie jakieś preferencje co do obsady już mam ale wszystko wyjdzie w praniu - generalnie z całym ustrojstwem mam teraz taki młyn, że nie mam czasu się nad obsadą zastanawiać Myślę, że na to przyjdzie odpowiedni czas jak zbiornik już zostanie zalany, skała przełożona i wszystko zacznie dojrzewać. Tak jak pisałem wcześniej zamierzam z zalaniem zbiornika się wyrobić do połowy listopada - na ile są to moje mroznki to się przekonamy p.s. Kurcze na aptasię mi to nie wygląda ale zdam się na waszą opinię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Dlaczego nie można wysłać do Ciebie priva? Świetna robota z tą lampą! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Thomas tego teżnie wiem - jak to zwykle bywa napewno coś przekombinowałem w ustawieniach mojego profilu wrrr Zaraz sprawdzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 No i pierwsza porażka. Właśnie zabiłem sterownik PL11-UAT - http://www.ibis.krakow.pl/produkty.html#et_TAT u mnie miał robić za termoregulator grzałki, na II obwodzie miał awaryjnie włączać chłodzenie w koronie a timer miał załączać oświetlenie nocne. Pacan ze mnie i tyle. W instrukcji wyczytałem, że zasilanie stałe 7 do 26 VDC lub zmienne 230VAC i podpiąłem 230 z gniazdka a niedoczytałem, że na 230V są tylko sterowniki w obudowie i ..... zgasło mi światło w domku a sterownik się zeskwierczył...... Co nas nie zabije to nas wzmocni. Następnego już napewno (raczej napewno - chyba, że minus podepnę na lus) nie spalę No to kupuję II sterownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 a tak wygląda sfajczona płytka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Super relacja:). Trzymam kciuki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Trochę odswieżę temat! Z powodu zabiegania nie miałem czasu nic wkleić ale teraz mam kilka minut wolnego i poniżej zmiany jaki zaszły: Zbiornik zalany - skała przeniesiona - narazie poukładałem wszystko w kopiec centralnie wokół komina na środku zbiornika - takie były założenia - skałki w kształcie piramidy. Do zbiornika weszło ok. 170 litrów wody z chodzących zbiorników (i tu podziękowania dla darczyńców reszta to nowa solanka. Skała odgazowywała się chyba trzy tygodnie - już zgubiłem rachubę. Niestety nadal walczę z lampką - a w zasadzie jest na ukończeniu - może jutro poskładam do końca sterowanie i nic tylko odpalać. Przepaszam za jakość zdjęć ale robione są najzwyklejszą idioten kamerą tylko przy lampie błyskowej (nie ma jeszcze lmapki - poza tą nad spagetti - dostłem troche z wodą w E-rybce) i do tego pomniejszone Do refugium poszły na podłoże dwa worki żywego piachu. O dziwo nie miałem i nie mam (bo kilka razy zmieniałem ustawienie grzebienia i za każdym razem gmerałem przy zaworze) problemu z ustawieniem zawory na spływie - tego się bałem najbardziej - a mam zwykły kulowy efast'a 32 mm. No to kilka foci: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Nie idą załączniki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 już ida Kilka razy mnie wywaliło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Do wody poszła jedna fiolka bakterii na start oraz węgiel w skarpecie do sumpa. W sumpie wylądował też krab złapany przy przenosinach skały oraz życie przyniesione z glonami (kiełże, wężowidła i inne których jeszcze nie znam). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach