Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Reaktor - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

raczej już się nasycił, dlatego pytałem o wkład. Jakby to był kruszony koral to faktycznie byłoby jak mówisz.

A no takkk.. Przepraszam za wprowadzenie w blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek56 Czy masz już nowe parametry wody na odcieku - pH; Ca; KH? Głównie chodzi mi o pH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zmierzylem sobie parametry odcieku Mg=1400 Ca =330

Praktycznie pokrywaja sie z tymi w zbiorniku...

pytanie jak zwiekszyc Ca w odcieku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie, wszyscy czekamy, aż moja koleżanka małżonka dokona pomiarów ( pamiętaj nie wierz nigdy kobiecie ale w tym przypadku nie mam wyboru :) ) Wyniki powinny być nad ranem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zmierzylem sobie parametry odcieku Mg=1400 Ca =330

Praktycznie pokrywaja sie z tymi w zbiorniku...

pytanie jak zwiekszyc Ca w odcieku?

A na pewno masz Ph w okolicach 6.5? Jakie jest kh odcieku ?

Czy pompa cyrkulacyjna reaktora działa 7x24?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ph mam miedzy 6.4-6.6 (tak dziala WEIPRO 2010).

Ustawione ma 6.5 Ph i sonda jest ok skalibrowana -mam druga w akwarium na drugim komputerze -wiec sprawdzone.

Kh odcieku nie mierzylem tydzien-ale na poczatku uzywania *2 dzien) mialem 48 kh a Ca wtedy 340

Pompa cyrkulacyjna jak i ladujaca dzialaja non-stop.

pozdr

W.

Edytowane przez witek2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu odpaliłem swój reaktor, działa od dwóch dni.

Może po krotce co i jak.

Zasyp:

- pierwsza komora kruszony koral do połowy wysokości kolumny, czyli około 50cm

http://www.reefspot.pl/sklep/product.php?id_product=575

- druga kolumna ARM oraz knop

http://www.zanclus.net/reaktory-i-miksery/38-korallith-7kg.html

http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Caribsea-ARM-extra-coarse-wklad-do-reaktora-3%2C78l/3216

Przez dwa dni chodziła praktycznie tylko pierwsza kolumna, bez włączonej pompy dozującej (czyli bez odcieku).

Po około 1h od załączenia zaobserwowałem, że zawór elektromagnetyczny sie nie otwiera. Poziom wody w kolumnie mieszania CO2 stał w miejscu.

Wniosek, woda nasyciła się CO2 do wartości ph=6,1 i koniec. Myślę, że po prostu to jest całe sedno pracy tego reaktora.

Wykorzystuje fakt, iż nie można rozpuścić więcej CO2 w wodzie. Oczywiście należy tu dodać, że cały gaz jest zamknięty w kolumnie i nie ma kontaktu w pierwszą komorą w której jest zasyp.

Parametry wody w zbiorniku przed podłączeniem reaktora Ca=400-410, kh=10, Mg=1200, ph=8,3.

Pompka perlystatyczna pracuje dopiero od wczoraj (250ml/h), około 10min.pracy/godzina. Tak więc miarodajne wyniki myślę, że będą za około tydzień- dwa.

Dodam tylko, że w zbiorniku w chwili obecnej ph=8,2; Kh=9,6.

Pomiary zamierzam robić co dwa dni, ze względu na dużą bezwładność reaktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie, wszyscy czekamy, aż moja koleżanka małżonka dokona pomiarów ( pamiętaj nie wierz nigdy kobiecie ale w tym przypadku nie mam wyboru :) ) Wyniki powinny być nad ranem.

Dzisiaj tylko testy zbiornika, jaki luz i jak ulga :)

KH 137 (7.67)

CA 400

MG 1290

PH 7,91

Wygląda na to parametry się stabilizują ale jak zawsze czekamy do jutra aby potwierdzić tą tezę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis rano zmierzylem Ca na odcieku i wyszlo 360 -moze to efekt "rozkrecenia sie reaktora na mniejszym odcieku? (przyp. od wczoraj mam ustawione kropelke na 2-3 sek) a moze efekt zapodania wieczorem 10 ml/400l purple up?;/

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak obniżasz PH w reaktorze, woda w nim ma odczyn bardziej kwaśny i szybciej się rozpuszcza wkład, co daje więcej KH, CA i MG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz dzis rano zmierzylem znowu Ca na odcieku -ups/ 330 wyszlo -mniej niz wczoraj -mimo ,iz skrecilem Ph na 6,4 (wczesniej 6,5) w akwarium parametr Ca taki sam i dodatkowo w akwarium zmierzylem KH =9,3 (czyli tez bez zmian)...

Moze trzeba dać jeszcze ok 12 godz reaktorowi do nastepnego pomiaru? (Ph zbilem wczoraj ok 18.00)?

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie podobają mi się te Twoje wyniki, sprawdź na wszelki wypadek czy nie masz walniętego testu do Ca.

Edytowane przez Niejeden z nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sprawdzilem -kupilem nowy test red sea - i wyszlo 360 ...ale i tak malo;/

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry w akwarium się stabilizują. Kh= 7.65, Ca=400 Ph= 7.85-7.95(rano-wieczór). Zobaczymy czy opóźnienie w dozowaniu CO2 do reaktora spowoduje podniesienie Ph odcieku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witek na reefcentral niektórzy rekomendują przy tym wkładzie ph nawet 6,0 Ja bym obniżył ph do do 6,2, dał odciek 1 kropla na 3 sek i 2-3 dni odczekał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KH tym razem niższe 125 czyli równe 7, CA 410 natomiast PH odcieku 6,46 :)

Czyli załączenie opóźniacza zadziałało Ph w odcieku wzrosło mniejmy nadzieję,że Ph w zbiorniku też wzrośnie. Teraz zwiększymy dozowanie odcieku i zobaczymy czy uda się podnieść kh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok -kupilem nowe testy (paczke RedSea Kh,Ca,Mg) i oto co mi dzis rano wyszlo (testy robione na wodzie z akwarium).

Ph=0,03

Kh=9,5

Ca=420

Mg=1550!!

Wniosek jaki mi sie nasuwa - obnizenie w reaktorze Ph do 6,4 spowodowalo ,ze poszy Mg ,Ca i Kh do gory -teraz wracam do ustawien ph 6,5 i przetetuje jutro rano (na nowych DOBRYCH testach;))

Dziekuje wszystkim za pomoc. Bede informowal jak zachowuja sie parametry.

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi