Skocz do zawartości
Artur160

Nowe 225l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nareszcie udało mi się odpalić nowy większy baniak :thumbsup: Co prawda początkowa wizja zakładała, że będzie on miał pojemność 450l, ale niestety nie wyszystko poszło po mojej myśli :down:

No więc akwariu ma wymiary 90x50x50cm, pompa obiegowa NJ2300, cyrkulacja Tunze 6060, odpieniacz AM turboflotor 1000 blue, dolewka Aqua Trend, lampa HQI 150W + 2x39W t5. W akwaium i sumpie jest ok. 30kg.

Tak obecnie prezentuje się ułożenie skały:

post-639-055849700 1286732044_thumb.jpg

Proszę o opinie i wskazówki :good2:

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od 15.10 w akwarium mam piach. Z tym że jest problem ponieważ jak nie ustawię pompe to mi go rozwiewa :down:

I w związku z tym mam pytanie jak temu zapobiec? Czy jeśli zamiast jednej mocnej pomy kupię dwie słabsze będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa nie koniecznie musi być skierowana na wprost lub ku dołowi, przecież można ją zamontować w połowie wysokości akwarium a nawet niżej i skierować strumień wody ku powierzchni.

Strumień wtedy rozbija się i nie jest tak silnie skoncentrowany, pomaga pomaga to też w wymianie gazowej i robi ładne zafalowanie, oby tylko nie pryskało na lampy.

Masz silną pompę więc spoko, cyrkulacja będzie solidna a piasek na miejscu, spróbuj z ustawieniami.

Po czasie tak jak wspomniał kolega wyżej, piasek "porośnie" rurówkami dojdzie wapno więc tak się zbryli, że trudno będzie nawet ruszyć, ale to dopiero po czasie niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, jak się piasek "zbryli" to już chyba coś nie do końca gra w systemie i chemii wody ;) Za czasów mikserów coś takiego mogło się zdarzyć, jeżeli ktoś zbyt wiele wody wapiennej dodawał. Delikatnie mówiąc beton się robił.

Każdy piasek po 3-4 tygodniach staje się "cięższy" ( zapewne od detrytusu, bakterii, mikro i makroorganizmów ) i mniej go zwiewa. Choć jak jest za drobny to i tak niewiele pomoże.

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, jak się piasek "zbryli" to już chyba coś nie do końca gra w systemie i chemii wody ;) Za czasów mikserów coś takiego mogło się zdarzyć, jeżeli ktoś zbyt wiele wody wapiennej dodawał. Delikatnie mówiąc beton się robił.

Każdy piasek po 3-4 tygodniach staje się "cięższy" ( zapewne od detrytusu, bakterii, mikro i makroorganizmów ) i mniej go zwiewa. Choć jak jest za drobny to i tak niewiele pomoże.

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niestety piasek ciągle jest rozwiewany. Nawet jeśli skieruję pompę ku powierzchni. Mam nie odparte wrażenie, że pompa jest za mocna jak na tą długość akwarium, ale poczekam jeszcz do listopada i najwyżej kupię AM OP5000 i ustawię ją na ok.3000-4000l/h.

A tak btw, to myślicie, że już czas na obsadę czyszczącą(ślimaki kraby itp)?

No i dodam jeszcze, że mam problemy z różami, naliczyłem z 5 już :verymad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

A ten piach to na pewno Tunze rozdmuchuje, może te lockline'y? Masz jak widzę w dół skierowane.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka, no więc locline też trochę rozwiewa(od frontu). Natomiast jeżeli włącze pompę tunze i będzie ona ustawiona jak na zdjęciu w pierszym poście to po lewej robi mi jebczą plaże bez piachu.

Sławku zaraz ustawię pompę jeszcze raz tak jak mówisz, cyknę fotki i dam Wam do oceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sorki, że dopiero teraz ale miałem urwanie głowy przez ten tydzień :confused:

No więc jak można zobaczyć na zdjęciu (z bodajże 26.10) po ustawieniu pompy na środku lewej szyby, z prawej robi się krater...

Od 26 pompa była wyłączona. Dziś ustawiłem ją analogicznie z prawej strony, zobaczymy co będzie, narazie zapowiada się obiecująco :thumbsup:

post-639-020429900 1288452470_thumb.jpg

Edytowane przez Artur160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Do akwarium wczoraj trafiło pierwsze 'większe' życie. Wpuściłem 4 ślimaki i kraba pustelnika, bez szaleństw ale przynajmniej jest na co popatrzeć :P

Zrobiłem też testy i oto wyniki:

NO3- 0-2ppm

NO2- 0ppm

NH4- +/- 0ppm

Myślę, że dojrzewanie dobiegło końca ponieważ glony właściwie zatrzymały się w miejscu a na skale nawet nie raczyły się pojawić(na szczęście). Tak więć w przyszłą sobotę zamierzam odwiedzić 2 sklepy w poszukiwaniu A. tomentosusa, róże wychądzą jak głupie dlatego on będzie pierwszą rybą.

No i wrócę jeszcze do tematu pompy :wacko: otóż ustawiona ona jest w połowie prawej szyby i jest niby ok(piasek na miejscu) ale wydaje mi się, że powinna ona być skierowana w strone skał, ponieważ obok pompy cyrkulacja jest słabiutka. Ale nad tym jeszcze pomyślimy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur moim zdaniem to zaczekaj aż włożysz jakieś korale do środka , będziesz najlepiej widział czy jest dobry ruch wody , co się dzieje z polipami . Czy zostawić takie ustawienie pompy , czy skierować w dół , jeżeli tak to o ile . Zmienić pompę zawsze zdążysz - spokojnie . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hepatus dobrze prawi ( polać mu! ;)), będą korale - będziesz wiedział co robić. Pamiętaj, że A. tomentosus czasem lubi skubać korale, a jak go oddasz to mogą zacząć wychodzić Aiptasie przyczajone w miejscach, gdzie rybka nie mogła go sięgnąć.

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście narazie mi nie śpieszno z wymianą pompy, może rzeczewiście nie będzie trzeba kupować nowej, zrobie oczywiście jak radzicie.

Co to brzydala to wiem, że jest ryzyko podgryzania korali dlatego chcę go wpuścić pierwszego, (póki w akwa są tylko grzybki)a potem go odsprzedam i zakupię stadko wundermani z nadzieją, iż będą one trzymały populację róż w ryzach :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak jak zapowiadałem-dziś do akwarium trafiła pierwsza ryba(A. tomentosus). Póki co siedzi za skałami i tylko sporadycznie raczy się pokazać. Aiptasiami narazie nie wykazuję zainteresowania, a jest ich co raz więcej :confused: Planem awaryjnym co do tych pasożytów jest zaklejenie ich klejem do korali, co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem prawie pewien, że spod kleju wypełzną ;) To twarde skurczybyki i łatwo się nie poddadzą. Popytaj znajomych akwarystów, może któryś z nich odpali Ci trochę jakiegoś preparatu na Aiptasie. A jak nie znajdziesz nikogo takiego, to do sklepu po kwasek cytrynowy - zrób z tego roztwór nasycony i strzykawą siup w pień Aiptasi. Tylko pamiętaj, że taki kwasek mocno pH zbija i nie można na raz wlać go za dużo do akwarium.

Z rybką poczekaj spokojnie, zacznij się martwić jak przez tydzień się nie będzie się interesować Aiptasią. Póki co pewnie jest zbyt zestresowana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi