Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2010 Witam Troszke nie wiem od czego by tu zaczac hmm... (nie)dawno (nie)dawno temu w krainie cukierkowych hmm ,nie to nie to Więc zaczynając moja zabawe z akwarystyka morska czytalem o prze najróżniejszych metodach filtracji ,aż w koncu natknalem sie na ZEO ,byly plany ale na tym sie skonczylo (mam nadzieje ze w tym wypadku bedzie inaczej ,ale o tym pozniej ) wiec pojawilo sie ZEO ,ruszylo pelna pompa SPS kolorowe woda krysztal ,metoda ideal ,potem zjawiskowy zbiornik adrniewa (wydaje mi sie ze byl ZEOvitowy ,nie wiem jak jest teraz) ,ZEO forum KZ odpieniacze KZ sol KZ podloza ZEO ZEO ZEO ,potem wyszly na jaw problemy troszke narzekania ale jak szybko ZEO sie pojawilo tak szybko zniklo ,taki BLYSK Dzial na forum wieje pustkami ,zachwycanie sie skonczylo pytam -co sie stalo ?O ile mi wiadomo to sporo osob wykorzystuje nadal preparaty KZ jednak juz bez ZEO .Pytam bo chcialbym sprobowac swoich sil z ta metoda ,czy cos z nia nie tak ? Kolejne pytanie czysto techniczne : czy jest sens odpalac ZEO na podstawowych preparatach (ZEOkamienie ,ZEObac ,ZEOfood7 ,ZEOstart2 ,Wegiel) + Coral Vitalizer ?Czy lepiej nie bawic sie w zadne cuda i wrzucic ROWE ,Wegiel ,cos na NO3 jakies aminokwasy i zwykle pokarmy ? Pozdrawiam i Dziekuje za kazda odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 dać sobie spokuj i standardowo prowadzic zbiornik. akwarystyka morska to nie odgadniony temat tak do końca,każdy eksperymentuje,jeden ma wiekszą wiedze drugi mniejszą. nawet tak jak piszesz taki Andrzej z większą wiedza,nie jest przekonany do końca bo też zmieniał,dsb,,zeo a teraz te biokulki,i nie wiadomo czy na tym się to skończy dlatego musisz sam cos sobie wybrac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 Witaj, ja uważam ze zeo to bardzo fajny system. Nie stawiał bym na te wszystkie dodatki tylko po najniższej linii oporu, to znaczy sam absorber zeolit plus bakterie i na start karma dla bakterii. Zeolit bardzo fajnie zbija po4, i chyba wychodzi taniej niż rowa, ja raz na miesiąc wymieniałem worek - ok 60zł. Wiadomo że żaden system nie jest idealny, tu również należy zachować zdrowy rozsądek tak aby nie wywalić zbiornika zaniżonymi wartościami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 Moim zdaniem zeo jest skuteczną metodą,ale niestety dośc skomplikowaną i drogą. Wymaga od akwarysty sporej wiedzy i doświadczenia. Mnie do zeo zniechęciła słaba jakość testów na potas.Jak wiadomo kamyki dośc skutecznie "wyciągają "potas z wody i po jakimś czasie trzeba zacząć dozować ten pierwiastek.Nigdy nie mogłem odczytać czy jest ciut za mało ,czy sporo ponad dopuszczalny poziom...porażka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Zeovit system jest ciekawym sposobem filtracji jednak dosyć skomplikowanym i potrzeba wyczucia. Kolory można wyciągnąć bardzo imponujące , jednak LPS y godują. Jesli ktoś ceni kolor SPS ów i obsadza zbiornik tylko takimi koralami zeo jak najbardziej polecam. Jednak bardzo zbliżone efekty można uzyskać stosując polimery , tylko tutaj możemy pozwolić sobie na mieszaną obsadę SPS , LPS i inne które wymagają karmienia. Obecnie stosuję te metodę ijestem bardzo zadowolony ,tak jak z zeovit system . Jeśli chodzi o koszty to zeovit jest bardzo drogą metodą. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 A jak tam @andrniew twoje akwa na biopelletech,masz nowe fotki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Korałe ładnie wybarwione , fotki postaram sie zrobic w weekend. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2010 Weekendow juz kilka minelo a fotek brak... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Kilka fotek zrobionych dzisiaj na szybko , przepraszam za nie najlepsza jakość. Aparat sie rozregulował i nie mogę znaleśc odpowiednich ustawień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Korale jak zwykle pierwsza klasa, gratuluje. U mnie tez kulki sie powoli rozkrecaja. Uzywasz jakis ZEO dodatkow do wyciagania barwy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Z dodatkow KZ tylko aminokwasy i kaliumjodid , sporadycznie B-balance. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 No, wreszcie nowe zdjęcia z jednego z moich ulubionych zbiorników Bardzo mi się podobają, kolory wydają mi się mniej cukierkowe niż na zdjęciu które jest na moim pulpicie, ale zdecydowanie wolę takie. Andrniew to kwestia ustawienia aparatu czy na kulkach są inne niż na Zeo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Tak, mi tez kolory wydaja sie bardziej nasycone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Kolory na kulkach są bardziej nasycone to prawda, mimo że PO4 i NO3 jest takie jakie miałem na zeo. Poprostu na kulkach dużo karmię i woda nie jest tak jałowa. Mam sporo ryb a tylko one dostaja 5 x dziennie po kilka kostek. Aktualnie czekam na wyższy filterek do kulek , wtedy zwiększe ilość do 2.5 L ( obecnie kręci sie tylko 1.2 L) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 Andrniew, twoj baniak to ideal - gratuluje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 Pierwsza klasa mnie też bardziej podoba się ta wersja kolorystyczna :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 Kolory w rzeczywistości są jaśniejsze , na tych fotkach korale nie wyglądają naturalnie. Mam problem z ustawieniami aparatu , ale już znalazłem przyczyne i postaram się w następny weekend te fotki podminić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pegaz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2010 Fotki tego zbiornika zawsze mnie rozwalają. Jest jeszcze dużo do zrobienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach