smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 sory ale ja nie wiem o czym ty piszesz :-) Nie wazne :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 Zastanawiam się, czy można zastąpić elektrozawór reduktorem niskiego ciśnienia. Jaki wpływ na pracę reaktora miała by histereza poziomu CO2 w komorze z pływakiem na pracę reaktora. Czy histereza CO2 powiedzmy 5 cm dopuszczalna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 (edytowane) CO2 control This automatically regulates the supply of CO2 regarding the need in the DaStaCo calcium reactor, and the Co2 supply is adjusted automatically if the water flow increases / decreases. http://www.ultimater...ad.php?t=493583 Z tego co obserwuję to kolumna gdzie miesza się woda z CO2 to cały "trick" tego reaktora. Woda osiąga stan nasycenia dwutlenkiem węgla i w tej rurze jest gaz, który powoduje opadnięcie pływaka. Gdy gazu ubywa, ponieważ jest wchłaniany przez wkład, to poziom wody w kolumnie się podnosi i załącza dopływ gazu. Wszystko teraz zależy od ilości wody wtłaczanej przez pompę perystaltyczną. Załączenia zaworu w obecnej fazie pracy reaktora nie są częste, co ok. 30min. @Jaczal Czy mógłbyś wyjaśnić jak pracuje ten reduktor niskiego ciśnienia? Czy też odcina dopływ gazu tak jak elektrozawór? Edytowane 9 Styczeń 2013 przez Jacek56 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 No właśnie w tym problem, że obawiam się dźwięku załączania elektozaworu. Poza tym częste cykanie na pewno przyśpiesza zużycie części mechanicznych elektrozaworu, a nie potrafię oszacować częstotliwości załączania w moim - przyszłym - reaktorze. Robiłem próbę przerobienia reduktora niskiego ciśnienia od butli gazowej. Próby wyszły zadawalająco, reduktor zamykał dopływ już przy 5 cm słupa wody. Reszta to kwestia ustawienia napięcia wstępnego sprężyny reduktora. Reduktor działa identycznie jak ten na butli CO2 z tą różnicą, że ustawiam w nim ciśnienie powiedzmy 80 cm słupa wody czyli 0,08 atm. Jak ciśnienie spadnie, reduktor się proporcjonalnie do wydatku otwiera, aż do ciśnienia nastawionego na wyjściu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 Obawiam sie ze mozesz miec problem z precyzja tego ustawienia na manometrze, ale nie tylko to, cisnienia w samym reaktorze tez nie są stabilne wiec tak precyzyjne ustawienia moga nie zadziałać. A o trwałość elektrozaworu nie ma sie co martwić, one wytrzymują grube tysiace załączeń. Przeciez to nie są zabawki tylko profesjonalny sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 (edytowane) Tak właściwie to jak się nie ma pecha to taki elektrozawór jest nie do zdarcia. Martwi mnie bardziej hałas, nigdy nie używałem CO2 z osprzętem. Czy przy zamkniętej szafce słychać pracę elektrozaworu? PS Ustawienie reduktora nie ma nic wspólnego z ciśnieniem ustawionym na manometrze butli. Gdzieś czytałem, że ustawia się 0,8 [?] - nie znam jednostek, ale to jest ciśnienie za reduktorem butli i to ciśnienie drugim reduktorem tzw niskiego ciśnienia redukuje do żądanego. Z testów nowego dziś zakupionego reduktora, bez przeróbek tylko po regulacji sprężyny uzyskałem minimalne ciśnienie 12 cm słupa wody. Jeśli chodzi o stabilność to nie ma żadnego problemu. Reduktor stabilizuje ciśnienie z szybkością zależną od zapotrzebowania po stronie odbiorczej. Jestem prawie pewny, że będzie trzymał z mniejszą histerezą niż pływak. Zaleta takiego rozwiązania to koszty zakupu, zmniejszenie zużycia prądu, brak odgłosów pracy elektrozaworu. Ale to na razie teoria, pewnie za miesiąc będzie sprawdzona. Puki co wychodzi mi z obliczeń reaktor z kolumnami fi 75mm x 260mm [h] w pierwszej kolumnie zasyp 0,3L. Mam nadzieję, że dobrze policzyłem i obsłuży mi 200L. Edytowane 9 Styczeń 2013 przez Jaczal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 Wez 2 zawory w szereg i sie zabezpieczysz, wez zawor na cewce nisko napieciowej sa cichsze i chlodniejsze co pozwoli ci ja np. wyciszyc. Te klasyczne 220V grzeja sie do 90st wiec raczej ich gabka nie wyciszysz :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 Ja mam stary zawór AM, pojedynczy i rzeczywiście przy załączaniu słychać stuk ale w szafce będzie niesłyszalny. Zawór pracuje ok.10s co 30min. więc się nie grzeje. Myślę, że bardziej trzeba obawiać się czystości butli (wewnątrz, brudy, luźna rdza mogą być przyczyną niezamknięcia zaworu) niż awarii zaworu. Może jakiś mały filtr na przewód 6mm i spokój duszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2013 Witam Mam pytanie do ludzi znajacych sie na reacjach chem,,ktore zachodza w reaktorze. Mam ok kliku dni reaktor -parametry mierzone w akwarium: Ca 350 Mg 1400 Kh 9,6 Ph 8,04 Odciek ustawiony na 1 krople na sek ,podobnie dozowanie Co2 -sonda w reaktorze na Ph 6,5 (zasyp w odpowiednich proporcjach Mg i Ca). Prosze mi potwierdzic ,czy jezeli chce aby spadl Kh a wzroslo Ca (z tego co wiem wlasnie tak sa od siebie zalezne) to mam przydlawic TYLKO odciek .Prawda to? Wtedy ma wzrosnac Ca na odcieku a tym samy spasc Kh ,dostarczane do akwarium.... Prosze o rady jak na reaktorze zbic Kh? Moze wystarczy jak bede wylaczal na noc elktrozawor (zamkniecie doplywu co2 do reaktora)? Bo teraz dziala mi 24 h/dobe pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2013 A to Kh 9,6 to masz tak cały czas czy rośnie / spada? W jakim tempie np na dobę? To samo pytanie dot. CA. Żeby Ci rozsądnie poradzić trzeba wiedzieć jak się zachowuje zbiornik i czy aktualne ustawienia reaktora powodują wzrost czy spadek KH i CA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2013 tydzień temu przed odpaleniem reaktora mialem Kh 8 Ca 310 Jutro rano zmierze kh ca i Mg... Ktos mi podpowiedzial,ze mam zmniejszyc odciek 2x3 krotnie Kh powinno zaczac spadac a Ca rosnac..... Kh powoli rosnie Ca tez ale nie az tak szybko jak wspomniane Kh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) Zmniejsz znacząco odciek na np. kroplę na 2 sek i podbij czymś ca do 400. Tylko stopniowo np po max 10ppm na dzień. W międzyczasie KH powinno spaść w okolice 8 i wtedy zabierz się za regulację reaktora. (przydławienie jak to ładnie nazywasz nie wiele zmieni w ilości CA w odcieku, by zwiększyć podbicie CA musiałbyś zmniejszyć PH w reaktorze ale wtedy w górę pójdzie też KH) Reaktorem bardzo trudno wyprowadzić parametry na prostą, za to utrzymać łatwo. PH Reaktora na razie nie zmieniaj. Jaki to zasyp CA i jaki MG i jakie proporcje CA/MG i jaki reaktor Edytowane 13 Styczeń 2013 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Witaj Zmniejszylem odciek na ok 2 krople na sek -Co2 zostawilem po staremu ,tzn 1 babel na sek. Reaktor dziala non-stop czyli 24h/dobe . Sonda Ph ustawiona na 6,4-6.5 Reaktor na zasypie Ca RowaLith W i Mg Grotecha ( 10%). Reaktor Skimz CM-122. Czy ewentualnie podpic to Ca? Jaki preparat polecasz? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Witam Jestem po porannych testach Kh=9,3 Ph=7,95 Mg=1360 Ca=330 pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Witek po tygodniu reaktor raczej jeszcze nie będzie miał pełnej sprawności. Wkład musi się nasycić kwaśną wodą. A podbić Ca możesz za pomocą prochów do ballinga lub gotowych preparatów np TM Bio Calcium lub podobny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jędrek, raczej już się nasycił, dlatego pytałem o wkład. Jakby to był kruszony koral to faktycznie byłoby jak mówisz. Witek, Pozostań z tymi ustawieniami reaktora aż KH spadnie do 8 (1-2 dni) i podbij powoli CA czymkolwiek np ballingiem, potem zwiększ z powrotem odciek Ten wkład który masz dość mocno podbija KH, ile kg wkładu dałeś? do pełna 3 kg? Jeśli do pełna to podnieś trochę PH w reaktorze do np 6,6 z deltą 0,05. Dozowanie Co2 masz przez elektrozawór sterowany kontrolerem PH? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tak mam elektrozawor sterowany komputerem Ph (sonda). Zostawiam narazie tak jak jest -zasyp 90% Ca i Mg 10% -nie pamietam -ale chyba ok 6 kg (tak w 90 % zapelniony -zgodnie z instrukcja...) pozdrawiam i obserwuje dalej -jak cos bede Was koledzy pytal dalej;) dziekuje i milej Niedzielii zycze W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tak wiem o tym projekcie, tylko czy przed końcem roku ujrzy on światło dzienne? Szkoda, że do Polski nikt nie sprowadza tych reaktorów. A tak poza tym producentem co polecacie? Może KZ? Oj Jacku, bądz pewny, że do końca roku sam osobiście go ujrzysz, oczywiście bez sterownika. Dodane zostanie w pierwszej komorze wyjście na elektrodę ph. Reaktor dwukomorowy, oparty na dwóch rurach o średnicy 150mm i wysokości 1m, napedzany pompą eheim 1048. Postaram sie w miarę możliwości odwzorować orginał. Jak bardzo się myliłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach