Skocz do zawartości
smithpl

Karmienie korali SPS i LPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że mało o tym znalazłem informacji chciałbym zapytać Was jak i ile karmicie swoje korale w akwariuach typowo SPS i LPS.

Interesują mnie z jakich składników robicie porcje ( jakie produkty używacie ) i jakie stosujecie dawki dzienne/tygodniowe.

W odniesieniu do tego jakie utrzymujecie parametry wody głównie PO4 i NO3

czyli kompleksowe zestawienie karmienia korali ( nie ryb )

Dodatkowo Wasze opinie sugestie dotyczące dawek w akwarium 360l SPS/LPS z 13 rybami w tym 3 pokolce

dziękuje za wyczerpujące informacje B)

PS. Pytam bo aktualnie parametry PO4 i NO3 sa praktycznie zerowe a widze po LPSach słabsze otwieranie się wiec....

rozważam zwiększenie karmienia.

Aktualnie jest to 8 kostek w tym 2 kostki dla korali mrożonki, leje ABCM i KZ Coral Vitalizer oraz KZ Pohl's Xtra w dawkach 1/2 podanych na opakowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troszkę nie na temat , ale mam do Ciebie Smithpl pytanie , czy można dodawac do wody Xtra jeśli dozujesz ABC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mozna - trudno powiedziec - ja dodaje i nie widze przeciwskazan ale to pytanie chyba lepiej zadac w dziale Zeovit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż jak na akwarystę mam małe doświadczenie to napiszę kilka moich spostrzeżeń:

- używam soli TM bio-active i w moim zbiorniku to dla SPSów wystarcza, ostatnio daję co kilka dni nowy pokarm Reef Pearls, nie leję nic więcej - po Xtra i vitalizer wcześniej czy później wywalało mi dino i cyjano

- LPSy karmię okazyjnie 2-3 razy w tygodniu (mam favię i favites, euphyllie, caulastree) - przy okazji karmienia ryb strzyknę im trochę artemii i planktonu zielonego i czerwonego, ładnie rosną i wywalają polipy na maxa

Poziom NO3 - 0 wg saliferta i PO4 - 0.12 wg hanna

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu pytanie do Bigwalkera, czy sam reefboster wystarczy raz w tygodniu czy karmisz czymś jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, niczym więcej nie karmię.Zawsze dawałem tylko reefbooster.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja karmie moja mala gromadke 1 x tyg Refboosterem, 1 x tyg wrzucam jedna kostke wrotki , codziennie leje 1 ml LPSa z KZ i kilka kropli JBL fluid. Wlasnie skonczyl mi sie Reefbooster i ciezko sie zastanawiam czy go kupowac i lac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu:

gość podaje wyniki badań mówiące, że komercyjne pokarmy mogą hamować wzrost korali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanko do akwa leje co 2-3 dni abc grotecha po 1,5 ml nie jest to za mała dawka ?? jak lałem więcej niemoglgosica52@interia.eu m dać rady z glonami rosły jak trawa . aha jeszcze jedno użewam soli

TM bio activ i pytanie ile rady i w jakich dawkach lać jod i stront podmiany robie raz na 2 tygodnie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeśli chodzi o spsy daję raz w tygodni reefboster dwie ampułki . Co do lps-ów to łapią to co podaję dla ryb plus dwa razy w tygodniu zielony i czerwony plankton . Jestem za leniwy ale od dłuższego czasu przymierzam się do hodowli artemii . Ponoć to najlepsze i najczystsze żarełko . Jeden z kolegów z Piły który szkoda że nie ma już baniaka , na forum „folk†– starsi stażem forumowicze wiedzą o kim mówię . Oj było na co popatrzeć kolory , przyrosty itd. to odpychał się przede wszystkim na artemii którą z mozołem rególarnie hodował oraz dodatki Grotecha ABCM . Osobiście ABC nie podaję gdyż używam soli TMBA która mieszam z IO . Kiedyś czytałem bardzo fajną wypowiedź odnośnie karmienia korali i dlaczego w nocy . Jak poszukam napewno wkleję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie czy ktoś próbowałał preparatu plancto AM i ile ewentualnie go lać na 400l?? i jeszcze jedno kupiłem cyclope ezee chyba tak się pisze ile dawać na tąilość korali mam jeszcze niewiele bo około 10 no może 15 jedne mniejsze 2 większę ale więcej sps. ile dajecie tego i co ile ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi