Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Reaktor - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

po mojemu zeby odciek sie odkwasił musialo by tam byc napowietrzanie kostką i brzeczykiem, przeciez to ze mamy osobna puszkę w szeregu nie spowoduje ze co2 zniknie, ono musi zostac wywietrzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nic nie rozumie. Druga kolumna miała podnosić pH. A tu podaesz, że jest 6,2 i co teraz z tym robić? Lać bezpośrednio do zbiornika?

Też myślałem, że będzie wyżej ale tak pokazują testy. Zmienię ustawienia dozowania CO2 i zobaczymy.

W mnie odciek wpada do refugium (200ltr glonów) i nie obniża Ph w zbiorniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, Jacek opisał stan faktyczny, sam byłem obecny przy robieniu testów. Mój egzemplarz niestety jeszcze stoi, ale w przyszłym tygodniu muszę go juz koniecznie uruchomic :).

Co do ph, na wyjściu z reaktora, to trzeba wyjaśnić jedną kwestię. Kolumny reakcyjne mają 2x17L pojemności. W pierwszej mamy wymuszoną cyrkulację przez pompę, natomiast w drugiej nie.

Jeśli dokonamy jakich kolwiek zmian ustawień, tak jak obecnie zawór CO2 jest podłączony bezpośrednio do pływaka, bez żadnej zwłoki. To musimy poczekać jednak troszkę czasu na zmianę parametrów odcieku.

Ponieważ pompa perlystatyczna pracuje około 30min/1h ( przetłacza około 1L/h ), musi upływąć minimum 10-12godzin, zanim otrzymamy zmiane parametrów w odcieku z drugiej kolumny.

Zastanawiam się czy czas ten nawet nie bedzie dłuższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie podać z jaką częstotliwością przelacza się elektrozawor CO2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaczał, z tego co wczoraj widziałem, to chyba co 2-3min- myślę, że Jacek może to dokładnie zmierzyć.

Oczywiście czas otwarcia jest b. krótki, ponieważ CO2 jest tylko dopełniane do poziomu, który ogranicza pływak.

Na pewno, cewka elektrozaworu CO2 jest zimna- wczoraj sprawdzałem (aquamedic 2,5W- 230V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem się gdyż zastanawia mnie zużycie elektrozaworu. Czy miało by sens zwiększenie histerezy zalaczania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie, wcześniej był podpięty 10 min opóźniacz, który ograniczał częstotliwość załączeń elektozaworu.

Od dwóch dni został on odłączony, tak jak pisałem wcześniej.

Teraz pozostaje pytanie, jakie i czy w ogóle bedą zmiany w parametrach odcieku.

Musimy troche poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany następują. Wczoraj w nocy, jak zwykle robiłem testy i Ph odcieku wzrosło do 6.5, Ph w pierwszej kolumnie reaktora 6.1 (bz).

Kh w akwarium regularnie się obniża, zobaczymy na jakim poziomie się ustabilizuje, Ca stabilne 380

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalożenia dobre, niestety ubytek gazu z butli nie jest liniowy ( co do cisnienia ) a logarytmiczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, ubytek gazu jest zauwazalny jak ostatnie resztki cieklego co2 zamienia sie w gaz. a wtedy mamy juz tylko sprezony co2 i wtedy nam sie moze zmieniac cisnienie do 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalożenia dobre, niestety ubytek gazu z butli nie jest liniowy ( co do cisnienia ) a logarytmiczny.

Możesz wyjaśnić co to za założenie? Bo jeżeli chodzi o ubytek gazu z butli, to przez ponad 2 tygodnie testów, manometr na butli 0.5kg, takich nie wykazał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to ze przy liniowym spadek jest w postaci linii prostej w stosunku czas do ilosci np:

post-368-0-10994000-1357644908_thumb.gif

przy gazie ubywajacym z butli masz logartymiczny czyli

na poczatku nie widac ze maleje a potem wraz ze zmniejszajaca sie iloscia gazu w butli wskazowka leci coraz szybciej w proporcji do czasu np.

post-368-0-74614000-1357645022_thumb.gif

Oczywiscie rysunki czysto pogladowe ( nie patrzyc na jednostki :-) )

Dlatego mamy uczucie ... o pelna butla, pelna butla i tak 2 miesiace a potem wskazowka np. w 1 tydz spada do zera :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zupełnie się mylicie. ciśnienie par nad cieczą w butli zależy od temperatury a nie ilosci cieczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kto sie myli? ja pisalem tylko o efekcie zauwazalnego spadku cisnienia na manometrach wzgeldem czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie mylisz sie bo butla z co2 nie jest butla z gazem tylko ze skroplonym gazem wiec te zmiany cisnienia o ktorych piszesz zachodzą kiedy butla jest praktycznie pusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze ze skroplonym o tym pisze wlasnie krzywa spadku jest dluga i logarytmiczna a nie liniowa.

czyli ze dlugo trzyma level "pelna" mimo ze ubywa gazu a manometr tego nie pokazuje liniowo

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie bedzie na manometrze żadnych zmian ani nie logarytmiczna ani hiperboliczna, po prostu zero zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi