Skocz do zawartości
tomek21

5 dzien mojego mini akwa

Rekomendowane odpowiedzi

witam potrzebuje pomocy na temat co robic aby wszystko zaczelo dobrze rosnac posiadam akwa 60x30x30 czego uzywac czego nie jaka sol dobra wode mam z glownego akwa i byla tam sol"Dophin Marine Salt" dobra jest z gory dziekuje za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam potrzebuje pomocy na temat co robic aby wszystko zaczelo dobrze rosnac posiadam akwa 60x30x30 czego uzywac czego nie jaka sol dobra wode mam z glownego akwa i byla tam sol"Dophin Marine Salt" dobra jest z gory dziekuje za odp

Tomasz - stop :) bo widzę, że popełniasz podstawowe błędy.

Najpierw napisz coś o zbiorniczku, wiemy że to 60x30x30 czyli 54L i wystartowałeś 5 dni temu, ale:

- jakie masz oświetlenie

- masz odpieniacz? jaki?

- cyrkulacja?

- ile skały?

- co masz jeszcze w akwa?

- masz jakieś testy NO3, PH?

Ja bym na twoim miejscu kupił sól Preissa - moim zdanie TM bio-activ będzie za "bogata" na twój start. Czekaj, nie rób podmian, możesz dozować bakterie (np. Cycle hagen), nie kupuj na razie żadnych zwierzaków, nie kombinuj z ballingiem, bo nie potrzebujesz na tym etapie.

Przeczytaj sobie te wątki:

- daimen

- Victor

- Pavilon

Na pewno coś ci pomogą.

Tomasz pamiętaj :excl: - to nie wyścig :excl: śpiesz się powoli :excl: ucz się na błędach innych.

Będziesz miał wątpliwości - pisz, pomożemy.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oswietlenie bedzie w poniedzialek albo wtorek Świetlówka ATI Blue Plus T5 24 W skala okolo 15 kg odpieniacz niewiem jaki to jest http://www.allegro.pl/item1133167443_aquael_skimmer_ps_300_odpieniacz_bialek_fv.html moze mam troszke wiekszy mam falownik 3000l/h testow zadnych nie przeprowadzalem i jedna rybka Chromis viridis i jeszcze zyje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oswietlenie bedzie w poniedzialek albo wtorek Świetlówka ATI Blue Plus T5 24 W skala okolo 15 kg odpieniacz niewiem jaki to jest http://www.allegro.pl/item1133167443_aquael_skimmer_ps_300_odpieniacz_bialek_fv.html moze mam troszke wiekszy mam falownik 3000l/h testow zadnych nie przeprowadzalem i jedna rybka Chromis viridis i jeszcze zyje:)

dorzuć jeszcze jedną świetlówkę ATI Specjal 24W, będzie idealnie i czekaj, aż zbiornik dojrzeje.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę żadnego zdjęcia .Co do rybki to chromisy są rybami stadnymi i jedna nie będzie się czuła dobrze w zbiorniku,a na więcej masz za małe akwarium.Po za tym myślę że do twojego akwa 15kg skaly to za dużo.Życzę powodzenia i nie spiesz się :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mam pytanie skala zrobila sie dziwnie brazowa przepraszam za slaba jakosc zdjecia

post-1225-031918500 1279210151_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynikami się nie przejmuj to okres dojrzewania parametry będą skakać ale to normalka z tego zdjęcia nic nie widać ale pewnie pojawiło się dino albo cyjano albo inna paskuda :good2:czekaj cierpliwie jak radził kolega tomiooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabylem lampe do akwa ATI Blue Plus T5 80 W czy nic nie bedzie skala ze swieci na niebiesko??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabylem lampe do akwa ATI Blue Plus T5 80 W czy nic nie bedzie skala ze swieci na niebiesko??

Raczej tylko rachunki podskoczą :D a nie chce Ci się tak troszkę poczytać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy wiesz o tym, że świetlówka 80W ma 150cm długości, a ty masz akwarium o długości 60cm.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie zakupilem 2 swietlowki te co radziliscie ale czy one maja swiecic jednoczesnie czy jedna i druga po pare godzin??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi