jarpacz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 Witam serdecznie. Mam pytanie co do oświetlenia, bo tylko z tym mam problem. Akwarium-60x50x45, pod sps'y. Mam dylemat między: 1)lampa led 110W na diodach Cree z RS vs 2)3/4x Hagen Glo 54w Prawdopodobnie za rok/dwa będzie wymiana zbiornika na większe, tak więc można by dokupić jeszcze jedną lampę led do tej. Bardziej mnie martwi,czy taka lampa led nie będzie za mocna na takie akwa? Dodam tylko, że będę dążył pod sps. Doradzicie? W sumie tylko oświetlenia mi brak, resztę już posiadam, a chciałbym już zalać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 lampę led ledami można sterować więc jak będzie ci za dużo to przyciemnisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 jeżeli masz $$$ to kup LEDy ale ja bym dorzucił do nich np. 2xT5 ATI blue plus, a druga opcja zamiast LED to 5 lub 6 świetlówek T5. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 54W świetlówka T5 ma długość 115cm coś nie bardzo by pasowała na zbiornik 60cm długi. Jeśli LED z planami na przyszłość, to bierz najmocniejszy, przecież tam jest płynna wręcz regulacja mocy, do tego MASTER gdyż później tylko SLAWE będziesz dokupował. Jeśli jednak T5 to chyba MARINE GLO 24W ma długość 55cm i na twój zbiornik pod SPS powinieneś zapakować przynajmniej 5szt. Czemu akurat Hagena świetlówki ? czemu nie ATI lub AM albo KZ ? te marki chyba bardziej sprawdzone przy SPSach. Jest jeszcze opcja byś spróbował u Sławomirdyl on montuje LEDy pod zamówienie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarpacz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie zamawiam ledy BP CRP 110W. Na 100% będzie w przyszłości wymiana, bo już widzę że ten zbiornik jest mały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 pogadaj jeszcze ze Sławoniremdylem :)ma lampy dużo tańsze niz w RS ,a na tych samych ledach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2010 Mogę Ci wysłać coś do testów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2010 ...a na tych samych ledach. O ile to te ledy co na skanie etykiety widać to prawda, jeśli nie to nie Zamazano numer seryjny partii bo jak kto kumaty to dojdzie po tym skąd to bierzemy a z przyczyn oczywistych zależy nam jako firmie żeby źródełko nie było odgadnione - nie gniewajcie się proszę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2010 Na tych z przyczyn wiadomych coś zamazano .......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2010 occutus - to nie tajemnca :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2010 occutus - to nie tajemnca :_) ale złudzenia zostały............ hahahaahhhahaah Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Na tych z przyczyn wiadomych coś zamazano .......... Sławek, nie rób ze mnie i z ludzi na forach debili. Naprawdę proszę cię. W innym wątku wczoraj wyszło na jaw że chciałeś ludziom gówno wcisnąć jako super hiper lampę a jak wykazałem co to jest naprawdę, to się wykręciłeś szybciutko sianem że to niby "lampa ze śmietnika wyjęta". Zaprzecz jeśli tak nie było... Kilka postów wyżej lampa była "zajebiaszcza", po chwili nadawała się tylko do proboszcza i do topienia śniegu. Ciekawe co by było gdybym się nie odezwał - ilu ludzi byś w to gówno wpuścił? Tutaj też, wkleiłem skan etykiety od ledów których używamy do produkcji lamp PS, a zrobiłem to dlatego, że padło zdanie że masz takie same a wiem że NIE MASZ. Co robisz tymczasem ty - kopiujesz mój skan, przycinasz go i lekko pomniejszasz i wklejasz jako swój dowód na posiadanie XPG 0D ?? Przecież gołym okiem widać choćby po datowniku że to przycięte i wy edytowane te same zdjęcie jest !! Żeby było śmieszniej - nazwy nie zmieniłeś - wytłumaczysz jakim cudem twój dowód nazywa się "pacificsunlabel.jpg" ??? Jeśli to miał być argument w dyskusji i dowód na to że też masz takie Ledy to wyszło ci żenująco.... mithpl - jeśli nie tajemnica, to dla mnie nie ma sprawy - kupuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Wprawdzie dyskusja na temat "super ledów" odkrytych przez Sławka toczy się w innym topiku, ale nawiąże tutaj, do "robienia z ludzi debili..." Po tym jak zażartowałem, że czuje się rozczarowany, że chciałem kupić ten wynalazek - dostałem wesołego priva: slawomirdyl napisał: ====================================================================== Jak masz wolną kasę działaj, niech pochodzą kilka lat to niech kilka lat to się opłaca ====================================================================== Sławku może publicznie wyjaśnisz o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 ale po co mam kupowac? Kupilem jak robilem lampe, nie produkuje lamp wiec wiecej narazie mi nie potrzeba. Chodzilo mi tylko o "tajne przez poufne" ktore nie jest poufne - ale to w sumie nie wazne. M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Bardzo przepraszam ale kto napisał że na tych ledach nie można zrobić lampy ? Za te pieniądze niech działa kilka lat i tak sie opłaca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Bzdury - lepsze i markowe wychodzi TANIEJ co wyliczyłem wczoraj i nie chce mi się tego drugi raz robić, choć oczywiście lampę można zrobić i ze szmatki nasączonej świńskim smalcem - co na Discovery survivalowiec pokazywał, ale nie tego dotyczy temat. Pytam ponownie - dlaczego próbujesz ze wszystkich w koło idiotów robić jakimiś fotomontażami czy wciskając szmelc o którym dobrze wiesz że sie nie nadaje co sam po zdemaskowaniu sprawy potwierdziłeś ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Wracając do pytania założyciela postu. Proszę rozważ następujące argumenty: - mając LEDY i tak warto dołożyć ze dwie T5 dla urody zbiornika (na ledach korale rosną jak głupie, ale niektóre kolory są słabo wyciągnięte). - nie całkiem prawdziwe jest twierdzenie, że ledy oszczędzają rachunki za prąd ( na ledach grzałka w akwarium chodzi cały czas). - nie myślałeś o HQI ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Wracając do pytania założyciela postu. Proszę rozważ następujące argumenty: - mając LEDY i tak warto dołożyć ze dwie T5 dla urody zbiornika (na ledach korale rosną jak głupie, ale niektóre kolory są słabo wyciągnięte). - nie całkiem prawdziwe jest twierdzenie, że ledy oszczędzają rachunki za prąd ( na ledach grzałka w akwarium chodzi cały czas). - nie myślałeś o HQI ? Żeby wszystko było jasne zrobię taką lampę i dam do testowania i myślę że sprawa sie wyjaśni. 1. Co do Twojego pytania o T-5 to są konieczne przy LED 2. Oszczędność rachunków to bzdura faktycznie grzałka chodzi cały czas 3. HQI dla mnie jest No 1 pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach