inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2013 Za jakiś czas znów sprawdzę,może po miesiącu będzie 000 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Maj 2013 Dziś już ustawiłem odciek do 1l/h widocznie zapotrzebowanie się zwiększyło,pewnie korale ruszyły mając bardziej przyswajalne i kompletne związki do życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2013 (edytowane) Wyszedł mi mały problem bo wężyk mi się załamał i w jedną dobę spadły mi parametry,ale podbiłem ręcznie ballingiem.Zastanawiam się jeszcze czy ta pompka IKS powinna być smarowana ? Zajrzałem do niej i jest tam sucho. Edytowane 12 Maj 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2013 A z innej beczki, powiedzcie czy po ustawieniu odcieku, wyregulowaniu wszystkich zaworków i pompek w reaktorze (itp itd), tak aby osiągąnć pożądane parametry w akwarium, nastaje koniec manewrów ustawieniami, czy też z biegiem czasu i wzrostu koralowców trzeba (jak w ballingu) odkręcać bardziej jakiś szeroko pojęty "zaworek" by utrzymać stałe parametry? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2013 No oczywiscie ze trzeba, przeciez wzrasta ci pobor :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2013 Aha czyli takie rzeczy to tylko w Erze ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2013 Pobór wzrasta,ale wkładu też ubywa.Co do smarowania IKS-a to się tego nie smaruje,wiadomość z RS,podobno jest to w instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Aha czyli takie rzeczy to tylko w Erze ... Ale chyba nie uważasz, że zwiększenie odcieku z 2ltr/godz. do 2.25ltr/godz. to problem? A z innej beczki, powiedzcie czy po ustawieniu odcieku, wyregulowaniu wszystkich zaworków i pompek w reaktorze (itp itd), tak aby osiągąnć pożądane parametry w akwarium, nastaje koniec manewrów ustawieniami, czy też z biegiem czasu i wzrostu koralowców trzeba (jak w ballingu) odkręcać bardziej jakiś szeroko pojęty "zaworek" by utrzymać stałe parametry? Żeby nie wprowadzać niepotrzebnego zamętu. Do wyregulowania masz jeden zawór, tzn. szybkość napełniania kolumny gazem CO2, bardzo zgrubna regulacja (od 45s do 2min.). Następna Twoja czynność to ustawienie odcieku, podobnie jak w ballingu ustawiasz dawkę, którą później dostosowujesz w zależności od zapotrzebowania. Jeżeli posiadasz pompę IKS to sprowadza się to do ustawienia wydatku pompy np. z 2ltr/godz do 2,25ltr/godz. W przypadku ballinga trzeba kontrolować 3 parametry (Kh,Ca,Mg) w przypadku reaktora sprowadza się to do sprawdzenia Kh. Zdjęcie pompy wraz z potencjometrem jest we wcześniejszych postach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Witam Pytanie do twórców Reaktora DIY. czy do 800l w obiegu wystarczą kolumny o średnicy 15cm. i wysokie 50 cm. ? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Ja już mam ustawiony odciek na 1,25L/h .Ostatnio mi pływają parametry a wszystko zaczęło się od zagiętego wężyka przez co nie była podawana jakiś czas zadana dawka.Podbiłem wtedy ręcznie ballingiem parametry a ustawienia zostawiłem.Niestety widzę,że strasznie mi schodzi Kh a Ca już mniej.Mając Kh-6,9 a Ca-400 wlałem po 200ml ballinga i podbiłem odciek a następnego ranka Kh-6,6 a Ca-420 więc dolałem 200ml tylko Kh i zobaczymy jutro rano. Jacek,nie wiem czy ma tak być,ale często słyszę jak elektrozawór włącza się seriami co kilkanaście sekund,czyli napełnienie gazem u mnie nie odbywa się za jednym razem tylko wtrysk gazu jest kilkakrotny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 (edytowane) Inmar, naucz sie nie korygowac ballingiem. Jak ci spadnie to zwieksz odciek na pewien czas. Jak wzrosnie to zmniejsz. Dodajac ballinga rozsynchornizujesz system i pozniej trudniej to ustabilizowac. Nie wiem po co ruszales, kH6,9 i ca 400 to optymalny wynik Edytowane 20 Maj 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Były duże różnice dlatego dolewałem.Jutro podam poranne wyniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Inmar nie ma to znacznia. Duze , male byle by stabilne. Lepiej powoli podnosic niz szybko podbijac. A 6,9 i 400 to prawie optymalne. Ja staram sie trYmac kH 7-7,3 i ca odpowiednio trzyma sie 400-410 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Witam Pytanie do twórców Reaktora DIY. czy do 800l w obiegu wystarczą kolumny o średnicy 15cm. i wysokie 50 cm. ? Pozdrawiam Powinno wystarczyć. Ja już mam ustawiony odciek na 1,25L/h .Ostatnio mi pływają parametry a wszystko zaczęło się od zagiętego wężyka przez co nie była podawana jakiś czas zadana dawka.Podbiłem wtedy ręcznie ballingiem parametry a ustawienia zostawiłem.Niestety widzę,że strasznie mi schodzi Kh a Ca już mniej.Mając Kh-6,9 a Ca-400 wlałem po 200ml ballinga i podbiłem odciek a następnego ranka Kh-6,6 a Ca-420 więc dolałem 200ml tylko Kh i zobaczymy jutro rano. Jacek,nie wiem czy ma tak być,ale często słyszę jak elektrozawór włącza się seriami co kilkanaście sekund,czyli napełnienie gazem u mnie nie odbywa się za jednym razem tylko wtrysk gazu jest kilkakrotny. Marek zwiększ przepływ na 1.5l/h i pozwól ustabilizować się parametrom, tzn. zrób testy po 48h i zobacz co się dzieje. Co do napełniania gazem sprawdź czas napełnienia kolumny, ja mam ok. 45s. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Ja mam napełnienie około półtora minuty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 (edytowane) Tak to teraz wygląda: Zdjęcie 25.04.2013 09 34 26.jpg Zdjęcie 25.04.2013 09 34 38.jpg Smith, wielka prośba: czy mógłbyś wrzucić fotki tego samego ale w większej rozdzielczości . Kiedyś Cię nawiedzę (najpewniej z darami) ale na razie musk nie daje mi spokoju i muszę się temu lepiej przyjrzeć. Edytowane 20 Maj 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Lepiej wpadnij to se pomacasz :-) wrzuce ale musze poszukac zobacz tutaj: https://plus.google.com/photos/113164834291302350485/albums/5795478945288967745/5845144421644791330?banner=pwa&pid=5845144421644791330&oid=113164834291302350485 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2013 Ja mam napełnienie około półtora minuty. I cały czas to występuje? A jak pływak? Nic go nie blokuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach