Skocz do zawartości
Admin

Kilka nowości - dyskusja nad wdrożeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pojawiła się możliwość wprowadzenia kilku nowości na Aqua-Reef.pl, ale w związku z tym, że jesteśmy serwisem przyjaznym użytkownikowi chciałem najpierw Was zapytać o zdanie :(

1. Portal Aqua-Reef.pl

Prosty portal z kilkoma menu, na środku portalu wyświetlone ostatnie tematy z forum, w jednym menu podstawowe odnośniki do forum, panelu użytkownika, strony z przydatnymi linkami, w drugim menu wklejone odnośniki do najciekawszych artykułów, poradników dla początkujących, do tego szybka, prosta wyszukiwarka, mały moduł ze statystykami forum, podręczny kalendarz. Wszystko co najważniejsze było by pod ręką.

Czy byli byście za odpaleniem portalu Aqua-Reef.pl ?

Taka wersja robiona na szybko, dość okrojona, poglądowa znajduje się w poniższym załączniku.

2. Interaktywna mapa morszczaków, sklepów.

Jest możliwość stworzenia mapki na której każdy może się dopisać, podająć swoją lokalizację. Mapa była by ruchoma z możliwością zoomowania (jeżeli ktoś korzysta z programu Google Earth to ta mapka wygląda mniej więcej tak jak tam), na niej zaznaczeni wszyscy którzy się dopisali. Pomogło by to np. w znalezieniu najbliższego morszczaka który może pomóc w awaryjnej sytuacji, znalezieniu sklepu lub kolegi o podobnych zainteresowaniach z którym poprostu można napić się piwa i pogadać :)

3. Serwis aukcyjny

Zamiast klasycznego działu giełda mógł by się tutaj pojawić prosty serwis aukcyjny, takie mini allegro, gdzie każdy użytkownik może wystawić przedmiot na sprzedaż, określić datę zakończenia aukcji, cenę początkową, a inni mogli by licytować.

Piszcie co sądzicie o takich opcjach, chciałbym poznać zdanie na ten temat jak największej liczby użytkowników.

Poza tym:

- prawdopodobnie w lutym ruszy galeria do której każdy będzie mógł dodać zdjęcia, stworzyć swój album, ale na razie nic nie obiecuję tylko wspominam :)

72_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli organizatorzy zaakceptuja moj pomysl proponuje zrobic dzial typu akwarium miesiaca, czy kwartalu. Sa w kraju ciekawe zbiorniki, ciekawi wlasciciele, mozna by ich odwiedzic z aparatem, moze jakis wywiad, oczywiscie, jesli by sie zgodzili.

Kolejnym pomyslem moga byc rowniez nowinki ze swiata morskiego- a to jakis sklep ma pompy Vortecha, a to ktos ma nowe swietlowki, moze jakis inny ma super malze, czy rzadkie sps'y. Ze wzgledu na prywatny charakter konkurencyjnego forum takie informacje nie mogly byc umieszczane, a wydaje mi sie, ze bedzie to korzystne zarowno dla morszczakow (nie wszyscy znaja wlascicieli sklepow na tyle, aby oni ich informowali o ciekawych nowych towarach) jak i dla sklepow.

Co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli organizatorzy zaakceptuja moj pomysl proponuje zrobic dzial typu akwarium miesiaca, czy kwartalu. Sa w kraju ciekawe zbiorniki, ciekawi wlasciciele, mozna by ich odwiedzic z aparatem, moze jakis wywiad, oczywiscie, jesli by sie zgodzili.

Kolejnym pomyslem moga byc rowniez nowinki ze swiata morskiego- a to jakis sklep ma pompy Vortecha, a to ktos ma nowe swietlowki, moze jakis inny ma super malze, czy rzadkie sps'y. Ze wzgledu na prywatny charakter konkurencyjnego forum takie informacje nie mogly byc umieszczane, a wydaje mi sie, ze bedzie to korzystne zarowno dla morszczakow (nie wszyscy znaja wlascicieli sklepow na tyle, aby oni ich informowali o ciekawych nowych towarach) jak i dla sklepow.

Co o tym myslicie?

Ja jestem jak najbardziej za i podpisuje się pod tym trzema płetwami.

Tylko ja sam nie zrobie wszystkiego, potrzebni są ludzie którzy mogli by się zająć redagowaniem artykułów, dawaniem informacji o nowinkach z dziedziny akwarystyki morskiej, w razie potrzeby przeprowadzali by wywiady.

Jeżeli są chętni, którzy mogli by się tego podjąć to bardzo proszę o zgłaszanie się, przydzielę odpowiednie uprawnienia newsmanów/redaktorów i pokaże co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, z uwagi na to ze pracuje w jednym z warszawskich sklepow moge publikowac informacje o nowosciach sprzetowych jakimi dysponujemy.

ale chyba trzeba by stworzyc do tego jakas specjalna kategorie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nikt nie ma nic przeciwko, mam duzo czasu i moge sie zajac kontaktem z wlascicielami sklepow i zamieszczac od nich informacje o nowinkach. Tylko proponuje zrobic osobny dzial do tego celu. Jesli uda Wam sie zrobic odpowiedni dzial w przyszlym serwisie, z checia zajme sie jego prowadzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę stworzyć dział z newsami i tam będą publikowane nowości w świecie akwarystyki a te najciekawsze powędrują na portal w skróconej wersji z odnośnikiem do odpowiedniego tematu forum, aby można o nich podyskutować.

Nowinki z jednego sklepu to już coś, ale przydały by się również z reszty Polski a może nawet co ciekawsze ze świata.

Jeżeli znajdzie się więcej chętnych do redagowania to newsy ruszają :)

A co do polskiego "Tank of the month" to trzeba by ustalić jakieś zasady, kryteria oceniania danego tanku, wybrać jury chyba, że głosowac ma cały lud :) Wszystko do obgadania jeszcze, to są na razie początki.

Edit:

W takim razie mamy już dwie osoby, więc możemy coś zacząc działać ale powoli. Myślę, że jeśli właściciele sklepów dowiedzą się o takiej możliwości to w większości sami będą przysyłać nam info o nowinkach, trzeba tylko aby to ktoś odpowiednio obrobił, opisał i opublikował.

Postaram się w najbliższym czasie cos podziałać, dodam dział z newsami na razie testowo, przydzielę Wam uprawnienia i zobaczymy jak to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, iz plan wypali.

Co do dzialu typu totm- w mojej opinii nie musza to byc najladniejsze zbiorniki, ja widzialbym to tak, ze osoby zainteresowane podsylaja fotki do adminow, czy osob zajmujacych sie ta dzialka, ktorzy ocenia, czy dany baniaczek nadaje sie do gloryfikacji:).

Fajnie by bylo zamiescic kilkanascie/dziesiat zdjec zbiornika, rozwiazan technicznych i zwierzat oraz tekst-opis baniaczka i moze krotki wywiad z wlascicielem- czym sie zajmuje na codzien, czy to jego jedyne hobby, gdzie mieszka, kto go zarazil do morszczyzny, itp- takie rozwiazanie wykorzystali wlasciciele serwisu zeovit.com, tyle, ze u nich jest najladniejszy zbiornik kwartalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem pomysł jak najbardziej trafiony i z pewnością wszelkie proponowane przez was rozwiązania przyczynią się do rozpowszechnienia nie tylko tego forum ale także akwarystyki morskiej szczególnie przydatna moim dzaniem może okazać się mapa morszczaków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MONTIPORA i yoka zostaliście redaktorami - sami chcieliście :)

Na dole forum widzicie dział newsy, na razie wszystko testujemy, jeżeli pójdzie dobrze to ruszamy na poważnie.

Widzę, że jest również zainteresowanie mapą, postaram się zainstalować ją w weekend na testowym forum i zobaczyć jak to działa, jeżeli będzie dobrze to pojawi się ona tutaj.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Tomek, pomysł 1 i 2 super. Giełda z aukcjami też dobry pomysł, ale nie tylko licytowanie również musi być możliwa aukcja typu "KupTeraz".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstrzymałem na pewien czas prace nad portalem.

W lutym ma wyjść nowa wersja skryptu forum więc będize trzeba zrobić update.

Portal był robiony pod aktualną wersję i nie wiem jak by było z jego kompatybilnością z nowym skryptem forum.

Oficjalna data publikacji to środek lutego, ale może ulec zmianie zarówno w jedną jak i w druga stronę.

Cierpliwości :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili testowałem dodatek CMS do vBulletina.

Ale powoli piszę autorski skrypt, tyle że jest to takie pisanie "po godzinach" i trochę mi to zajmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Zastanawiam sie tylko czy trzeba koniecznie integrowac CMS`a z forum ;] Moze prosciej i szybciej byloby postawic jakas Joomle etc., napisac jakis skrypt integrujacy baze userow, coby nie trzeba bylo zakladac hasel w jednym i w drugim i miec problem z glowy :D

Co prawda do takiej Joomli byl pomost/bridge dla VB ale nie wiem czy nadal dziala ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę joomli :)

Drupal jest fajny i przyjemny w obsłudze, łatwo się integruje i na początek pewnie jego wrzuce, ale później będzie jakiś autorski cms, pisany specjalnie dla AR.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Joomla byla tylko przykladem, choc dyskutowalbym nad porownaniem ;P ale to nie czas i miejsce. Drupal tez jest - ok. Ja ogolnie wychodze z zalozenia - ze nie ma co wymyslac kola ;] Jest tyle gotowych CMS z udostepnionym API, umozliwiajacym pisanie dodatkowych modulow - ze mozna wykorzystac udostepniony silnik i dorobic specjalizowane funckjonalnosi tj np. interaktywna mapa morszczakow etc. Autorski CMS oczywiscie, jest najlepszy bo sie robi od razu pod to co sie chce osiagnac -- ale tez pisanie kodu od poczatku jest praco i czasochlonne :D:):(

Tak wiec Tomek odpalaj Drupala, tylko pamietaj, ze prowizorki lubia sie najdluzej trzymac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak udało się Wam już pewnie zauważyć portal działa :)

Na razie troche tam ubogo, ale postaram się dodawać nowe artykuły i rozbudowywać portal.

Proszę o surową ocenę, jakieś sugestie, życzenia ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi